Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την ανοδική του αντίδραση από το αγοραστικό σήμα στις 869 μονάδες, καταγράφοντας την πέμπτη ανοδική στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.
Ευρισκόμενος σε θετικό έδαφος στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και σε συσχέτιση με το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αντιμετώπισε το άνω όριο του πτωτικού του μοτίβου, το οποίο κατοχύρωσε και κατόπιν επιβεβαίωσε.
Η εν λόγω περιοχή των 895 μονάδων συνιστά αντίσταση, και η καθαρή τεχνική εικόνα επιρρωνύει τη σημαντικότητά της. Οι επόμενες λίγες συνεδριάσεις είναι κρίσιμες, διότι θα διαφανεί αν πραγματικά υπάρχουν καύσιμα για να συνεχιστεί η πτήση προς τις 960, δεδομένου ότι ήδη ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 4,3% από τα χαμηλά επίπεδα μέσα στον Οκτώβριο.
Η εικόνα του συνόλου του ταμπλό ήταν καλή, έχοντας ποιότητα λόγω της διάχυσης της ρευστότητας σε αρκετούς τίτλους. Ενδεικτικά, από τα 66,3 εκατ ευρώ που συναλλάχθηκαν την Παρασκευή, μόλις τα 25,2 αφορούσαν σε τραπεζικές μετοχές, με συνολικά 14 μετοχές να ξεπερνούν το 1 εκατ. τζίρο.
Και συνυπολογίζοντας την εξαιρετική συμπεριφορά όλη την εβδομάδα, συγκριτικά με τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, υπονοείται μια αισιοδοξία που δικαιολογείται κυρίως από την ανθεκτικότητα παρά την υπεραπόδοση, ώστε να τεκμαίρεται ότι το Χρηματιστήριο “τρέχει” με μεσοπρόθεσμα κεφάλαια, εξ ου και οι μεγάλες ανάπαυλες συναλλακτικής δραστηριότητας.
Στο σενάριο ενδεχόμενης αδυναμίας του Δείκτη να απομακρυνθεί άνω του ενδοσυνεδριακού υψηλού των 896 μονάδων, και μάλιστα πειστικά (λ.χ. με τζίρο ή με ισχυρή άνοδο στη Wall Street), θα αφήσει το ταμπλό του ΧΑΑ εκτεθειμένο σε πιέσεις, καθώς σταδιακά θα εγκαταλείπουν όλο και περισσότεροι.
Και γνωρίζοντας ότι ακόμα βρίσκεται εντός ατασικού μεσοπρόθεσμου σχηματισμού, η πιθανότητα ο Δείκτης να κυλήσει έως τις 835 μονάδες που συνιστούν τη σημαντική στήριξη, είναι μεγάλη.
Τα μάτια μας είναι στραμμένα στις αγορές των ΗΠΑ, και δη στον βασικότερο χρηματιστηριακό δείκτη, τον S&P500. Ο Δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος, και η σοβαρή αδυναμία που επέδειξε στις κρίσιμες αντιστάσεις, δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και ενδεχόμενο κατρακύλησης, που θα επηρεάσει σαφώς και την εγχώρια αγορά.