Η Κίνα έδωσε εντολή στις εταιρείες εξόρυξης άνθρακα να αυξήσουν επειγόντως την παραγωγή καθώς η ενεργειακή κρίση απειλεί τα εργοστάσια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και αναγκάζει τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, να υποχωρήσει έναντι των υποσχέσεων που έχει δώσει η χώρα τους για την κλιματική αλλαγή.

Οι αξιωματούχοι του τομέα Ενέργειας στην Εσωτερική Μογγολία, μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές περιοχές παραγωγής άνθρακα, έδωσαν εντολή σε 72 τοπικά ανθρακωρυχεία να επεκτείνουν τη χωρητικότητά τους κατά 100 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τους Securities Times, μιας οικονομικής εφημερίδας που ελέγχεται από το κινεζικό κράτος.

Η τελευταία προσπάθεια των κινεζικών αρχών για την καταπολέμηση των σοβαρών ελλείψεων ενέργειας έρχεται ως συνέπεια των απανωτών αναστολών εργασίας σε πολλά εργοστάσια παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, ενώ πολλά άλλα αναγκάστηκαν να μειώσουν τις εργασίες τους. Επιπλέον οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν και τα νοικοκυριά σε περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας, ενώ εκδόθηκαν προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσαν να «ξεμείνουν» από ρεύμα ακόμα και κρίσιμες βιομηχανίες, όπως η παραγωγή τροφίμων.

Οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου και οι ασταθείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στις αγορές ενέργειας σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία, έχοντας ως αποτέλεσμα τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Αύξηση εγχώριας παραγωγής

Ο πρόσθετος άνθρακας που καλείται να εξορύξει η Εσωτερική Μογγολία ισοδυναμεί με το 10% του σχεδόν 1 δισ. τόνων που παρήγαγε η περιοχή το 2020.

Η εγχώρια παραγωγή άνθρακα της Κίνας έφτασε τους 3,9 δισεκατομμύρια τόνους πέρυσι και προβλέπεται να αυξηθεί το 2021, παρά τη διεθνή δέσμευση-υπόσχεση του Σι ότι η Κίνα θα φτάσει τις μέγιστες εκπομπές άνθρακα πριν από το 2030 και θα επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.

Ο Γκάβιν Τόμσον, εμπειρογνώμονας εμπορευμάτων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στην ερευνητική συμβουλευτική Wood Mackenzie, δήλωσε ότι η Κίνα – όπως και άλλες αγορές ενέργειας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις – «πρέπει να εκτελέσει μια άσκηση ισορροπίας» χρησιμοποιώντας άνθρακα για να διατηρήσει την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, και τηρώντας ταυτόχρονα τη δέσμευση για τους στόχους της απαλλαγής από τον άνθρακα.

«Αυτό φαίνεται άβολο καθώς η Κίνα προετοιμάζεται για τη [διεθνή διάσκεψη για το κλίμα] COP26 και έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο Πρόεδρος Σι ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν θα κατασκευάζει πλέον εργοστάσια άνθρακα στο εξωτερικό. Αλλά η βραχυπρόθεσμη πραγματικότητα είναι ότι η Κίνα και πολλοί άλλοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αυξήσουν την κατανάλωση άνθρακα για να καλύψουν τη ζήτηση ενέργειας », δήλωσε ο Τόμσον.

Η επίδραση της απόφασης του Πεκίνου να ενισχύσει την προσφορά έγινε αισθητή αμέσως στις κινεζικές αγορές καθώς άνοιξαν ξανά μετά από μια εβδομάδα. Τα futures του θερμικού άνθρακα που διαπραγματεύονται στο Zhengzhou άνοιξαν σχεδόν 3% υψηλότερα την Παρασκευή, αλλά γρήγορα σημείωσαν πτώση και μειώθηκαν περίπου 5 % στις απογευματινές συναλλαγές. Ο δείκτης CSI Coal των εισηγμένων Κινeζικών εταιρειών εξόρυξης άνθρακα μειώθηκε περίπου 4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα