Από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου έως τις 17 Οκτωβρίου, πραγματοποιούνται οι ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, εν μέσω των προκλήσεων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια κοινότητα.

Συνοψίζοντας τη θεματολογία των δύο διεθνών οργανισμών, ο πρόεδρος της ΠΤ Ντέιβιντ Μάλπας, σε ομιλία του στο Χαρτούμ, στο Σουδάν, στις 30 Σεπτεμβρίου, είπε ότι «οι επιλογές στα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν εάν οι αναπτυσσόμενες χώρες θα καταγράψουν μια χαμένη δεκαετία ή θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε ταχεία ανάπτυξη και οικονομικό μετασχηματισμό».

Οι Ετήσιες Συνεδριάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των επιλογών.

Όπως τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε για πρώτη φορά παγκόσμια πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020 – ακριβώς 19 μήνες πριν από την έναρξη της συνόδου – ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας επέλεξε να δράσει.

«Από εκείνη τη στιγμή, διαθέσαμε περισσότερα από 157 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουμε τις χώρες να ανταποκριθούν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση ενισχύοντας τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, προστατεύοντας τους φτωχούς και ευάλωτους, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και βοηθώντας τις χώρες στην πορεία τους προς μια πράσινη, ανθεκτική ανάκαμψη» τονίζει η ΠΤ.

Προσθέτει μάλιστα, ότι ως κλειδί για αυτήν την ανάκαμψη, βοηθά τις χώρες να έχουν πρόσβαση και να διανείμουν εμβόλια για την COVID-19, διαθέτοντας 20 δισεκατομμύρια δολάρια και ενώνοντας δυνάμεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) ) για τη δημιουργία της Ομάδας Εργασίας για τα εμβόλια, τα θεραπευτικά και τα διαγνωστικά μέσα για τη πανδημία.

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι καθώς ο κόσμος αρχίζει να κοιτάζει προς έναν κόσμο μετά την πανδημία, ο Όμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας επιλέγει να δράσει για άλλη μια φορά.

«Συγκεντρώνουμε εμπειρογνώμονες από όλη την παγκόσμια αναπτυξιακή κοινότητα-κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο και την κοινωνία των πολιτών-για την αντιμετώπιση του χρέους, της κλιματικής αλλαγής, της COVID-19 και των εμπορικών φραγμών-βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι χώρες σήμερα- ώστε να βρουν καινοτόμα λύσεις για την υπέρβαση αυτών των εμποδίων στο δρόμο προς μια παγκόσμια ανθεκτική ανάκαμψη» τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή