«Με την τροπολογία που εισάγουμε σήμερα στη Βουλή, επεκτείνουμε για 3 μήνες την κρατική επιδότηση του επιτυχημένου προγράμματος κρατικής επιδότησης δόσεων δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 1», το οποίο παρέχει στήριξη σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία, ενώ παράλληλα επιφέρουμε βελτιώσεις και στα δύο προγράμματα “ΓΕΦΥΡΑ” προς όφελος των δανειοληπτών». Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι:

·       Πρώτον: Η 3 μηνών επιδότηση θα αφορά τους υφιστάμενους δικαιούχους, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν επιδότηση για 9 μήνες και έτσι, πλέον, θα λάβουν την οικονομική στήριξη συνολικά για 12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση περιλαμβάνει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου. Για τους 3 αυτούς μήνες, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης. Για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης. Στα δάνεια που είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 20% της μηνιαίας δόσης.

·       Δεύτερον: Παράλληλα, όσον αφορά στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 2», προβλέπουμε ότι, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει έγκριση της επιδότησης, μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου, ώστε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και στη συνέχεια θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 8 μήνες.

·       Τρίτον: Τέλος, και για τα δύο προγράμματα, αυξάνουμε το ποσό που κρίνει τη ληξιπροθεσμία του οφειλέτη στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεών του, στο ύψος των δύο μηνιαίων δόσεων (υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό, για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1 ήταν 150 ευρώ), διευκολύνοντας έτσι τους οφειλέτες να μην απεντάσσονται από το πρόγραμμα.

Παρουσιάζοντας τις πληρωμές και το σύνολο των ωφελούμενων και από τα δύο προγράμματα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι πληρωμές του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1» ανήλθαν στα 10,6 εκατ. ευρώ, και αντιστοιχούν στην επιδότηση 60.959 δανείων και 39.102 δικαιούχων.

Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες δέκα φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 210 εκατ. ευρώ σε 75.666 δικαιούχους.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι πληρωμές ανήλθαν στα 42,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 20.650 δανείων και 10.083 δικαιούχων, που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες δύο φάσεις πληρωμών, των μηνών Ιουλίου – Αυγούστου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 141,7 εκατ. ευρώ σε 10.308 δικαιούχους.

Αθροίζοντας τις πληρωμές των δύο προγραμμάτων, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 352 εκατ. ευρώ σε συνολικά 85.974 δικαιούχους.

«Με την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, η Κυβέρνηση ενισχύει το πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να ξεπεράσουν τις παρούσες δυσκολίες το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, επιβραβεύει – για πρώτη φορά – τη συνέπεια και ενισχύει την κουλτούρα πληρωμών», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας