Σε τροχιά ψηφιακής ωριμότητας μπαίνει η Ελλάδα, ενώ συγχρόνως υπάρχουν τομείς όπως η ανάπτυξη των δικτύων 5G που η χώρα ξεχωρίζει μεταξύ των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Σημάδι αυτής της ωρίμασης αποτελεί η αύξηση της βαρύτητας των εσόδων απόdata στο σύνολο του τζίρου της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αντιστοιχούν στο 30,9% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες, ενώ ως άτυπο κατώφλι της ψηφιακής ωριμότητας θεωρείται το ποσοστό 25% των εσόδων από τη χρήση δεδομένων.

Συνολικά, τα έσοδα του κλάδου από υπηρεσίες μπήκαν, κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε θετική πορεία για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 6,6%. Η χρήση δεδομένων κατέγραψε σημαντική αύξηση κατά 49% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, οδηγώντας αυτή τη βελτίωση. Πρόκειται για το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έσοδο για τις εταιρείες κινητής.

Mobile first

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η λογική mobile first πλέον κυριαρχεί. Ολο και περισσότερο οι Ελληνες χρησιμοποιούμε το κινητό μας για apps, υπηρεσίες, αλλά και για τις συναλλαγές μας με το Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρήση δεδομένων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε στα 3,89 GB ανά ενεργό συνδρομητή μηνιαίως έναντι 2,58 GB την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Επισημαίνοντας τον θετικό αντίκτυπο που έχει η πορεία ψηφιοποίησης της χώρας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), υπογραμμίζει ότι «όλες οι χώρες αναπτύσσουν σοβαρές στρατηγικές ψηφιοποίησης. Εμείς για να καταταγούμε μεταξύ των μεσαίων ή και των καλύτερων χωρών, χρειαζόμαστε μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, που θα προχωρήσει ταχύτερα την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο». Οπως μάλιστα επισήμανε, η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τα στελέχη του Δημοσίου μέσα στην πανδημία, η οποία οδήγησε στην επίλυση ιδιαίτερα σύνθετων προβλημάτων με απλούς τρόπους, όπως η συνταγογράφηση, η διαχείριση των εμβολίων, η διασύνδεση των μητρώων, ήταν ένα crash test που απέδωσε τα μέγιστα.

Στροφές στην ψηφιακή μας στρατηγική ανεβάζουν και οι τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα, υπηρεσίες, έξυπνες εφαρμογές και ψηφιακές υποδομές που φέρνουν Ταμείο Ανάκαμψης και Ψηφιακή Βίβλος. Μόνο ο ψηφιακός πυλώνας του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» κατευθύνει 2,13 δισ. σε αντίστοιχες δράσεις, κινητοποιώντας τουλάχιστον αντίστοιχα ιδιωτικά κεφάλαια.

Iδιωτικά δίκτυα

Φωτεινό παράδειγμα στο πεδίο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων (και εξαίρεση σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει) αποτελούν τα δίκτυα 5G. Η ταχεία ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το φάσμα και μάλιστα με την ταυτόχρονη δημοπράτηση τεσσάρων περιοχών έφερε την Ελλάδα στην πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία. «Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, έχουμε τη μεγαλύτερη ταχύτητα υλοποίησης επενδύσεων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εποχή και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες» επισημαίνει ο κ. Στεφανόπουλος.

Υπερδεκαπλάσιες ταχύτητες σε σχέση με το 4G, αλλά και υψηλότερη ταχύτητα στην επικοινωνία των συσκευών με το δίκτυο, ανοίγουν νέες δυνατότητες. Τα ιδιωτικά δίκτυα είναι μία από αυτές και η χώρα μας έχει κάνει τα πρώτα δειλά βήματα. Πρόκειται για mobile campus networks που παρέχουν εγγυημένης ποιότητας υπηρεσίες, σε καθορισμένη γεωγραφική περιοχή. Εξασφαλίζοντας το λεγόμενο business continuity αποτελούν το μέλλον για λιμάνια, αεροδρόμια, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νοσοκομεία, βιομηχανικές μονάδες.

Ενα ψηφιακό λιμάνι, για παράδειγμα, έχει σημαντικά αυξημένη παραγωγικότητα, ταχύτητα διεκπεραίωσης αλλά και ασφάλεια ως προς τη διαχείριση των εγκαταστάσεών του, άρα και υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες προς τους πελάτες του (ναυτιλιακές, εταιρείες μεταφορών και εφοδιαστικής). Ιδιαίτερα επίκαιρο είναι το σενάριο ενός ιδιωτικού δικτύου σε μεγάλο νοσοκομείο όπου ιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό διασυνδέονται μέσω tablets και smartphones. Αυτό όμως που θα αλλάξει «πίστα» στις υπηρεσίες υγείας θα είναι αυτό να διασυνδεθεί με τα διαγνωστικά κέντρα, τα data centers που κρατούν δεδομένα ασθενών, καθώς και με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς όταν αυτός ολοκληρωθεί. Ολα αυτά θα πατήσουν στα δίκτυα 5G.

Campus network στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Το πρώτο 5G campus network στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από την Cosmote για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ως πιλοτική εφαρμογή διαχείρισης συμβάντων και φυσικής ασφάλειας εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων. Είχε προηγηθεί το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο με υποδομή κινητής, που σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε επίσης από την Cosmote σε συνεργασία με την Ericsson, για το εργοστάσιο παραγωγής της Calpak στο Λουτράκι, ενσωματώνοντας εφαρμογές ρομποτικής, IoT και επαυξημένης πραγματικότητας. Αντίστοιχο δίκτυο έχει φτιάξει η Vodafone για τον ΟΛΠ και τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Γερμανία: Πανεπιστήμια και συνδικάτα αποχωρούν από την πλατφόρμα «Χ» – «Φόρουμ ακροδεξιών ιδεών»
Τεχνολογία |

Πανεπιστήμια και συνδικάτα ρίχνουν «άκυρο» στην πλατφόρμα «Χ» – «Φόρουμ ακροδεξιών ιδεών»

Μαζικές είναι οι αποχωρήσεις πανεπιστημίων και συνδικάτων στη Γερμανία από την πλατφόρμα «X», η οποία χαρακτηρίζεται ως φόρουμ που διαδίδει ακροδεξιές ιδέες