Ελλείψεις φυσικού αερίου – Τι βρίσκεται πίσω από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης;
Η χαμηλή προσφορά και η υπερβολική εξάρτηση από μη σταθερές εισαγωγές συμβάλλουν στις τιμές ρεκόρ
Εάν ζείτε στην ηπειρωτική Ευρώπη ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, το φυσικό αέριο που θερμαίνει το σπίτι σας αυτόν τον Οκτώβριο κοστίζει τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Οι λόγοι ποικίλλουν: μεταξύ αυτών είναι σεισμοί στην Ολλανδία, η προσπάθεια της Κίνας να καθαρίσει τον αέρα της και η πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να δείξει την εξουσία του.
Αλλά ο αντίκτυπος είναι σαφής. Οι τιμές ρεκόρ που πληρώνουν οι προμηθευτές στην Ευρώπη και οι ελλείψεις στην παροχή φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν προκαλέσει φόβους για ενεργειακή κρίση, εάν ο καιρός αποδειχτεί ακόμη κι οριακά πιο κρύος από το κανονικό. Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ήδη πιο υψηλούς λογαριασμούς, ενώ ορισμένες βιομηχανίες που απαιτούν μεγάλη ενέργεια έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν την παραγωγή, υπονομεύοντας την αισιοδοξία γύρω από την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Και ενώ ορισμένοι στη βιομηχανία φυσικού αερίου πιστεύουν ότι η άνοδος των τιμών είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, που προκαλείται από οικονομικούς παράγοντες λόγω του κορωνοϊού, πολλοί άλλοι λένε ότι αναδεικνύει μια δομική αδυναμία σε μια ήπειρο που εξαρτάται υπερβολικά από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.
«Η Ευρώπη έχει κυρίως δύο επιλογές για πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές: τη Ρωσία ή τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου», λέει ο Tom Marzec-Manser της εταιρείας συμβούλων ICIS. «Καμία από αυτές τις πηγές δεν λειτούργησε όπως θα μπορούσε να ελπίζει η Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης».
Η μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο-που συχνά θεωρείται από τη βιομηχανία ως μεσοπρόθεσμο «καύσιμο γεφύρωσης» μεταξύ της αλλαγής εποχής από τους υδρογονάνθρακες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά ο μακροπρόθεσμος στόχος για τη δημιουργία καθαρών μηδενικών οικονομιών στη Βρετανία και την Ευρώπη έχει επίσης μειώσει την προθυμία των επενδυτών να διαθέσουν χρήματα για την ανάπτυξη προμηθειών ορυκτών καυσίμων που πιστεύουν ότι θα ήταν σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένα σε 30 χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι εγχώριες προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης, που είναι χαμηλές μετά από δεκαετίες ταχείας ανάπτυξης, έχουν μειωθεί κατά 30 % την τελευταία δεκαετία.
Οι προσπάθειες της Ευρώπης να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κλιματική αλλαγή έχουν αναμφισβήτητα τροφοδοτήσει τις ευρύτερες αλλαγές στην αγορά. Έσπρωξαν τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας να απομακρυνθούν από τον άνθρακα, μόνο για να διαπιστώσουν ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία είναι τώρα αντίπαλοι για τις ίδιες προμήθειες LNG, στις οποίες βασίστηκε η Ευρώπη για να προμηθεύεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ.
Ο κλάδος φυσικού αερίου λειτουργούσε σχεδόν εξ ολοκλήρου με αγωγούς από σημείο σε σημείο, που περιορίζουν τον περιφερειακό ανταγωνισμό στο ελάχιστο. Η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου LNG σημαίνει ότι τα φορτία που μεταφέρονται δια θαλάσσης έχουν δημιουργήσει τώρα κάτι πιο παρόμοιο με μια παγκόσμια αγορά παρόμοια με το πετρέλαιο.
«Κάθε χρόνο η Κίνα συνδέει με το δίκτυο φυσικού αερίου έως και 15 εκατομμύρια σπίτια στις παράκτιες πόλεις της – αυτό είναι σαν να προσθέτουμε μια ζήτηση ανάλογη με αυτή της Ολλανδίας και Βελγίου κάθε χρόνο», λέει ο Henning Gloystein που ανήκει στον όμιλο Eurasia. “Έτσι, όταν κάνει κρύο στην Κίνα, η τιμή του φυσικού αερίου ανεβαίνει στη Βρετανία και τη Γερμανία”.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι «ασταθείς» τιμές του φυσικού αερίου ενισχύουν την ανάγκη επιτάχυνσης της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπάρχουν όμως ανησυχίες ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εάν οι καταναλωτές πιστεύουν ότι η τιμή της ενεργειακής μετάβασης είναι πολύ υψηλή.
«Μερικοί προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως την πρώτη κρίση της ενεργειακής μετάβασης», λέει ο Fatih Birol, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος συμβουλεύει τις κυβερνήσεις και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από χώρες του ΟΟΣΑ. «Θα ήταν λάθος, αλλά αν αυτή είναι η κυρίαρχη φωνή που προέρχεται από αυτήν την κατάσταση, μπορεί να γίνει εμπόδιο στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε για να λειτουργήσει αυτή η μετάβαση στην ενέργεια».
Οι μεταβαλλόμενες προμήθειες αρχίζουν να στεγνώνουν
Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου παραμένει σχετικά σταθερή όλο το χρόνο με μικρές μόνο διακυμάνσεις μεταξύ των εποχών. Ωστόσο, η ζήτηση φυσικού αερίου είναι πολύ ισχυρότερη κάθε χειμώνα λόγω του ρόλου της στην οικιακή θέρμανση.
Ενώ όλο το χρόνο υπάρχει μια βασική ζήτηση φυσικού αερίου από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία, όπως οι παραγωγοί λιπασμάτων και χάλυβα, οι κορυφές της ζήτησης του χειμώνα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερες στο βόρειο ημισφαίριο. Περίπου το 40 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Βρετανία πηγαίνει απευθείας στη θέρμανση κατοικιών, φαινόμενο σε μεγάλο βαθμό συμπυκνωμένο σε διάστημα 5-6 μηνών.
Ο κλάδος διαχειρίζεται αυτούς τους κύκλους με διάφορους τρόπους. Ο κυριότερος είναι η αποθήκευση –η άντληση αερίου υπόγεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χαμηλής ζήτησης που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί όταν ο καιρός κρυώσει. Ο άλλος είναι η πρόσβαση σε μεταβαλλόμενες προμήθειες που μπορούν να αυξηθούν ή να μειωθούν ανάλογα με τις ανάγκες. Ωστόσο, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία και η Ευρώπη είναι ότι οι κύριες πηγές αυτών των προμηθειών δεν λειτουργούν όπως κάποτε, δημιουργώντας τις συνθήκες για πιο ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου.
Το μεγαλύτερο πεδίο για φυσικό αέριο της Ευρώπης, το Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία, σχεδιάστηκε για να είναι ένας σημαντικός μεταβαλλόμενος προμηθευτής, με την παραγωγή να ενισχύεται ή να μειώνεται για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση, επιτρέποντας σε άλλα πεδία αερίου να παράγουν ελεύθερα ποσότητες όλο το χρόνο. Αλλά το Γκρόνινγκεν έχει γίνει βάρος για την ολλανδική κυβέρνηση. Καθώς τα τεράστια αποθέματά του εξαντλήθηκαν σιγά -σιγά, προκλήθηκαν μικροσεισμοί στη γύρω περιοχή, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Καθώς η πολιτική πίεση αυξανόταν, ελήφθη η απόφαση να αρχίσει να κλείνει, με το πεδίο να αντλεί τώρα τρία τέταρτα λιγότερο από ό, τι το 2018. «Χάνεται μια πηγή ευελιξίας», λέει ο Laurent Ruseckas, εκτελεστικός διευθυντής αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην IHS Markit.
Η Βρετανία αντιμετωπίζει παρόμοια ζητήματα. Έχει πολύ χαμηλότερη χωρητικότητα αποθήκευσης από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης – μια κληρονομιά της ενεργειακής ανεξαρτησίας στο ζενίθ της τροφοδοσίας της Βόρειας Θάλασσας – μια θέση που επιδεινώθηκε από το κλείσιμο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης Rough, στα ανατολικά παράλια της Αγγλίας, πριν για τρία χρόνια. Αυτή η απόφαση μείωσε τη χωρητικότητα αποθήκευσης του Ηνωμένου Βασιλείου από 15 ημέρες χειμερινής ζήτησης σε πέντε το πολύ.
Τα καλά νέα για την Ευρώπη είναι ότι έχει πλέον μεγαλύτερη ικανότητα εισαγωγής LNG από οποιονδήποτε άλλον. Η Βρετανία εισήγαγε σχεδόν το 20 τοις εκατό του φυσικού αερίου το 2019 μέσω αποστολών LNG, παράλληλα με τις ροές αγωγών από τη Νορβηγία και την ΕΕ, για να αντισταθμίσει τις μειώσεις στην εγχώρια παραγωγή. Τα κακά νέα, ωστόσο, είναι ότι, η ζήτηση φυσικού αερίου από την Ασία αυξήθηκε τόσο γρήγορα – κατά 50 % την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί η κατανάλωση στην Κίνα – που τα φορτία LNG είναι πολύ πιο δύσκολο να διασφαλιστούν για το 2021. Εκείνο υποτίθεται ότι ήταν μια αξιόπιστη πηγή ευέλικτων προμηθειών, τώρα φαίνεται ότι δεν είναι τόσο.
Για παράδειγμα, η βρετανική κυβέρνηση δεν κατονομάζει πλέον το Κατάρ, έναν από τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG, ως κύριο προμηθευτή. Η πλειοψηφία των φορτίων του Κατάρ πλέουν ανατολικά, όπου οι αγοραστές πληρώνουν καλά για να προσελκύσουν αποστολές.
Οι ποσότητες «στο LNG θα παραμείνουν σφιχτές», λέει ο James Huckstepp, αναλυτής αερίου Emea στην S&P Global Platts. “Έτσι, θα χρειαστεί να μειωθεί η μείωση της ζήτησης από τη βιομηχανία για να υπάρξει εξισορρόπηση της αγοράς εάν είναι κρύος ο χειμώνας.”
Ο κλάδος παίζει ρωσική ρουλέτα
Αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός παράγοντας σε όλα αυτά είναι η Ρωσία. Η Ηπειρωτική Ευρώπη λαμβάνει περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών προμηθειών φυσικού αερίου από την Gazprom, τον κρατικό προμηθευτή της Ρωσίας που είναι μονοπώλιο. Είναι μια σχέση που αναπτύχθηκε εδώ και δεκαετίες, αλλά πιο πρόσφατα δηλητηριάστηκε από τις συνέπειες της προσάρτησης της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014 από την Ουκρανία.
Η ΕΕ χαρακτηρίζεται συχνά από επικριτές ως ευάλωτη στην εξάρτησή της από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Αλλά η σχέση είναι πιο περίπλοκη. Η ΕΕ πίεσε αρχικά για μια στροφή της Ρωσίας από μακροπρόθεσμες συμβάσεις που σχετίζονται με τις τιμές του πετρελαίου, μια κίνηση που έμμεσα δημιούργησε ένα σύστημα τιμολόγησης που αντικατοπτρίζει περισσότερο τη δυναμική της αγοράς φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η αξιοπιστία της Gazprom αμφισβητήθηκε φέτος. Ένας μακρύς χειμώνας για το 2020-21 σήμαινε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης τόσο στη Ρωσία όσο και στην ηπειρωτική Ευρώπη έχουν αποστραγγιστεί σε χαμηλά επίπεδα. Και η Gazprom έχει κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει την Ευρώπη να αναπληρώσει τις ποσότητες, αρνούμενη να αποστείλει πρόσθετες προμήθειες μέσω της Ουκρανίας εκτός από όσες είχαν εξασφαλιστεί με μακροπρόθεσμες συμβάσεις.
Η Ουκρανία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να κάνει «όπλο» τις προμήθειες φυσικού αερίου, εν μέρει για να πιέσει το Βερολίνο να επιταχύνει την έγκριση του πολιτικά αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα παρακάμψει την Ουκρανία για να παραδώσει προμήθειες απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Το Τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν χλεύασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που πίεσε να καθοριστούν οι τιμές βάσει της αγοράς, υποδηλώνοντας ότι έφταιγαν για την αύξηση των τιμών που απειλεί τώρα τις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Η ρωσική άποψη είναι ότι η ΕΕ ζήτησε να γίνουν αυτά», λέει ανώτερος διευθυντής εμπορικών συναλλαγών της Δύσης. «Τώρα είναι ευπρόσδεκτοι να το απολαύσουν.»
Ο κλάδος φυσικού αερίου είναι έντονα διχασμένος για το αν η Ρωσία παίζει παιχνίδια με προμήθειες. Σε ένα στρατόπεδο οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μόσχα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στην πλήρωση των δικών της εγκαταστάσεων αποθήκευσης και ότι η εγχώρια κατανάλωση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αφήνοντάς της λιγότερο αέριο για εξαγωγή.
Άλλοι υποψιάζονται ότι ενώ υπάρχουν στοιχεία αλήθειας στο ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει προκλήσεις για την ενίσχυση του εφοδιασμού προς την Ευρώπη, υπήρξε επίσης βαθμός καιροσκοπισμού από την πλευρά της Gazprom – τόσο για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου όσο και για τις πολιτικές φιλοδοξίες της Μόσχας. Πιστεύουν ότι αυτό εκτείνεται από την έγκριση λειτουργίας του Nord Stream 2 έως την υπενθύμιση στην Ευρώπη να μην παραμελεί τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στην βιασύνη της να απαλλαγεί από τον άνθρακα. Η IEA δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει περίπου 15 % περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη φέτος.
«Είτε η Ρωσία παίζει παιχνίδια λόγω του Nord Stream 2 ή δεν έχει αρκετό αέριο», λέει ο Gloystein της Eurasia Group. «[Ούτως ή άλλως] δεν μπορείς να βασιστείς σε αυτή.»
Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις κύριες πηγές τροφοδοσίας της Ευρώπης έχουν γίνει πολύ πιο επισφαλείς ταυτόχρονα.
Ο Marzec-Manser της ICIS Energy λέει ότι ενώ οι προμήθειες LNG θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια καθώς θα ξεκινήσουν περισσότερα έργα, οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμαστούν για μια περίοδο υψηλότερου ενεργειακού κόστους. «Τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2023 θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι τιμές χονδρικής δεν πρόκειται να μειωθούν στα επίπεδα των προ-Covid ετών», προσθέτει.
Μακροπρόθεσμα η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τις προμήθειες φυσικού αερίου. Η Ρωσία άρχισε να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia πριν από δύο χρόνια, αλλά τροφοδοτείται από κοιτάσματα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ για τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Η Gazprom μελετά τώρα την κατασκευή του Power of Siberia 2, ενός αγωγού που θα συνδέει έως το 2030 με την Κίνα τα κοιτάσματα στη δυτική Σιβηρία – που προμηθεύουν την Ευρώπη.
Ο Ruseckas της IHS Markit λέει ότι αυτό θα δώσει στη Ρωσία την επιλογή για το “πού να στέλνει το φυσικό αέριο σε μηνιαία βάση”, δημιουργώντας δυνητικά μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις προμήθειες στην Ευρώπη.
«Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση της Ρωσίας», προσθέτει ο Ruseckas, «Νομίζω ότι εκτιμούσαν αυτόν τον ρόλο να είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης και σκέφτηκαν ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Αλλά εάν η Ευρώπη πρόκειται να απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα, «γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ο Κύριος Καλός Άνθρωπος;»
Η επενδυτική εμπιστοσύνη
Παρά τη βραχυπρόθεσμη ενίσχυση των ταμειακών ροών και των τιμών των μετοχών, ο ευρύτερος κλάδος φυσικού αερίου δεν υποδέχθηκε ομοιόμορφα τις τιμές ρεκόρ. «Αυτό δεν είναι “καλό για το φυσικό αέριο”, επειδή οι τιμές είναι τόσο υψηλές», λέει ο Paddy Blewer από τη Διεθνή Ένωση Φυσικού Αερίου, έναν φορέα του κλάδου.
Η ανησυχία του κλάδου είναι ότι αν και εξακολουθεί να ελπίζει να λειτουργήσει ως ενδιάμεσο καύσιμο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών τον αφήνουν πολιορκημένο από όλες τις πλευρές. Τα στελέχη του φυσικού αερίου δείχνουν προς τις ΗΠΑ, όπου ο σχιστολιθικός κλάδος έχει μειώσει απότομα την κατανάλωση άνθρακα, οδηγώντας σε απότομη πτώση των εκπομπών και σε τιμές ρεκόρ άνθρακα στη Βρετανία και την Ευρώπη, που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το ίδιο.
Ο κλάδος φυσικού αερίου έχει επικριθεί ως αδιάφορος. Ενώ παράγει περίπου το μισό CO2 όταν καίγεται, οι εκπομπές μεθανίου – ένα ακόμη πιο ισχυρό αέριο του φαινομένου του θερμοκηπίου – απελευθερώνονται κατά την εξαγωγή και τη μεταφορά. Η γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Engie αποχώρησε από αμερικανική συμφωνία για LNG φέτος, υπό την πίεση της γαλλικής κυβέρνησης λόγω ανησυχιών για το μεθάνιο σύμφωνα με πληροφορίες.
“Η ενέργεια πρέπει να είναι προσιτή, αξιόπιστη και καθαρή και ο κλάδος φυσικού αερίου δυσκολεύεται και στα τρία μέτωπα αυτή τη στιγμή”, λέει ο Gloystein.
Η ελπίδα είναι ότι εάν ο κλάδος αντιμετωπίσει τις εκπομπές μεθανίου, όπως έχουν δεσμευτεί πολλές εταιρείες να κάνουν, θα εξακολουθήσει να παίζει κάποιο ρόλο στα δρώμενα. Αλλά η Διεθνής Ένωση Φυσικού Αερίου θέλει τις κυβερνήσεις να σκεφτούν πιο πολύ για τις πολιτικές – από τους περιορισμούς γεώτρησης στις ΗΠΑ έως τις καθυστερήσεις αδειοδότησης στη Βρετανία – η οποίες πιστεύει ότι έχουν βλάψει την ικανότητα του κλάδου να διατηρεί τον κόσμο με επαρκείς προμήθειες.
“Οι κυβερνήσεις έχουν επιτεθεί στην πλευρά της προσφοράς, ενώ εφαρμόζουν πολιτικές που πραγματικά αυξάνουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο, όπως οι υψηλότερες τιμές του άνθρακα”, λέει ο Blewer. «Θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές, αλλά η στροφή προς τη χρήση περισσότερου ηλεκτρισμού δεν έχει προχωρήσει αρκετά γρήγορα ώστε να πούμε ότι δεν χρειαζόμαστε πια υδρογονάνθρακες, οπότε πρέπει να αναγνωριστεί ο ρόλος που μπορεί να παίξει το αέριο».
“Αλλά οι εξελίξεις στο φυσικό αέριο χρειάζονται πολλά χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια, επομένως απαιτούν από τους επενδυτές να αισθάνονται σίγουροι ότι θα αποπληρωθούν”, προσθέτει ο Blewer.
Προς το παρόν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό να ελπίζουν ότι η Ρωσία θα ακολουθήσει τις υποδείξεις ότι θα μπορούσε να αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα, ή ότι ο καιρός θα είναι ήπιος.
Μακροπρόθεσμα, η μείωση της ζήτησης και η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων είναι ζωτικής σημασίας. Ορισμένοι αναλυτές έκαναν συγκρίσεις με το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου της δεκαετίας του 1970. Αύξησαν τις τιμές αλλά πυροδότησαν και μια ώθηση αύξησης ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη πόρων σε περιοχές όπως η Βόρεια Θάλασσα και η Αλάσκα, εγκαινιάζοντας σχεδόν δύο δεκαετίες σχετικά φθηνού πετρελαίου.
Το αν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν την ίδια ικανότητα να σταθεροποιήσουν τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου παραμένουν περιορισμένες, παραμένει αδιευκρίνιστο.
Ο Μπιρόλ της ΙΕΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την πορεία τους και να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να εδραιώσουν τα σχέδια ταχείας μείωσης των εκπομπών άνθρακα, ακόμη και αν χρειαστεί να βρουν τρόπους για να προστατέψουν τους ψηφοφόρους από την μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου φέτος.
“Δεν μπορώ να προβλέψω πόσο μακρύς ή πόσο σκληρός θα είναι αυτός ο χειμώνας”, λέει ο Birol. «Αλλά ξέρω ότι μετά το χειμώνα, θα έρθει η άνοιξη και θα συνεχιστεί η μετάβαση προς καθαρή ενέργεια».
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος
Ωμή αλήθεια ή αγένεια - Τα όρια σε έναν εργασιακό χώρο
Οι ευθείς συνομιλητές υπερηφανεύονται για την ειλικρίνεια, αλλά μπορούν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους
Παίζοντας μπριτζ στις... αγορές - Η τέχνη του να είσαι τυχερός επενδυτής
Πώς να παίζεις με τα χαρτιά που σου μοιράζουν και να προσαρμόζεσαι σε αυτά - Οι κινήσεις του Μπάφετ
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της