Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να συζητήσει για το μέλλον της Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα ως επικεφαλής του Ταμείου, μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τις αξιολογήσεις της Κίνας όταν η κ. Γκεοργκίεβα ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Πληροφορίες, που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ θα έχει την υποστήριξη από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ανεξάρτητη έρευνα της WilmerHale έδειξε πως όταν η Γκεοργκίεβα ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2017, άσκησε «αδικαιολόγητη πίεση» στο προσωπικό της τράπεζας για να πραγματοποιήσει αλλαγές δεδομένων στην εμβληματική έκθεση «Doing Business» για να ενισχύσει την κατάταξη του επιχειρηματικού κλίματος της Κίνας.

Λαμβάνοντας υπόψιν την έκθεση αυτή, αλλά και τις πολύωρες καταθέσεις τόσο της Γκεοργκίεβα όσο και των δικηγόρων της WilmerHale, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και ο δικηγόρος της ισχυρίζεται ότι η έρευνα WilmerHale παραβίασε τους κανόνες του προσωπικού της Παγκόσμιας Τράπεζας και της αρνήθηκε την ευκαιρία να απαντήσει στις κατηγορίες, ισχυρισμό που αμφισβητεί η WilmerHale.

Μέχρι στιγμής, οι μεγαλύτερες κυβερνήσεις μέλη του ΔΝΤ δεν έχουν αποκαλύψει δημόσια τις θέσεις τους σχετικά με το αν η Γκεοργκίεβα θα πρέπει να συνεχίσει ως διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, μια θέση την οποία κατέχει εδώ και δύο χρόνια.

Η Γαλλία σχεδιάζει να εκφράσει την υποστήριξή της στη Γκεοργκίεβα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών στο Reuters την Παρασκευή.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι μια ακόμα πηγή από ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών (το οποίο δεν κατονομάζει) είπε ότι η Γκεοργκίεβα είχε υποστήριξη από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς κανένας ανώτερος αξιωματούχος δεν δήλωσε δημόσια το αντίθετο.

Η Γκεοργκίεβα έλαβε επίσης δήλωση υποστήριξης από Αφρικανούς υπουργούς Οικονομικών.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ επιλέγεται παραδοσιακά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με την αμερικανική διοίκηση να ορίζει τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο ασκεί ουσιαστικό βέτο σε σημαντικές αποφάσεις του Ταμείου με μερίδιο ψήφου 16,5 %, απέφυγε τη δημόσια κρίση επί του θέματος.

Οι συζητήσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ έρχονται καθώς το Ταμείο προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση πολιτικής του την επόμενη εβδομάδα, τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Και το θέμα της Γκεοργκιεβα αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνεδριάσεις.

Η Αν Κρούγκερ , πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι η Γκεοργκίεβα πρέπει να παραιτηθεί για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του Ταμείου.

«Εάν η Γκεοργκίεβα παραμείνει στη θέση της, αυτή και το προσωπικό της σίγουρα θα πιεστούν να αλλάξουν τα δεδομένα και τις βαθμολογίες άλλων χωρών», έγραψε η Κρούγκερ. «Και ακόμη και αν αντισταθούν, οι αναφορές που θα παράγουν θα είναι ύποπτες. Το έργο ολόκληρου του ιδρύματος θα υποτιμηθεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή