Ένα σύνολο 136 χωρών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής την παγκόσμια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με την οποία ο ΟΟΣΑ ελπίζει ότι θα εξαλείψει τους φορολογικούς παραδείσους ενώ θα αποφέρει 150 δισ, δολάρια περισσότερα το χρόνο από τις πολυεθνικές εταιρείες.
«Η συμφωνία -ορόσημο, που συμφωνήθηκε από 136 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα επανατοποθετήσει επίσης περισσότερα από 125 δισ. δολάρια κερδών από περίπου 100 από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές , εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι εταιρείες θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο φόρου όπου κι αν λειτουργούν και παράγουν κέρδη », ανέφερε ο ΟΟΣΑ σε ανακοίνωσή του.
Κατόπιν αυτού όλες οι χώρες της G20 και της ΕΕ έχουν πει το «ναι στη συμφωνία, υπο επιβάλει κατώτατο φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις.
Αξιοσημείωτο ωστόσο, είναι ότι τα 136 κράτη συμφώνησαν σε ένα διετες μορατόριουμ επιβολής νέων φόρων σε τεχνολογικούς ομίλους όπως η Google και η Amazon, όσο η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθεί να επικυρώσει τη συμφωνία στις ΗΠΑ.
Μόνο τέσσερις χώρες δεν έχουν ακόμα υπογράψει, η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, η Νιγηρία και η Κένυα.
Πάντως, όπως αποκαλύπτουν σχετικά ρεπορτάζ, την Παρασκεύη υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Η Ινδία συμφώνησε μόλις την τελευταία στιγμή, ενώ η Κίνα και η Βραζιλία συμφώνησαν χωρίς ενθουσιασμό.
Όπως γράφουν οι Financial Times η συμφωνία αυτή είναι ένας θρίαμβος για τον ΟΟΣΑ, ο οποίος μέσω πολύπλοκων διαπραγματεύσεων επιδιώκει εδώ και χρόνια να περιορίσει την φοροαποφυγή των εταιρειών.
Ο Mathias Cormann, γενικός γραμματέας του, δήλωσε ότι η συμφωνία θα κάνει το διεθνές φορολογικό σύστημα εταιρειών «πιο δίκαιο και θα λειτουργεί καλύτερα».
Παρόλα αυτά, αναγνώρισε τις δυσκολίες στη νομιμοποίηση της συμφωνίας και παρότρυνε τις χώρες να «εργαστούν γρήγορα και επιμελώς για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης».
Η συμφωνία οριστικοποίησε τις λεπτομέρειες σχετικά με την κατανομή των κερδών των μεγαλύτερων πολυεθνικών, ώστε να πληρώνουν περισσότερο φόρο όπου δραστηριοποιούνται. Οι εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 20 δισ. ευρώ θα κληθούν να διαθέσουν το 25 % των κερδών τους πέραν του περιθωρίου 10 % στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, με βάση τις πωλήσεις τους. Το περιθώριο κερδοφορίας 10 τοις εκατό θα υπολογιστεί χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό μέσου όρου, με βάση το κέρδος προ φόρων.
Άλλοι τομείς της συμφωνίας περιείχαν παραχωρήσεις που επέτρεπαν σε όλους τους G20 και σε όλες τις χώρες της ΕΕ να υπογράψουν τον ελάχιστο συντελεστή φορολογίας του 15%.
Η Ιρλανδία πέτυχε το αίτημά της για ανώτατο φόρο 15%, αντί για την αρχική διατύπωση της συμφωνίας που έλεγε «τουλάχιστον 15 %» και σε αντίθεση με το αρχικό 21% που είχε αρχικά αμφισβητηθεί από τη διοίκηση του Μπάιντεν.
Η Ουγγαρία εξασφάλισε μια μακρύτερη μεταβατική περίοδο, επιτρέποντάς της να προσφέρει χαμηλό συντελεστή φόρου για απτές επενδύσεις στη δικαιοδοσία της, όπως εργοστάσια αυτοκινήτων, για 10 χρόνια.
Η Κίνα πέτυχε επίσης να εισαχθεί μια ρήτρα που θα περιορίσει την επίδραση του παγκόσμιου ελάχιστου φόρου στις εταιρείες που αρχίζουν να επεκτείνονται διεθνώς – λόγω ανησυχιών ότι οι αναπτυσσόμενες εγχώριες εταιρείες της θα περιοριστούν από τα μέτρα.
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε «Μετατρέψαμε τις άοκνες διαπραγματεύσεις σε δεκαετίες αυξημένης ευημερίας και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο. Η σημερινή συμφωνία αντιπροσωπεύει κορυφαίο επίτευγμα για την οικονομική διπλωματία».
Η Ελβετία κάλεσε σήμερα να δοθεί περισσότερος χρόνος και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου στην εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) της επίτευξης παγκόσμιας συμφωνίας για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
«Η Ελβετία ζητεί τα συμφέροντα των μικρών, εύρωστων οικονομιών να λαμβάνονται υπόψη στην εφαρμογή και η ασφάλεια δικαίου να εδραιωθεί για τις εν λόγω επιχειρήσεις», υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να εισαχθούν οι νέοι κανόνες έως το 2023, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ.
Το Παρίσι εκτιμά ότι η παγκόσμια φορολογική συμφωνία προαναγγέλλει «δημοσιονομική επανάσταση».
Η παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις θα διασφαλίσει ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί θα πληρώνουν ένα δίκαιο ποσό φόρου στις χώρες όπου κερδίζουν το εισόδημά τους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
«Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια πραγματική δημοσιονομική επανάσταση», δήλωσε ο Λεμέρ μιλώντας στην τηλεόραση.
Για το Λονδίνο, η συμφωνία για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις ανοίγει τον δρόμο για ένα δικαιότερο σύστημα.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τη συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας μετά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από 136 χώρες, τονίζοντας ότι υπάρχει τώρα «σαφής πορεία προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα».
“Είμαι περήφανος που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αναβάθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος για τη σύγχρονη εποχή – μια βασική προτεραιότητα για την προεδρία μας στην G7”, αναφέρει ο Σούνακ σε δήλωσή του.
“Τώρα έχουμε ανοιχτό δρόμο για δικαιότερο φορολογικό σύστημα, όπου οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους όπου κι αν δραστηριοποιούνται”.
Latest News
Ο Τραμπ αποκλείει τη συμμετοχή του Ντίμον στην κυβέρνηση - Η ανάρτηση στο Truth Social
«Ευχαριστώ τον Τζέιμι Ντίμον για την εξαιρετική του υπηρεσία στη χώρα μας!», έγραψε ο νεοεκλεγής Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν θα βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια» διαμηνύει ο Πάουελ
Ο πρόεδρος της Fed προειδοποιεί ότι η πορεία προς τη μείωση του πληθωρισμού θα είναι «ανώμαλη»
Γαλλία και Ιταλία: Ανάγκη για ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση - Ανάλυση Alpha Bank [γραφήματα}
Η ανάλυση της τράπεζας λαμβάνει υπόψη το δημοσιονομικό πεδίο που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι 10 επικίνδυνες εβδομάδες στον κόσμο - Το «κενό» των ΗΠΑ
Τι βλέπει ο Economist για το «κενό» που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι «αντίπαλοι» των ΗΠΑ - Η αναγκαία συνεργασία μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ
Η Κίνα «εξοπλίζεται» για εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ - Το «οπλοστάσιο» του Πεκίνου
Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ είναι αποφασισμένη να μην βρεθεί απροετοίμαστη αυτήν τη φορά, όπως το 2016, κατά την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ
To στοίχημα των 625.000 ευρώ: Tα δύο σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων
Τα τολμηρά στοιχήματα στην αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης που αφήνουν πίσω την παραδοσιακή μείωση των ευρωεπιτοκίων κατά 25 μ.β.
Επιτέλους, βάλτε φρένο στο «φρένο του χρέους»
Οι θιασώτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν με το «φρένο του χρέους» να τους δένει τα χέρια. Καιρός ήταν, σχολιάζει ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Η Ιταλία πουλά το μερίδιό της στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου -Το placement της Monte dei Paschi
Η ιταλική κυβέρνηση προχωρά σε placement του μεγαλύτερου μέρος του εναπομείναντος μεριδίου της στη Monte dei Paschi
Πρόστιμο 798 εκατ ευρώ της ΕΕ στη Meta για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
Η Meta συνέδεσε την υπηρεσία Facebook Marketplace με το Facebook και επέβαλε αθέμιτους εμπορικούς όρους σε άλλους παρόχους, ηταν η δήλωση της ΕΕ
Βελτιωμένες προοπτικές για τις τουρκικές τράπεζες βλέπει ο Fitch
Ο Fitch αναφέρει μειωμένους κίνδυνους αναχρηματοδότησης και βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, παρά τις οικονομικές προκλήσεις