
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περίπου τα τρία τέταρτα των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως κάλεσαν τις κυβερνήσεις να εντείνουν τη δράση για την προστασία του κλίματος στη διεθνή διάσκεψη για το Κλίμα, COP26, λέγοντας ότι αυτές οι δράσεις μπορούν να σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.
Η έκθεση του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και την υγεία καλεί σε δράση για μεγάλες αλλαγές σε κάθε κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των μεταφορών και της χρηματοδότησης, λέγοντας ότι τα οφέλη για τη δημόσια υγεία από φιλόδοξες δράσεις για το κλίμα υπερτερούν κατά πολύ του κόστους.
«Η καύση ορυκτών καυσίμων μας σκοτώνει. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», ανέφερε σήμερα ο ΠΟΥ.
1 στους 4 θανάτους λόγω περιβαλλοντικών κινδύνων
Ο ΠΟΥ είχε τονίσει στο παρελθόν ότι περίπου 13,7 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως, ή περίπου το 24,3% του παγκόσμιου συνόλου, οφείλονται σε περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χημικά.
Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αν και η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του Οργανισμού, είπε ότι περίπου το 80% των θανάτων από ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να αποφευχθεί μέσω της συμμόρφωσης με τις οδηγίες του.
Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με μια επιστολή που υποστηρίζεται από περισσότερους από 400 υγειονομικούς φορείς που εκπροσωπούν 45 εκατομμύρια νοσηλευτές, γιατρούς και ιατρούς επαγγελματίες που ζητούν επίσης δράση.
«Οι ενέργειες που καλούνται να γίνουν βάσει αυτής της επιστολής – οι οποίες είναι απαραίτητες αν και δεν επαρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των κλιματικών και υγειονομικών κρίσεων – θα βοηθήσουν πολύ στην προστασία των ανθρώπων παγκοσμίως», υπογραμμίζεται.
Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε ότι η πρόσβαση σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, δίνοντας το ίδιο μεγαλύτερη βαρύτητα στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.


Latest News

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030