Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία μονοπώλησε την πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σχετικής αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, στο Περιστύλιο οι βουλευτές όλων των πτερύγων για τις θρυλούμενες εθνικές εκλογές την προσεχή άνοιξη μιλούσαν. Λογικές και αναμενόμενες, μπορεί να πει κανείς, οι αγωνίες των επαγγελματιών της πολιτικής, καθώς τα μικροκομματικά σενάρια δίνουν και παίρνουν. Παρά ταύτα, η επικράτησή τους επιβεβαιώνει το έλλειμμα κατανόησης των πολιτικών και των ευρύτερων συνθηκών.
Οσοι εκλογολογούν το επιχειρούν με τους συνήθεις όρους, με τις δημοσκοπήσεις παραμάσχαλα και με γνώμονα την προσωπική τους επιτυχία. Αγνοούν οι περισσότεροι ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εμπεριέχει κινδύνους ή ακόμη θεωρούν δεδομένα τα τρέχοντα δημοσκοπικά ευρήματα, δεν αντιλαμβάνονται ότι οι κάλπες συγκροτούν από μόνες τους δυναμική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι οι δημοσκόποι δεν υπερασπίζονται μετά πάθους τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε ενδιάμεσες περιόδους, παρά δηλώνουν ότι οι πραγ- ματικές τάσεις μετριούνται καλύτε- ρα μετά την προκήρυξη των εκλογών και αφού αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο προεκλογικός αγώνας.
Επιπλέον αρκετοί παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η πανδημία επιμένει και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να απαλλαγούμε από τις πολλές και μη ανιχνεύσιμες επιδράσεις της. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι παρά την πρόοδο και τις τάσεις ομαλοποίησης, η οικονομία δεν έχει ακόμη δώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Και ούτε βεβαίως θα γίνουν ορατά διά γυμνού οφθαλμού στο προσεχές εξάμηνο για να επιτρέψουν στον Πρωθυπουργό μια άνετη, χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις οικονομικές εξελίξεις γνωρίζουν ότι η ατμόσφαιρα είναι εξόχως δυναμική και παραπέμπει σε μοναδική ελληνική οικονομική άνοιξη αντίστοιχη, για να μην πούμε ισχυρότερη, εκείνης των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών.
Οι επαγγελματίες της οικονομίας, οικονομολόγοι, αναλυτές, σύμβουλοι, τραπεζίτες, δηλώνουν χωρίς καμία επιφύλαξη πως αυτό που βιώνουν είναι μοναδικό, ότι δεν έχουν ξανα- συναντήσει στην καριέρα τους τέ- τοια κινητικότητα και τόσο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές αξίες και ευκαιρίες. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι εξαιτίας σειράς πα- ραγόντων και συνθηκών, όπως τα δεκάδες δισεκατομμύρια των διαθέ- σιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και του γενικότερου κλίματος ανάκαμψης και προόδου που επι- κρατεί εντός και εκτός της χώρας, έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για μακράς διαρ- κείας ανάπτυξη και ανασυγκρότηση.
Η Ελλάδα έχει γίνει της μόδας, βρίσκεται στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως μαρτυρούν οι τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών και οι αποτιμήσεις που δέχονται προκειμένου να αποκτήσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Οι παραπάνω προοπτικές ωστόσο δεν έχουν απορροφηθεί, η ελληνική κοινωνία λόγω προηγούμενων κακών εμπειριών παραμένει δύσπιστη και καχύποπτη, απαιτεί απτά αποτελέσματα, θέλει να δει στην πράξη τις δουλειές να πολλαπλασιάζονται και τα εισοδήματα να βελτιώνονται για να πειστεί.
Ο Πρωθυπουργός που με τις επιλογές, τον κοσμοπολιτισμό, αυτόν ακόμη τον εμφανή ελιτισμό του και τη διαρκή διεθνή παρουσία και κινητικότητά του, έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωσή τους, υποθέτουμε ότι δεν θα τις θυσιάσει, ούτε θα τις παίξει στα ζάρια επειδή κάποιοι τον προτρέπουν να σπεύσει να στήσει κάλπες, καθώς νομίζουν ότι οι προσδοκίες αρκούν για να κερ- δίσει. Κανονικά δεν θα έπρεπε καν να αντιμετωπίζει δίλημμα. Σε τού- τους τους περίεργους καιρούς μόνο η επένδυση στο σχέδιο και στα απο- τελέσματά του μπορεί να εγγυηθεί νίκες πραγματικές και ουσιαστικές για τη χώρα και τον λαό.
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς