
Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό the Lancet καταδεικνύει την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας Pfizer έως και 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους όσο αφορά τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, παρά την προέλαση του στελέχους Δέλτα.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από τη δημοσίευση της μελέτης.
Τι έδειξε η μελέτη
Η μελέτη επισημαίνει ότι η σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ως προς την προστασία έναντι στη σοβαρή νόσηση οφείλεται στην εξασθένιση της ανοσίας λόγω της παρόδου του χρόνου και όχι λόγω της εμφάνισης νέων στελεχών, όπως το δέλτα. Αυτό φαίνεται καθώς η αποτελεσματικότητα έναντι στο στέλεχος δέλτα φαίνεται να αγγίζει το 90% ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Η μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου φάνηκε ότι είναι ανεξάρτητη του στελέχους και η προστασία έναντι της νοσηλείας και της σοβαρής νόσου από το στέλεχος δέλτα ήταν πολύ υψηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Συνολικά αναλύθηκαν 3436957 άτομα από τις 14 Δεκεμβρίου 2020, έως και τις 8 Αυγούστου 2021 και έως τότε είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου μόλις 1146768 άτομα (33,4%) και το 91% εξ αυτών είχαν λάβει και τις δύο δόσεις. Στην περίοδο αυτή νόσησαν συνολικά 184041 άτομα (5,4%), και το 6,6% αυτών νοσηλεύτηκε. Στα 5008 δείγματα που διερευνήθηκε το στέλεχος του ιού που οδήγησε στη λοίμωξη στο 28,4% βρέθηκε το στέλεχος δέλτα.
Σε όλη την πορεία της μελέτης τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είχαν ένα ποσοστό 73% αποτελεσματικότητας του εμβολίου και 90% προστασία έναντι στη νοσηλεία λόγω COVID-19. Όταν τα δεδομένα διαστρωματώθηκαν με βάση την ηλικία η αποτελεσματικότητα έναντι στη λοίμωξη ήταν 91% για τα άτομα 12-15 ετών, 73% για τους 16-64 ετών και 61% για τους άνω των 65 ετών.
Η αποτελεσματικότητα με την πάροδο του χρόνου φάνηκε να φθίνει από 88% τον πρώτο μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στο 47% μετά από 5 μήνες, ενώ για τους άνω των 65 τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν 80% και 43%. Όμως όσο αφορά την πιθανότητα νοσηλείας η αποτελεσματικότητα ήταν 87% για όλες τις ηλικίες στον πρώτο μήνα και 88% μετά από 5 μήνες, χωρίς σημαντική πτώση. Η πτώση της αποτελεσματικότητας έναντι στη νόσο για το στέλεχος Δέλτα μετά από 4 μήνες από τον εμβολιασμό έπεσε το 53%, εύρημα μη στατιστικά σημαντικό, ενώ για τα άλλα στελέχη στο 67%.
Η προστασία έναντι στη νοσηλεία παρέμεινε ψηλά στο 93% μετά τους 6 μήνες για το στέλεχος δέλτα και για τα υπόλοιπα στελέχη. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν αυξημένη προστασία έναντι στη νοσηλεία και κατ’ επέκταση στη σοβαρότερη μορφή της νόσου COVID-19 ακόμη και 6 μήνες μετά, ενώ η προστασία τους μπορεί να φθίνει με το χρόνο και ίσως κάποια στιγμή χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης.


Latest News

«Μπλόκο» από το ΚΑΣ σε Λάνθιμο για γύρισμα στην Ακρόπολη - Τι συνέβη
Ο βραβευμένος Έλληνας δημιουργός Γιώργος Λάνθιμος ήθελε να κάνει ένα γύρισμα για τη νέα του ταινία «Bugonia» στην Ακρόπολη, ωστόσο το ΚΑΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην κάνει δεκτό το αίτημά του.

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA

Η «χρυσή» Euroleague - Από τον Ναν και τον Βεζένκοφ στα 2.600.000 του Σλούκα
Πόσοι Έλληνες βρίσκονται στη λιστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στη Euroleague

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν
O ηθοποιός Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν πέθανε σε ηλικία 90 ετών

Νταν Κιούριακ: Οι Καναδοί αισθάνονται ότι έχουν δεχτεί επίθεση
Δύο χρόνια ανάπτυξης θα κοστίσουν οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον Καναδά δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο συνεργάτης του CD Howe Institute

Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νέα Υόρκη – «Παίρνουμε ευρωπαϊκά και πρωταγωνιστούμε σε όλη την Ευρώπη» (pics+vid)
Ο σύνδεσμος φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, βράβευσε τον ηγέτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αλλαγή ώρας: Γιατί γίνεται πάντα Κυριακή – Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μπροστά
Η αλλαγή ώρας μπορεί να αναστατώσει το σώμα μας, να προκαλέσει αϋπνίες, ημικρανίες και πονοκεφάλους

Το Χόλιγουντ «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις» της νέας εποχής Τραμπ
Ο τυφώνας Τραμπ οδηγεί και σε αλλαγές στο Χόλιγουντ - Τι ζητούν τώρα οι εταιρείες από τους δημιουργούς

Τίμησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Σύνδεσμος φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης
Κεντρικό πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης

Τα σχέδια του ΝΒΑ για επέκταση στην Ευρώπη
Το NBA σχεδιάζει την δημιουργία νέου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Ευρώπη εκ του μηδενός