![Αυστραλία – Μετά από 106 ημέρες αίρονται οι περιορισμοί στο Σίδνεϊ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/ImgSrc-15.jpg)
Τα καφέ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια στο Σίδνεϊ υποδέχθηκαν και πάλι σήμερα τους πλήρως εμβολιασμένους κατά της covid-19 Αυστραλούς έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες lockdown.
Κάποιες παμπ στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, άνοιξαν τα μεσάνυκτα της Κυριακής προς Δευτέρα και φίλοι και συγγενείς συναντήθηκαν για μια μεταμεσονύκτια μπίρα, όπως μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.
«Τη θεωρώ μια ημέρα ελευθερίας, είναι μια ημέρα ελευθερίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντόμινικ Πέροτετ. «Οδηγούμε το έθνος μακριά από την πανδημία, αλλά αυτό αποτελεί πρόκληση», πρόσθεσε.
Ο Πέροτετ προειδοποίησε ότι οι μολύνσεις covid-19 ενδέχεται να αυξηθούν μετά το άνοιγμα και οι πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Δυτικής Αυστραλίας, όπου δεν υπήρχαν κρούσματα, αναμένουν να δουν πώς θα είναι η ζωή με τον κορωνοϊό, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι το υγειονομικό σύστημα θα φτάσει στα όριά του.
Το lockdown στο Σίδνεϊ, που έχει πέντε εκατομμύρια κατοίκους, επιβλήθηκε το καλοκαίρι προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού, που θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτικό.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/10/australia-4-600x400.jpg)
Τα μέτρα αίρονται έπειτα από 106 ημέρες μετά και τη μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων –σήμερα στη Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκαν 496 νέες μολύνσεις covid-19—και την επιτάχυνση της εκστρατείας ανοσοποίησης, με περισσότερο από το 70% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Στόχος της πολιτείας είναι το 80% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως ως τα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα χαλαρώσουν και άλλο οι περιορισμοί. Όμως οι ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν στα σπίτια τους ως την 1η Δεκεμβρίου.
Επιστροφή στην κανονικότητα
Και τα κομμωτήρια άνοιξαν τις πόρτες τους, με τα ραντεβού των επόμενων ημερών να έχουν ήδη κλείσει. Εξάλλου τα μεσάνυκτα εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν για να μπουν στο Kmart, ένα κατάστημα με είδη σε χαμηλές τιμές, στο Μάουντ Ντρούιτ, ένα προάστιο στο δυτικό Σίδνεϊ. Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν φωτογραφίες από μεγάλες ουρές στα ταμεία του καταστήματος.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/10/australia-2-600x400.jpg)
Από τον Ιούνιο καταστήματα, σχολεία, όπως και επιχειρήσεις που δεν θεωρούνταν απαραίτητες, παρέμεναν κλειστά. Οι κάτοικοι της Νέας Νότιας Ουαλίας μπορούσαν να μετακινούνται σε μια απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σπίτι τους και δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν συγγενείς, να αθληθούν, να κάνουν ψώνια ή να παραστούν σε κηδείες.
Στην αρχή της πανδημίας η Αυστραλία έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του κορωνοϊού στο έδαφός της χάρη σε μια στρατηγική “zero covid” που είχε υιοθετήσει με κλείσιμο των συνόρων της και τη διεξαγωγή μαζικών τεστ. Ωστόσο στη διάρκεια του αυστραλιανού χειμώνα ένα κύμα της επιδημίας λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα ανάγκασε τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, να επιβάλουν lockdown.
Οι περιορισμοί που αφορούν τις συγκεντρώσεις και τα ταξίδια στο εξωτερικό θα διαρκέσουν κάποιες εβδομάδες ακόμη, ενώ δεν έχουν επαναλειτουργήσει πλήρως και τα σχολεία.
Ωστόσο η ζωή έμοιαζε να επιστρέφει σήμερα στους κανονικούς της ρυθμούς, με ανθρώπους να περιμένουν στις στάσεις των λεωφορείων και την κυκλοφορία των αυτοκινήτων να είναι πιο πυκνή.
Παρ’ όλα αυτά ο Ιατρικός Σύλλογος Αυστραλίας ανησυχεί για το ενδεχόμενο να αυξηθούν και πάλι τα κρούσματα. Αν και ανακοίνωσε ότι στηρίζει «ένα σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και χαλάρωσης των περιορισμών», ο Σύλλογος υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο να παρατηρήσουμε τις επιπτώσεις κάθε βήματος στη μεταδοτικότητα και τον αριθμό των κρουσμάτων».
«Σε διαφορετική περίπτωση η Νέα Νότια Ουαλία μπορεί να ξαναδεί τα νοσοκομεία της να γεμίζουν εντελώς παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κωνσταντίνος Τασούλας: Εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας με 160 ψήψους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/TASOUL-600x400.jpeg)
Ο Κώστας Τασούλας είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Εξελέγη με 160 ψήψους
Γίνεται ο 9ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας - Στις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία του
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/metarr-600x313.jpg)
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από τον πάτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
![Σαντορίνη: 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τους κατοίκους τα ξημερώματα της Τετάρτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Σαντορίνη: Ξανά σεισμός 5 Ρίχτερ τη νύχτα
Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο
![Ακίνητα: Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/evakinita6045-600x400.jpg)
Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη» - Πώς θα γίνει η διόρθωση
Μπορούν να δηλωθούν ακίνητα με τη διαδικασία του «πρόδηλου σφάλματος» – Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν συμβόλαια δεν χρειάζεται να προσφύγουν στα δικαστήρια
![Καιρός: Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/3807966-600x412.jpg)
Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη
Κρύος θα είναι γενικά ο καιρός την Τετάρτη, με κατά τόπους βροχές και χιόνια σε μικρό μέρος της χώρας
![Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/voylip-2-600x400.jpg)
Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα έχει οδηγήσει στην 4η κατά σειρά ψηφοφορία που για να εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει ο επικρατέστερος υποψήφιος να λάβει 151 θετικές ψήφους
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις