Την τελευταία 20ετία, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ, συνολικά 300 εισηγμένες εταιρείες αποχώρησαν από το ΧΑ, είτε γιατί εξαγοράστηκαν, συγχωνεύθηκαν, διαγράφηκαν είτε γιατί πτώχευσαν, ορισμένες από τις οποίες όμως δύσκολα μπορούν να αναπληρωθούν, καθιστώντας πιο φτωχό το ελληνικό Χρηματιστήριο, αν και η εξυγίανση της λίστας των εισηγμένων οδήγησε σε μεγάλο βαθμό σε απαλλαγή και από τα αποκαλούμενα «ζόμπι».

Καθώς ακόμη και κατά τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων και ειδικότερα από το 2011 ως σήμερα, αν και ελάχιστες ήταν οι νέες εισαγωγές, οι επιχειρήσεις άντλησαν, μέσω κυρίως αυξήσεων κεφαλαίων, 67 δισ. ευρώ (εκ των οποίων όμως τα 46,7 δισ. ευρώ αφορούν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών της περιόδου 2013-2015), κοινή είναι η εκτίμηση πως το ΧΑ χρειάζεται πλέον «νέο αίμα» μέσω της εισαγωγής και νέων εταιρειών από κλάδους αιχμής, ώστε να παίξει τον δικό του ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαδικασίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται μπαράζ νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων και νέων εισαγωγών, καθώς έχουν δημιουργηθεί ήδη «λίστες» εισαγωγής για το υπόλοιπο του 2021 και του 2022. Συνολικά, αναμένεται η εισαγωγή περίπου 10 εταιρικών ομολόγων, από τα οποία ξεχωρίζουν τριών ναυτιλιακών εταιρειών, ενώ ομόλογο αναμένεται να εκδώσει εταιρεία από τον κλάδο των σουπερμάρκετ, αλλά και η Premia Properties από τον τομέα των ακινήτων.

Από τις 3-4 νέες εισαγωγές στην κύρια αγορά του ΧΑ ξεχωρίζουν η είσοδος ξενοδοχειακού ομίλου, με την Ευρωχαρτική να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ 3-4 νέες εισαγωγές αναμένονται στην ΕΝΑ, από όπου ξεχωρίζει μια εταιρεία λιανεμπορίου, η R-Energy.

Να σημειωθεί πως ήδη στο εννεάμηνο εφέτος το αντληθέν ποσό από το ΧΑ έφτασε τα 5,4 δισ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο της τελευταίας πενταετίας, ενώ ξεχώρισαν 3 νέες εισαγωγές εταιρικών ομολόγων (Motor Oil, Προντέα, Costamare), 7 αυξήσεις κεφαλαίων με κυριότερες αυτές των Πειραιώς, Alpha Bank και Ελλάκτωρ, 3 νέες εισαγωγές, χωρίς διάθεση νέων μετοχών, μία στη Ρυθμιζόμενη Αγορά (ΙΝΤΕΡΛΑΪΦ) και δύο στην Εναλλακτική Αγορά (Phoenix Vega Mezz PLC και Real Consulting).

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, που μπορεί να κυμανθεί από τα 750 εκατ. ευρώ ως το 1 δισ. ευρώ.

€14 δισ. η συνολική αξία των ομολόγων

Σήμερα στην αγορά Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του ΧΑ διαπραγματεύονται 13 εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας έκδοσης 2,4 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 21 ομόλογα που εκδόθηκαν από τον Ιούλιο 2016 (συνολικής αξίας 3,1δισ. ευρώ).

Παράλληλα, σε διεθνείς αγορές (Λουξεμβούργο, Λονδίνο κ.α.) διαπραγματεύονται άλλα 23 συνολικής αξίας 11,6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο της αξίας των ελληνικών συμφερόντων εταιρικών ομολόγων στα 14 δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν την ανάγκη εισαγωγής επιπλέον «green bonds» και «project specific bonds» στην εγχώρια αγορά προκειμένου να βελτιωθούν το μέγεθος, το βάθος και η ρευστότητά της, ενώ ομόλογα με βάση τους κανόνες ESG θα μπορούσαν να προσελκύσουν ξένα θεσμικά κεφάλαια. Επίσης, εμφανής είναι η έλλειψη δευτερογενούς ρευστότητας και γι’ αυτό είναι αναγκαία η ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς.

Εντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Με rotation στους πρωταγωνιστές συνεχίστηκε η ανάβαση
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Με rotation στους πρωταγωνιστές, συνέχισε την ανάβαση το ΧΑ

Μπορεί να μην έχει πιάσει υψηλές συναλλακτικές ταχύτητες, ούτε και να έχει κάνει το άλμα, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί μια σταθερή ανοδική πορεία, με τις διορθώσεις να περιορίζονται