Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη εποχή για να είσαι techie στην Ινδία. Νεοσύστατη εταιρεία χρηματοδότησης τεχνολογίας με έδρα το Δελχί υποσχέθηκε σε νεοπροσλαμβανόμενους δωρεάν μοτοσικλέτες BMW και ένα ταξίδι στο Ντουμπάι για να παρακολουθήσουν την Εθνική Ινδίας να αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ T20 που ξεκινά την Κυριακή στο εμιράτο του Κόλπου. Αυτά είναι εξαιρετικά δελεαστικά προνόμια σε μια χώρα όπου οι ξένες μάρκες είναι ελκυστικές και το άθλημα του κρίκετ είναι θρησκεία.
Τα κίνητρα καθίστανται επίσης απαραίτητα καθώς η ζήτηση για τοπικά ταλέντα εκτοξεύεται καθώς η Ινδία φτάνει τη στιγμή της τεχνολογικής της ενηλικίωσης. Η Silicon Valley γνώρισε κάτι παρόμοιο πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ η Κίνα το περνάει την τελευταία δεκαετία. Υπάρχει μια έντονη έλλειψη ατόμων με τη σωστή εκπαίδευση και εμπειρία σε όλο το οικοσύστημα, και ιδίως σε προσωπικό μεσαίου έως ανώτερου επιπέδου που απαιτείται για να επιβλέπει τις ομάδες που διογκώνονται γρήγορα.
Ένας λόγος για τη συμπίεση είναι ότι η Ινδία δημιουργεί μονόκερους – νεοσύστατες εταιρείες αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο – με ιλιγγιώδη ταχύτητα καθώς πλημμυρίζεται από ξένο κεφάλαιο. Αυτό οφείλεται στον εκπληκτικό ρυθμό ψηφιακής υιοθέτησης: Η Ινδία διαθέτει 550 εκατομμύρια χρήστες smartphone, σε σύγκριση με 250 εκατομμύρια στο τέλος του 2015, σύμφωνα με την Counterpoint Research.
Ένα σημείωμα της Credit Suisse αριθμούσε 100 μονόκερους συνολικής αξίας 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο. Τρεις «γεννήθηκαν» την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου της Licious, μια υπηρεσία παράδοσης φρέσκου κρέατος και θαλασσινών στο σπίτι και την CoinSwitch Kuber, μια πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που κέρδισε μια πρώτη επένδυση στην Ινδία από την Andreessen Horowitz, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια που ιδρύθηκε και πήρε το όνομά της από τα δύο επενδυτικοί σούπερ – άγγελοι. Το Rebel Foods εντάχθηκε επίσης στο κλαμπ.
Οι υπάρχοντες μονόκεροι μεγαλώνουν γρήγορα. Η Ola Electric, ο κατασκευαστής δικύκλων που υποστηρίζεται από τη SoftBank, σχεδόν διπλασίασε την αποτίμησή της στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με άτομο εξοικειωμένο με την κατάσταση. Αυτό ήρθε μετά την εγγραφή περισσότερων από 100.000 παραγγελιών για τα νέο-αποκαλυφθέντα κομψά σκούτερ της σε μόλις 24 ώρες τον Ιούλιο.
Αυτό είναι έναυσμα για να βάλουν περισσότερους ανθρώπους σε θέσεις στη νέα πανεπιστημιούπολη της Ola στο Bengaluru, όπου σχεδιάζει αυτοκίνητα, δοκιμάζει σκούτερ και βγάζει νέες συνταγές από την πειραματική κουζίνα της. Εισέρχεται στην επιχείρηση διανομής τροφίμων μέσω της παραπλήσιας εφαρμογής προσωπικής μεταφοράς που ανταγωνίζεται την Uber. Ο πολύβουος οκταώροφος χώρος εργασίας του ομίλου αριθμεί 4.000 άτομα προσωπικό.
Ο ανταγωνισμός για ταλέντα μηχανικής πληροφορικής είναι τέτοιος που ο συνιδρυτής της εταιρείας Bhavish Aggarwal αστειεύτηκε σκεπτόμενος να στείλει κάποιες εργασίες σε κέντρο «χαμηλότερου κόστους» στο Σαν Φρανσίσκο, όπου η τεχνολογική έκρηξη δεκαετιών έχει οδηγήσει σε κάποιες από τις υψηλότερες τιμές που χρεώνουν τεχνολογικοί οίκοι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκτός από την ακμάζουσα σκηνή νεοφυών, οι πρωτοπόροι τεχνολογικοί θρύλοι της Ινδίας που επωφελήθηκαν από την εργολαβική ανάθεση από δυτικές εταιρείες έχουν μεγάλη ζήτηση, αφού η πανδημία οδήγησε περισσότερες επιχειρήσεις στο διαδίκτυο. Η Tata Consultancy Services αξίας 195 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εργοδότης περισσότερων από μισού εκατομμυρίου ατόμων, προσλαμβάνουν σε πανεπιστημιουπόλεις σε, αυτό που αποκαλεί, πρωτοφανή κλίμακα και αντιμετωπίζει μια μεγάλη αύξηση εργαζομένων, ένα πρόβλημα που αντικατοπτρίζεται σε ολόκληρο τον κλάδο.
Τα έσοδα της Tata Consultancy αυξήθηκαν κατά 16% τους τρεις μήνες έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή. Ο προϊστάμενος Rajesh Gopinathan είναι πεπεισμένος ότι η ζήτηση από τους πελάτες θα παραμείνει ισχυρή καθώς οι τράπεζες και οι εταιρείες αυξάνουν την εξωτερική εργολαβία και σπεύδουν να δημιουργήσουν δυνατότητες αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων και πολλά άλλα. Αλλά οι αυξανόμενοι μισθοί αποτελούν απειλή για τα στενά λειτουργικά περιθώρια της βιομηχανίας. Η Infosys ομοίως αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας και αυξάνει τους μισθούς.
Προς το παρόν, αυτές οι δύο εταιρείες «σκάνε» από υγεία. Η Infosys έχει εκτοξευτεί από τότε που ξέσπασε η πανδημία, ξεπερνώντας την Reliance Industries ύψους 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που ο όμιλος του Mukesh Ambani αποδείχθηκε πόλος έλξης ξένων κεφαλαίων από το Facebook έως το Google της Alphabet. Η άνοδος της τιμής των μετοχών της έχει νικήσει και τον ευρύτερο δείκτη αναφοράς Nifty 50 Index.
Οι μεγάλες ινδικές εταιρείες που σπεύδουν να ψηφιοποιήσουν τις επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με καταναλωτές προσθέτουν στην πίεση προσλήψεων. Ο Ambani περνάει τις λιανικές επιχειρήσεις του με τούβλα και κονιάματα στο διαδίκτυο και ο ιδιοκτήτης του ομίλου Tata δοκιμάζει την υπερ-εφαρμογή που βασίζεται σε «πόντους», έτσι ώστε οι αγοραστές να μπορούν να περιηγηθούν σε όλα, από αυτοκίνητα έως ξενοδοχεία μέχρι κοσμήματα μέσω ενός μόνο διαδικτυακού παραθύρου. Οι τράπεζες σπεύδουν να ενισχύσουν το παιχνίδι τους καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει νέες ψηφιακές υποδομές που θα αναδιαμορφώσουν την αγορά δανεισμού για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Άλλοι Ινδοί ιδρυτές μπορούν να δουν ένα εγγύς μέλλον, όπου οι εταιρείες στον παγκόσμιο κόμβο του outsourcing θα πρέπει σύντομα να αναθέτουν οι ίδιες έργα σε τρίτους. Το γεγονός ότι το εργατικό δυναμικό της τεχνολογίας έχει εμπειρία στη διαχείριση έργων σε μεγάλη κλίμακα καθιστά το προσωπικό τους προσλήψιμο στο εξωτερικό. Αυτό δημιουργεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο για όσους ήδη ανταγωνίζονται για ταλέντα με ένα ευρύ και αυξανόμενο φάσμα πολυεθνικών σε πολλές βιομηχανίες, όπως η Amazon, η Microsoft, η Volkswagen και μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες όπως η JPMorgan. Ωστόσο, η εξεύρεση τρόπων για να κερδίσει τον πόλεμο προσλήψεων είναι τουλάχιστον πολυτέλεια σαν πρόβλημα για μια οικονομία που έχει καταστραφεί από πανδημία.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος
Το νέα σενάρια της Disney παραβλέπουν τον… Ντάμπο στο δωμάτιο
Η Walt Disney παρουσίασε με τόλμη μια τριετή πρόβλεψη, αλλά της διαφεύγουν κάποια πράγματα
Ωμή αλήθεια ή αγένεια - Τα όρια σε έναν εργασιακό χώρο
Οι ευθείς συνομιλητές υπερηφανεύονται για την ειλικρίνεια, αλλά μπορούν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους
Παίζοντας μπριτζ στις... αγορές - Η τέχνη του να είσαι τυχερός επενδυτής
Πώς να παίζεις με τα χαρτιά που σου μοιράζουν και να προσαρμόζεσαι σε αυτά - Οι κινήσεις του Μπάφετ
Γιατί τελικά η μεγαλύτερη σύγκρουση του Μασκ είναι με τον Τραμπ
Το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μασκ, είναι ήδη βαθιά συνυφασμένο με το κράτος
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Γιατί οι ισχυροί brokers χάνουν τον έλεγχό τους στην πολιτική των ΗΠΑ
Η αλλαγή της στάσης τους δείχνει πώς ο φόβος έχει ξεπεράσει την ελπίδα στην πολιτική των ΗΠΑ, ακόμη και στις αίθουσες συνεδριάσεων
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της