Την πρόθεσή της να αγνοήσει την απόφαση-σταθμό της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να εμμείνει στη θέση της περί «ιδιοκτησίας» των Μαρμάρων και στην άρνηση να προσέλθει σε διάλογο, εξέφρασε η βρετανική κυβέρνηση. Σε αποκλειστική δήλωση προς «ΤΑ ΝΕΑ», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η Βρετανία «διαφωνεί» με την απόφαση της επιτροπής της UNESCO, την οποία μάλιστα σκοπεύει να αμφισβητήσει ενώπιον του ίδιου του οργανισμού του ΟΗΕ.
Στην ιστορική – για την Ελλάδα – απόφασή της, που ελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου, η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών (ICPRCP) χαρακτηρίζει το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών «νόμιμο και δίκαιο» και καλεί τη Βρετανία «να αναθεωρήσει τη στάση της και να προσέλθει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα». Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζει πως «το ζήτημα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών βαραίνει ξεκάθαρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πάγιο ισχυρισμό του Λονδίνου ότι το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο παρουσιάζει ως «νόμιμο ιδιοκτήτη» των Γλυπτών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την υπόθεση.
Στη δήλωσή του στα «ΝΕΑ», ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση (η οποία, ασφαλώς, δεν είναι νομικά δεσμευτική). «Διαφωνούμε με την απόφαση της Επιτροπής, η οποία ελήφθη στα τελευταία λεπτά της Συνόδου», δήλωσε.
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσφύγει στον διεθνή οργανισμό, αμφισβητώντας την απόφαση. «Θα θέσουμε στην UNESCO το ζήτημα τόσο ως προς τα δεδομένα (σ.σ. που περιέχονται στην απόφαση) όσο και ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Λονδίνο είναι «έντονα ενοχλημένο» με την απόφαση της Επιτροπής, καθώς για πρώτη φορά ένας διεθνής οργανισμός αποδομεί το βρετανικό αφήγημα περί δήθεν μη αρμοδιότητας της κυβέρνησης.
Ερωτώμενος εάν η Βρετανία προτίθεται να επανεξετάσει τη στάση της, προσερχόμενη σε διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων – όπως της ζητεί η UNESCO -, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση μας είναι σαφής: τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νομίμως, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή».
Και πρόσθεσε: «Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Ολες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις συλλογές του λαμβάνονται από τους επιτρόπους του Μουσείου». Πρόκειται για την απάντηση που δίνει παγίως το Λονδίνο, πετώντας το «μπαλάκι» στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο με τη σειρά του αποκλείει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, μιλώντας μόνο για «δανεισμό».
Η εκπρόσωπος του Μουσείου είπε στα «ΝΕΑ» ότι οι επίτροποι «έχουν τη νομική και ηθική ευθύνη να διαφυλάσσουν και να διατηρούν όλες τις συλλογές που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους», προσθέτοντας ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας που αφηγείται το Μουσείο και ζωτικό στοιχείο της διασυνδεδεμένης παγκόσμιας συλλογής του». Τον Σεπτέμβριο του 2019, «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αποκαλύψει επιστολή του βρετανού υπουργού Πολιτισμού στην οποία απέρριπτε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διάλογο με αντικείμενο την επιστροφή των Μαρμάρων. Παράλληλα, η Βρετανία απορρίπτει το αίτημα να παραπεμφθεί το θέμα στον μηχανισμό διαμεσολάβησης της UNESCO.
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ