
Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι τράπεζες την επέκταση κατά τρεις μήνες του χρονικού διαστήματος επιδότησης ενυπόθηκων χορηγήσεων, συνδεδεμένων με την κύρια κατοικία του οφειλέτη, μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ.
Η εξέλιξη αυτή επιδρά καθοριστικά στον πιστωτικό κίνδυνο για περισσότερα από 110.000 δάνεια που εντάχθηκαν στη δράση και επιδοτούνται αυτή τη στιγμή.
Κι αυτό για δύο λόγους:
– Πρώτον, με την επιδότηση της δόσης κατά ένα επιπλέον τρίμηνο, μειώνονται οι πιθανότητες ένα δάνειο να κοκκινίσει μέχρι το τέλος του 2021, μιας και το μερίδιο του δανειολήπτη μειώνεται από το 100% έως και το 60% σε αυτήν την περίοδο
– Δεύτερον, η παρακολούθηση του δανείου για έως και 1,5 χρόνο μετά τη λήξη της κρατικής επιδότησης, καθιστά εξαιρετικά ασύμφορη την αθέτηση πληρωμών, καθώς αν υπάρξει νέα καθυστέρηση, ζητούνται από τον οφειλέτη τα ποσά που κατέβαλε το δημόσιο στην τράπεζα
Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η συνέχιση των αποπληρωμών, για διάστημα από 1,5 χρόνο (12 μήνες επιδότηση + 6 μήνες παρακολούθηση) για εξυπηρετούμενα πριν την πανδημία δάνεια έως και 2,50 χρόνια (12 + 18 μήνες αντίστοιχα) για τα καταγγελμένα δάνεια που ρυθμίστηκαν πριν ενταχθούν στο ΓΕΦΥΡΑ.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, «αυτή τη στιγμή περί το 90% των οφειλών που έλαβαν επιδότηση εξυπηρετούνται κανονικά και κατά τα φαινόμενα, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σε μακροοικονομικό επίπεδο, δύσκολα θα βρεθούν στο κόκκινο, τουλάχιστον τα επόμενα 3 – 5 χρόνια».
Εκτιμά δε ότι τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας δεν θα ξεπεράσουν τελικά τα 3,50 δισ. ευρώ έναντι της αρχικής εκτίμησης που είχε διατυπωθεί όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση, για νέες επισφάλειες άνω των 8 δισ. ευρώ.
Η επέκταση του μέτρου
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, όσοι έλαβαν επιδότηση κατά τα προηγούμενα τρία τρίμηνα, δηλαδή όσοι επλήγησαν από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού και μπήκαν στο ΓΕΦΥΡΑ, θα επιδοτηθούν για ένα ακόμη τρίμηνο.
Το ποσοστό της επιδότησης επί της μηνιαίας δόσης σε αυτό το διάστημα θα ανέρχεται σε 40% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε 35% για τα μη εξυπηρετούμενα με καθυστέρηση έως και 90 ημέρες δάνεια και σε 20% για τα καταγγελμένα δάνεια πριν την πανδημία.
Αυτό σημαίνει ότι σε 12μηνη βάση η επιδότηση επί της μηνιαίας δόσης θα φτάσει στα ακόλουθα επίπεδα:
- Πράσινα δάνεια: 70%
- Κόκκινα αλλά όχι καταγγελμένα 60%
- Κόκκινα καταγγελμένα 40%
Η παρακολούθηση της συνέπειας
Σημειώνεται ότι μετά την περίοδο της κρατικής στήριξης, το δάνειο που επιδοτήθηκε, θα παρακολουθείται.
Σε περίπτωση που το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής ξεπεράσει τις 3 μηνιαίες δόσεις, ο δανειολήπτης χάνει αναδρομικά την κρατική συνεισφορά και πρέπει να επιστρέψει τα ποσά που έχει λάβει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Ο χρόνος της παρακολούθησης διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:
– Για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μέχρι ενενήντα ημέρες στις 29.2.2020, ο χρόνος παρακολούθησης είναι 6 μήνες.
– Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα ημερών κατά στις 29.2.2020 και δεν είναι καταγγελμένα ο χρόνος παρακολούθησης είναι 12 μήνες.
– Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα ημερών στις 29.2.2020 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από το χρηματοδοτικό φορέα, ο χρόνος παρακολούθησης είναι 18 μήνες.


Latest News

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση