Η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε στα 84 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο τριετίας, καθώς ανακάμπτει η παγκόσμια ζήτηση του μαύρου χρυσού λόγω της έλλειψης ενέργειας που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα.
Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, ενισχύεται η ζήτηση για το πετρέλαιο, ενώ ο ΟΠΕΚ+ παραμένει στην αρχική απόφαση του για σταδιακή αποκατάσταση παραγωγής παρά για γοργή αύξηση της.
H τιμή του αργού πετρελαίου Brent ενισχύθηκε κατά 29 σεντς, σημειώνοντας αύξηση 0,4% στα 83,95 δολάρια το βαρέλι.Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η τιμή του έφθασε στα 84,60 δολάρια , η υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2018. Η τιμή του αμερικάνικου πετρελαίου αυξήθηκε κατά 38 σεντς, ήτοι 0,5%, στα 80,89 δολάρια, ενώ τη Δευτέρα έφθασε στα 82,18 δολάρια, η υψηλότερη τιμή από το 2014.
Ο αναλυτής της OANDA, Τζεφ Χάλει, δήλωσε στο Reuters ότι η έλλειψη σημαντικής μεταβολής στις τιμές του πετρελαίου την Τρίτη θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά φαίνεται να είναι υπερ-αγορασμένη με βάση βραχυπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες. «Δεν θα με ξάφνιαζε τουλάχιστον αν βλέπαμε απότομο sell-off, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 5 έως 8 δολάρια το βαρέλι σε κάποια φάση αυτή την εβδομάδα», είπε.
Η αύξηση της τιμής του Brent έχει ξεπεράσει το 60% από την αρχή της χρονιάς. Το ράλι ανόδου τροφοδότησαν, πέρα από τον περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, οι ευρωπαϊκές τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου, οι οποίες οδήγησαν στο πετρέλαιο για παραγωγή ενέργειας.
Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στον ολλανδικό κόμβο TTF ήταν την Τρίτη ισοδυναμούν με τιμή αργού πετρελαίου περίπου 169 δολαρία το βαρέλι, με βάση τη σχετική αξία της ίδιας ποσότητας ενέργειας από κάθε πηγή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία του Eikon.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε υψηλά ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των εκτεταμένων ελλείψεων ενέργειας στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Κίνα αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του έτους.
Με τις τιμές να αυξάνονται, ο ΟΠΕΚ+ δέχεται πιέσεις, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τις εκκλήσεις του προς τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να «κάνουν περισσότερα».
Latest News
Εβδομαδιαίες απώλειες φέρνει στο πετρέλαιο η ισχνή ζήτηση από την Κίνα
Η ζήτηση για πετρέλαιο το 2025 δεν αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
Δεύτερη ημέρα διόρθωσης στη Wall Street
H Wall Street προσπαθεί να «χωνέψει» τα επίπεδα και να διαγνώσει το κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί το μετεκλογικό ράλι
Βουτιά του χαλκού κάτω από τα 9.000 δολάρια
Ο χαλκός έχει υποχωρήσει από τότε που έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Μάιο εν μέσω ανησυχιών για ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα,
Γιατί έκαναν λάθος οι επενδυτές που αγόρασαν αμερικανικά ομόλογα στη μείωση των επιτοκίων από την Fed
Τα ομόλογα «έσπασαν» τo ιστορικό μοτίβο που θεωρεί καλή επένδυση σε αυτά όταν ξεκινάει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων
To στοίχημα των 625.000 ευρώ: Tα δύο σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων
Τα τολμηρά στοιχήματα στην αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης που αφήνουν πίσω την παραδοσιακή μείωση των ευρωεπιτοκίων κατά 25 μ.β.
Οι θεσμικοί επιλέγουν crypto
Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν αυξήσει την διάθεση τους να τοποθετηθούν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα crypto
Στο πράσινο οι ευρωαγορές - Πάνω από 18% η μετοχή της Burberry
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να ξεπεράσουν την αρχική νευρικότητα
«Δασμοί» στα crypto υπέρ του κλίματος; - Η ανατρεπτική πρόταση στην COP29
Τα κρυπτονομίσματα απαιτούν τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και αυτό έχει μπει στο μικροσκόπιο της COP29
ΧΑ: Άμυνες έβγαλε ο Τιτάν στην πτώση των τραπεζών και του ΟΤΕ
Μόλις πριν από δύο ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών δοκίμαζε τις 1.430 μονάδες, με το κλίμα να ήταν βελτιωμένο. Αλλά πλέον βρίσκεται και πάλι στο μονοπάτι που οδηγεί στις 1.400 μονάδες
«Χωνεύει» το ράλι η Wall Street - Αναζητά τον επόμενο καταλύτη
Μικρές διακυμάνσεις καταγράφονται στο άνοιγμα της Wall Street