
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε, μετά από χρόνια διαφωνίας, ότι 136 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο.
Η ομάδα των ανεπτυγμένων κρατών συμφώνησε στο παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών 15%. Αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή για μικρότερες οικονομίες, όπως η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, οι οποίες έχουν προσελκύσει διεθνείς εταιρείες – σε μεγάλο βαθμό – μέσω χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή.
«Η συμφωνία -ορόσημο, που συμφωνήθηκε από 136 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα επανατοποθετήσει επίσης περισσότερα από 125 δισ. δολάρια κερδών από περίπου 100 από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές , εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι εταιρείες θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο φόρου όπου κι αν λειτουργούν και παράγουν κέρδη », ανέφερε ο ΟΟΣΑ σε ανακοίνωσή του.
BREAKING NEWS:
136 out of 140 #OECD/#G20 Inclusive Framework members join the deal to reform our international tax system to make it fairer and work better in a digitalised, globalised world economy, including:
– All G20 countries ✅
– All EU countries ✅
– All OECD countries ✅— Mathias Cormann (@MathiasCormann) October 8, 2021
Η συμφωνία έρχεται μετά από αλλαγές στο αρχικό κείμενο, ιδίως σε δύο σημεία.Το ένα αφορά το ποσοστό 15%, το οποίο δεν θα αυξηθεί αργότερα και δεύτερον ότι δεν αλλάξουν προς το χειρότερο οι φορολογικοί συντελεστές για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Οι διορθώσεις αυτές βοήθησαν την Ιρλανδία-μια μακροχρόνια αντίπαλο της αύξησης των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων-να συμφωνήσει.
Η Ουγγαρία, μια άλλη χώρα που ήταν σκεπτικιστική για μακρό χρονικό διάστημα, άλλαξε επίσης γνώμη μετά από διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει μακρά περίοδος εφαρμογής.
Οι χώρες πρέπει τώρα να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες, ώστε η νέα συμφωνία να είναι έτοιμη να ξεκινήσει το 2023.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία σηματοδοτεί μια αλλαγή στη φορολογική πολιτική, διότι όχι μόνο επιβάλλει έναν ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών, αλλά αναγκάζει επίσης τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους όπου λειτουργούν – όχι μόνο εκεί που έχουν την έδρα τους.
Ο ακριβής τύπος για τον υπολογισμό του ποσού που οφείλουν οι εταιρείες στις περιοχές που λειτουργούν είναι μια λεπτομέρεια που πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθεί.
Η συμφωνία των παγκόσμιων ηγετών επιτεύχθηκε επίσης εν μέρει λόγω της πανδημίας, η οποία ανανέωσε την ανάγκη για δικαιότερη φορολογία, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν νέες πηγές χρηματοδότησης.


Latest News

Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη η πολιτεία της Καλιφόρνια για τους δασμούς
Η Καλιφόρνια βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη γραμμή του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Τραμπ

Πόσο πουλιέται η έπαυλη που έχτισε ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Τζον Στάμος στο Λος Άντζελες
Καθισμένο σε ένα λόφο, το σπίτι που έχτισε ο Τζον Στάμος έχει θέα στο φαράγγι του Μαλιμπού

Από το «κάνε το όπως η Ευρώπη» στο «κάνε το όπως η Κίνα» - Πώς άλλαξε άρδην ο κόσμος των αυτοκινήτων
Η Κίνα έκανε τεράστια βήματα στα αυτοκίνητα ξεπρόβαλε από τα βαριά lockdown της πανδημίας μπροστά από τον ανταγωνισμό - Τι λένε οι FT

Ποιοι ταξιδιώτες αφήνουν τα μπάνια στη Μεσόγειο για... cool διακοπές στη Β. Ευρώπη
Κάποιοι αποφεύγουν τα καλοκαιρινά hotspots της Ευρώπης υπέρ «πιο cool», κυριολεκτικά, προορισμών

Πως η Virgin Atlantic επέστρεψε στην κερδοφορία
Ο CEO της Virgin Atlantic Σάι Βάις επέστρεψε την αεροπορική εταιρεία στη κερδοφορία, αλλά υπάρχουν προκλήσεις

Πόσο θα κοστίσουν οι δασμοί Τραμπ στους Αμερικανούς - Το σενάριο με 10%
Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η προεκλογική ιδέα του Τραμπ θα είχε κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις

Blackstone: Κινήσεις επέκτασης σε χαρτοφυλάκια μικροεπενδυτών
Η Blackstone συνεργάζεται με τις Vanguard και Wellington για να προσφέρει χαρτοφυλάκια με δημόσια και ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία

Πώς οι δασμοί Τραμπ σε κινεζικά ανταλλακτικά διαταράσσουν τα σχέδια της Tesla
Οι δασμοί πλήττουν την προσπάθεια της Tesla να εισάγει τα απαραίτητα ανταλλακτικά για να κατασκευάσει αυτοκίνητα στις ΗΠΑ

Παρουσία Τραμπ οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας για τους δασμούς
«Η Ιαπωνία έρχεται σήμερα για να διαπραγματευτεί τους Δασμούς, το κόστος της στρατιωτικής υποστήριξης», ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2025
Η έκθεση της Henley & Partners για το 2025 κατατάσσει τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο – Η κατάταξη βασίζεται στην τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για πολυτελή ακίνητα 100 – 200 τ.μ.