Ο αντίκτυπος μιας διαρροής πετρελαίου στη Ερυθρά Θάλασσα από ένα δεξαμενόπλοιο που σαπίζει στο νερό θα μπορούσε να είναι πολύ ευρύτερος από το αναμενόμενο, καθώς 8 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με απώλεια πρόσβασης σε πόσιμο νερό, ενώ κινδυνεύει και το αλιευτικό απόθεμα της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Κι όλα αυτά μπορεί να γίνουν μια τραγική πραγματικότητα μέσα στις τρεις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρει ο Guardian.
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την εκφόρτωση των εκτιμώμενων 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου που παραμένουν στο πλοίο FSO Safer, του οποίου η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα τη μέρα από τότε που εγκαταλείφθηκε, το 2017. Το σκάφος περιέχει τέσσερις φορές την ποσότητα πετρελαίου που απελευθερώθηκε από την Exxon Valdez τον Κόλπο της Αλάσκα το 1989 και μια διαρροή θεωρείται όλο και πιο πιθανή.
Το πετρέλαιο θα εξαπλωθεί πολύ πέρα από την Υεμένη και θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή που θα επηρεάσει τη Σαουδική Αραβία, την Ερυθραία και το Τζιμπουτί, σύμφωνα με το τελευταίο μοντέλο, το οποίο δεν μοιάζει με προηγούμενες μελέτες επειδή εξετάζει τον αντίκτυπο περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τη διαρροή.
Οι τριμερείς συνομιλίες μεταξύ των ανταρτών Χούτι, της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Υεμένης και του ΟΗΕ απέτυχαν, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, για τον αντίκτυπο εάν το δεξαμενόπλοιο εκραγεί, διαλυθεί ή αρχίσει να χάνει σταδιακά ποσότητες πετρελαίου προς τη θάλασσα. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν εγγυήσεις για τη συντήρηση του σκάφους, το οποίο τώρα επιβλέπεται από ένα επταμελές πλήρωμα
Δραματικές επιπτώσεις
Το μοντέλο που εξετάζει πιθανή διαρροή, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Sustainability τη Δευτέρα και έδειξε ότι η διαρροή θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο των λιμένων της Ερυθράς Θάλασσας Hodeidah και Salif μέσα σε δύο εβδομάδες, απειλώντας την παράδοση 200.000 τόνων καυσίμων για την Υεμένη, που ισοδυναμεί με 38%. της εθνικής απαίτησης καυσίμων. Οι τιμές των καυσίμων είναι πιθανό να αυξηθούν έως και 80% και η απουσία καυσίμου για τις αντλίες νερού θα οδηγήσει σε στέρηση από τρεχούμενο νερό 8 εκατομμύρια κατοίκους της Υεμένης, ενώ εως και 2 εκατομμύρια θα χάσουν την πρόσβαση σε νερό εάν οι μονάδες αφαλάτωσης στην περιοχή μολυνθούν.
Αν και το μισό πετρέλαιο αναμένεται να εξατμιστεί στη θάλασσα μέσα σε 24 ώρες, το υπόλοιπο θα φτάσει σε έξι έως 10 ημέρες στη δυτική ακτογραμμή της Υεμένης και στα λιμάνια, νοτιότερα, σε τρεις εβδομάδες.
Θα χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια 5,7 έως 8,4 εκατομμύρια άτομα, ανάλογα με το αν η διαρροή θα φτάσει στα λιμάνια του νότου, όπως το Άντεν. Οι εκτιμήσεις εξαρτώνται από την εποχή που θα συμβεί η διαρροή και από την εξάπλωση της γιγάντιας πετρελαιοκηλίδας.
Η διαρροή θα απειλήσει το 66,5% έως 85,2% της αλιείας της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης μέσα σε μία εβδομάδα και το 93,5% -100% αυτών των αλιευμάτων εντός τριών εβδομάδων, ανάλογα με την εποχή.
Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη διαρροή, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου νοσηλείας για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά, κυμαίνονται από 11,3 εκατομμύρια άτομα εάν το φαινόμενο εξελιχθεί σε χειμερινή περίοδο με αργή εξάπλωση, έως 19,5 εκατομμύρια άτομα για την καλοκαιρινή περίοδο με ταχεία διαρροή.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Ερυθράς Θάλασσας, οι οποίοι έχουν μελετηθεί για τη μοναδική ανθεκτικότητά τους στη θερμότητα του θαλασσινού νερού, θα απειληθούν επίσης.
Πρόβλημα και στο παγκόσμιο εμπόριο
Η έκθεση στο Nature Sustainability προειδοποιεί: «Η διαρροή θα μπορούσε να εμποδίσει το παγκόσμιο εμπόριο μέσω του ζωτικού στενού Bab el-Mandeb, 29 χιλιομέτρων πλάτος στο στενότερο σημείο του, από το οποίο περνά το 10% του παγκόσμιου εμπορίου ναυτιλίας. Οι ζώνες αποκλεισμού που δημιουργήθηκαν για τον καθαρισμό θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν την κυκλοφορία και οι αποστολές θα καθυστερήσουν καθώς τα πλοία που ενδεχομένως εκτίθενται στο πετρέλαιο θα απαιτούν καθαρισμό ».
Και προσθέτει: «Η πιθανότητα διαρροής είναι όλο και πιο πιθανή. Το εμφανώς αποσαθρωμένο Safer είναι μονόχωρο, πράγμα που σημαίνει ότι μια μόνο ρωγμή μπορεί να προκαλέσει τη διαρροή του πετρελαίου από το πλοίο απευθείας στη θάλασσα.
«Μια διαρροή θα μπορούσε να προκύψει μέσω της συνεχούς αλλοίωσης του κύτους του σκάφους ή λόγω παραβίασης του κύτους από κακοκαιρία».
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα