Στις 24 Νοεμβρίου 2020, εν μέσω της δεύτερης φάσης της καραντίνας, ο δείκτης Dow Jones ξεπέρασε το όριο των 30.000 μονάδων για πρώτη φορά προς ευχαρίστηση και παραλήρημα της Wall Street. Από την ξαφνική πτώση του το Μάρτιο του 2020, ο δείκτης αυξήθηκε περισσότερο από 100%, αγνοώντας τις δομικές συνέπειες μιας πανδημίας που συγκλόνισε τον πλανήτη. Το χρηματιστηριακό έτος ήταν μια επίδειξη πλήρους κλίμακας της αποσύνδεσης των χρηματοοικονομικών αγορών από την πραγματική οικονομία». Το Eurostoxx 600 ακολούθησε την ίδια τάση αλλά με μικρότερο ρυθμό.
Τo άρθρο αυτό στηρίζεται στο πρόσφατο βιβλίο του Georges Ugeux με θέμα “Wall Street a l’ Assaut de la Democratie”, το οποίο δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις Odile Jacob τον Οκτώβριο του 2021.
Η Wall Street επιβάλει ένα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα
Σταδιακά, ο ορίζοντας του χρόνου μειώθηκε: η γενίκευση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων οδήγησε τις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στα άμεσα αποτελέσματά τους και να παραιτηθούν από τις βασικές αποφάσεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής και δυναμικής βιομηχανίας.
Από την άλλη πλευρά, χάρη στην αύξηση του παγκόσμιου χρέους 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι χρηματιστηριακοί δείκτες ξεπέρασαν τα ρεκόρ κεφαλαιοποίησης, αγνοώντας εντελώς τις αυξανόμενες απειλές για την οικονομική, κοινωνική και χρηματοοικονομική σταθερότητα του πλανήτη και ως εκ τούτου το συστημικό κίνδυνο που ενέχει το χρέος στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτή η αποσύνδεση που «ακουμπάει» την καρδιά των δημοκρατιών μας βασίζεται σε πολλούς πυλώνες.
1. Η επιρροή των φορέων των χρηματοοικονομικών αγορών στους πολιτικούς ηγέτες.
2. Το βραχυπρόθεσμο όραμα του επενδυτή στο χρηματιστήριο που επιδιώκει άμεσο κέρδος.
3. Η απόφαση των κεντρικών τραπεζών να θυσιάσουν τους αποταμιευτές προς όφελος των δανειοληπτών.
4. Το τεράστιο χρέος των κρατών που ευνοούνται από αρνητικά επιτόκια.
5. Η ιδεολογία που ευνοεί υπερβολικά τους μετόχους και αυξάνει τις ανισότητες. Με την πάροδο των ετών, οι φορείς των χρηματοοικονομικών αγορών (δημόσιοι και ιδιωτικοί) έχουν μειώσει στο ελάχιστο κάθε μορφή κοινωνικής και οικονομικής συνεισφοράς, μετρά μόνο ο βραχυπρόθεσμος εμπλουτισμός.
Ο συγγραφέας αναφέρει με έμφαση «ότι η χρηματοοικονομική δεν έχει άλλη επιλογή από τη μεταρρύθμιση, το μετασχηματισμό και τη συνεχή αμφισβήτησή της. Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η ισορροπία της οικονομικής και κοινωνικής σχέσης μεταξύ αγορών, κυβερνήσεων και πληθυσμού. Το δημόσιο χρήμα, δεν είναι μόνο για να εμπλουτίσει μαζικά τις επιχειρήσεις, τους μετόχους τους και τους μάνατζερ τους». Οι αμοιβές των μάνατζερ έχουν γίνει άσεμνες. Συνδεδεμένοι με τη χρηματιστηριακή τιμή και όχι με τα αποτελέσματα της επιχείρησής τους, ενθαρρύνουν την τριμηνιαία διαχείριση σε βάρος της μακροπρόθεσμης διαχείρισης της επιχείρησης. Είναι μια αλλαγή πορείας που απαιτεί και περιμένει η ανθρωπότητα, χωρίς την οποία το αύριο θα είναι χειρότερο από το σήμερα. Δεν θα λυθούν τα προβλήματα της ενεργειακής μετάβασης και αυτά της κλιματικής αλλαγής με βραχυπρόθεσμες πολιτικές. Η αειφορία βρίσκεται λοιπόν στο επίκεντρο των ανησυχιών: πρέπει να γίνει καθήκον και οι πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί ηγέτες να είναι οι μακροπρόθεσμοι φύλακές της.
Συμπερασματικά, η ιδεολογία που ευνοεί υπερβολικά το μέτοχο έχει γίνει απειλή για τη δημοκρατία: «καταστρέφει θέσεις εργασίας αλλά δημιουργεί πλούτο για τους πλουσιότερους. Οι κυβερνήσεις είναι συνένοχοι». Δεν τολμούν να αντιταχθούν στα λόμπι των μεγάλων επιχειρήσεων και των μετόχων τους από τους οποίους εξαρτώνται για τις προεκλογικές τους εκστρατείες. Το να ευνοήσουμε τους μετόχους σε βάρος της απασχόλησης, της επένδυσης της επιχείρησης ως κοινωνικού φορέα είναι ένα δόγμα που έρχεται από τις ΗΠΑ. Είναι η καρδιά του αγγλοσαξονικού χρηματοοικονομικού καπιταλισμού που εδώ και δεκαετίες έχει μετατρέψει τις χρηματοοικονομικές αγορές σε μια μηχανή εξουσίας εναντίον της δημοκρατίας.
Είναι θεμελιώδες ότι η χρηματοοικονομική όπως η οικονομία ή η πολιτική θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της οικονομικής και χρηματοοικονομικής ζωής.
* Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων, Επίτιμος Καθηγητής Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, Franc
* Associate Professor Karima Bouaiss, IAE Lille University, School of Management, Lille, France
Latest News
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics
Με «ΑΡΙΣΤΑ» σε όλα τα Κριτήρια Αξιολόγησης πιστοποιήθηκε το ΕΚΠΑ
Για πρώτη φορά το ΕΚΠΑ πιστοποιήθηκε με «Άριστα» σε όλα τα κριτήρια που συνιστούν το πλαίσιο αξιολόγησης
Πού θα είναι το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός το 2025-2026; - 22 οίκοι προβλέπουν την ελληνική οικονομία
Τις εκτιμήσεις οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία το 2026 παρουσιάζει για πρώτη φορά η Focus Economics
Με 114 εταιρείες και περισσότερους από 800 φοιτητές οι Ημέρες Καριέρας του ΟΠΑ
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία τις Ημέρες Καριέρας 2024 - Τι δηλώνει στον ΟΤ ο πρύτανης
Γιώργος Μπάλτας: Πώς το διαδίκτυο και τα social media επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά
Ο Γιώργος Μπάλτας είναι καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας.