Η έλλειψη χρημάτων, οι αδιαφανείς πρακτικές αμοιβής και η κακοδιαχείριση εμποδίζουν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με ερευνητές.

Η Ερευνητική Ομάδα του Κονγκό, με έδρα το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, λέει ότι δημιουργήθηκαν πολλές νέες επιτροπές που κόστισαν περισσότερα χρήματα, αλλά δεν κατάφεραν να λύσουν τα προβλήματα.

Η έκθεσή της Ομάδας αναφέρει ότι μόνο τα 6 εκατομμύρια δολάρια από τα 363 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για την πανδημία Covid που χορηγήθηκαν από το ΔΝΤ πέρυσι έχουν δικαιολογηθεί δημόσια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην Αφρική, με υπέδαφος πλούσιο η ΛΔΚ είναι η μια από τις πιο φτωχές του κόσμου με ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα που μόλις ξεπερνά τα 1000 δολάρια.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι μία από τις 50 χώρες σε όλο τον κόσμο που δεν κατάφεραν να εμβολιάσουν πλήρως ούτε το 10% του πληθυσμού τους κατά του κορωνοϊού. Το 10% ήταν ο στόχος που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 0,1% των 89 εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας έχουν κάνει εμβόλιο. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 57.000 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό στο Λονδίνο του Κονγκό σύμφωνα με τον ΠΟΥ και 1.086 από αυτούς έχουν πεθάνει.

Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την εξάρτηση από το συχνά επικρινόμενο σχέδιο Covax, ένα σύστημα υγειονομικής υποχρηματοδότησης που έχει ήδη καταστραφεί από ταυτόχρονες επιδημίες ιλαράς, έμπολα και χολέρας, τη διαδεδομένη δυσπιστία των αρχών και τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των ενόπλων ομάδων στα ανατολικά της χώρας.

Αυτό που καθιστά τα πράγματα ακόμη χειρότερα, λένε οι επικριτές, είναι η ενδημική διαφθορά.

Τον Ιούνιο, ο πρώην υπουργός Υγείας Βιτάλ Καμέρχε καταδικάστηκε σε 20 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας και του απαγορεύτηκε να ασκεί δημόσια αξιώματα για 10 χρόνια, αφού αντιμετώπισε κατηγορίες για υπεξαίρεση σχεδόν 50 εκατ. δολαρίων δημόσιων κεφαλαίων.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι η δίκη ήταν μια πολιτική σκευωρία με σκοπό να τον αποτρέψει από το να διεκδικήσει την προεδρία.

Η Ερευνητική Ομάδα του Κονγκό λέει ότι σύμφωνα με ένα κυβερνητικό εποπτικό όργανο, το Inspect Générale des Finances, ένα νοσοκομείο στην Κινσάσα εξέδωσε πρόσφατο τιμολόγιο 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων για τη φροντίδα μόλις 266 ασθενών με κορωνοϊό.

Οι ερευνητές λένε επίσης ότι το υπουργείο Υγείας χρησιμοποίησε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και διεθνή χρηματοδότηση “για να πληρώσει μπόνους στο προσωπικό που συνήθως δεν πληρώνεται καλά”. Η έκθεσή τους αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσους υπαλλήλους είχε ή πόσα είχε καταβάλει ως μπόνους.

Οι «ad hoc δομές» που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση του Κονγκό σε απάντηση της πανδημίας – συμπεριλαμβανομένης μιας «πολυτομεακής επιτροπής», μιας «τεχνικής γραμματείας», ενός συμβουλευτικού συμβουλίου, μιας προεδρικής ομάδας εργασίας και ενός εθνικού ταμείου αλληλεγγύης κατά του κορωνοϊού – έχουν αυξήσει τους προϋπολογισμούς αλλά απέτυχαν στην επίλυση προϋπάρχοντων προβλημάτων, σύμφωνα με την Ερευνητική Ομάδα του Κονγκό.

Η Ομάδα παραθέτει αυτά τα προβλήματα ως εξής:

  • κακή διαχείριση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων
  • κακή κυκλοφορία πληροφοριών
  • αντιπαλότητες μεταξύ των διαφόρων ομάδων.
  • Και είπε ότι αυτό οδήγησε σε «κακή φροντίδα ασθενών και αποθαρρυνμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας».
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία: Tesco και Lidl… αγάπησαν ξαφνικά τους αγρότες
Διεθνή |

Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω λάδι - Η ανέξοδη υποστήριξη Tesco και Lidl στους βρετανούς αγρότες

Ο εμπορικός διευθυντής της Tesco, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ στη Βρετανία «κατανοεί πλήρως» τις ανησυχίες που εγείρονται από «πολλές μικρότερες φάρμες»