Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή απειλή για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και θα οδηγήσει σε νέες πηγές παγκόσμιας πολιτικής σύγκρουσης, έγραψε το υπουργείο Άμυνας στο νέο του σχέδιο κλιματικής προσαρμογής αυτήν την εβδομάδα. Προσθέτει μάλιστα ότι αλλάζει και τον τρόπο εκπαίδευσης των Αμερικανών στρατιωτών.

Η έλλειψη νερού θα μπορούσε να γίνει πρωταρχική πηγή τριβών ή συγκρούσεων μεταξύ του αμερικανικού στρατού στο εξωτερικό και των χωρών όπου εδρεύουν τα στρατεύματα, προειδοποίησε το υπουργείο.

Αναμένει επίσης ότι οι πολιτικές προσπάθειες για τον μετριασμό της έλλειψης τροφίμων και νερού θα οδηγήσουν σε συχνότερες φυσικές και κυβερνο -τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των ξηρασιών, των καταιγίδων και των πλημμυρών, έχουν στοιχίσει ήδη στο υπουργείο δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ζήτηση για αμερικανικά στρατεύματα, ενώ θα βλάψει τις στρατιωτικές βάσεις, θα υποβαθμίσει τις ικανότητες αποστολής και θα θέσει σε κίνδυνο τα μέλη των υπηρεσιών.

Οι χώρες που υποφέρουν από συγκρούσεις είναι δυσανάλογα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Σε περισσότερα από δώδεκα έθνη ευάλωτα στην υπερθέρμανση του πλανήτη καταγράφονται συγκρούσεις, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Προσαρμογής της Παναγίας των Παρισίων. Ο συνδυασμός επιδεινώνει την επισιτιστική και οικονομική ανασφάλεια και αποδυναμώνει την ικανότητα των κυβερνήσεων να παρέχουν υποστήριξη, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σε πρόσφατη έκθεση .

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του έθνους μας και το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και τολμηρά για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση και να προετοιμαστεί για ζημιές που δεν μπορούν να αποφευχθούν», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε δήλωσή του .

Το Υπουργείο Άμυνας ήταν μεταξύ 20 ομοσπονδιακών οργανισμών που αποκάλυψαν σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν , λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έδωσε στους οργανισμούς τέσσερις μήνες για να προετοιμάσουν σχέδια στο πλαίσιο μιας συνολικής κυβερνητικής προσέγγισης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την ασφάλεια των στρατευμάτων ένα μεγάλο μέλημα. Τουλάχιστον 17 στρατιώτες έχουν πεθάνει από έκθεση σε θερμότητα κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις από το 2008 , σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η εκπαίδευση των στρατευμάτων να λειτουργούν σε όλο και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στις ΗΠΑ ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των εχθρών τους, καθώς «οι δυνάμεις μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες όπου άλλοι πρέπει να καταφύγουν ή να προσγειωθούν», σύμφωνα με το σχέδιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green