Η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε στα 84 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο τριετίας, καθώς ανακάμπτει η παγκόσμια ζήτηση του μαύρου χρυσού λόγω της έλλειψης ενέργειας που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα.
Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, ενισχύεται η ζήτηση για το πετρέλαιο, ενώ ο ΟΠΕΚ+ παραμένει στην αρχική απόφαση του για σταδιακή αποκατάσταση παραγωγής παρά για γοργή αύξηση της.
H τιμή του αργού πετρελαίου Brent ενισχύθηκε κατά 29 σεντς, σημειώνοντας αύξηση 0,4% στα 83,95 δολάρια το βαρέλι.Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η τιμή του έφθασε στα 84,60 δολάρια , η υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2018. Η τιμή του αμερικάνικου πετρελαίου αυξήθηκε κατά 38 σεντς, ήτοι 0,5%, στα 80,89 δολάρια, ενώ τη Δευτέρα έφθασε στα 82,18 δολάρια, η υψηλότερη τιμή από το 2014.
Ο αναλυτής της OANDA, Τζεφ Χάλει, δήλωσε στο Reuters ότι η έλλειψη σημαντικής μεταβολής στις τιμές του πετρελαίου την Τρίτη θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά φαίνεται να είναι υπερ-αγορασμένη με βάση βραχυπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες. «Δεν θα με ξάφνιαζε τουλάχιστον αν βλέπαμε απότομο sell-off, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 5 έως 8 δολάρια το βαρέλι σε κάποια φάση αυτή την εβδομάδα», είπε.
Η αύξηση της τιμής του Brent έχει ξεπεράσει το 60% από την αρχή της χρονιάς. Το ράλι ανόδου τροφοδότησαν, πέρα από τον περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, οι ευρωπαϊκές τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου, οι οποίες οδήγησαν στο πετρέλαιο για παραγωγή ενέργειας.
Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στον ολλανδικό κόμβο TTF ήταν την Τρίτη ισοδυναμούν με τιμή αργού πετρελαίου περίπου 169 δολαρία το βαρέλι, με βάση τη σχετική αξία της ίδιας ποσότητας ενέργειας από κάθε πηγή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία του Eikon.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε υψηλά ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των εκτεταμένων ελλείψεων ενέργειας στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Κίνα αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του έτους.
Με τις τιμές να αυξάνονται, ο ΟΠΕΚ+ δέχεται πιέσεις, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τις εκκλήσεις του προς τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να «κάνουν περισσότερα».
Latest News
Το παράδοξο στον χρυσό και τα στοιχήματα μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ
Παρά το ισχυρό δολάριο ο χρυσός διατηρεί την ανοδική του τροχιά - Ο ρόλος των κερδοσκόπων και οι long θέσεις
Σιβυλλική η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα – Εποικοδομητική, αλλά και ουδέτερη
H JP Morgan διατηρεί μεσοπρόθεσμα μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ελλάδα
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο
Στόχος της Αθήνας είναι αντληθεί από την αγορά ποσό 2,5-3 δισ. ευρώ - Ο τίτλος ωριμάζει στις 15 Ιανουαρίου του 2035
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές - Βαρίδι στο Λονδίνο η ΒΡ
Η BP χάνει πάνω από 2% - Τα ασθενέστερα περιθώρια κέρδους διυλιστηρίου και η δραστηριότητα ανάκαμψης θα επιφέρουν πλήγμα 100 έως 300 εκατομμυρίων δολαρίων
Ανοδικά οι ασιατικές αγορές, εξαίρεση ο Nikkei
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου, προκαλώντας άνοδο της απόδοσης των ομολόγων
Πτωτικά αλλά παραμένουν σε υψηλά τεσσάρων μηνών οι τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές σημείωσαν άλμα 2% τη Δευτέρα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις εταιρείες Gazprom Neft και Surgutneftegas
Κοντά στα υψηλά 2ετίας το δολάριο - Πιέσεις σε ευρώ, γιουάν και στερλίνα
Η απειλή των δασμών μαζί με τη δηλωμένη μετρημένη προσέγγιση της Fed για τις μειώσεις επιτοκίων φέτος ανεβάζουν το δολάριο
Έδωσε στηρίγματα στη Wall Street ο Dow Jones, υπό πίεση παρέμεινε ο Nasdaq
Η Wall Street δέχτηκε τεχνολογικές πιέσεις αλλά οι άλλοι δύο δείκτες κατάφεραν να ελέγξουν τις απώλειες περιορίζοντας σημαντικά την πτώση
Το sell off στα ομόλογα αυξάνει το κόστος δανεισμού - Τι μήνυμα στέλνουν οι αγορές
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι οι ΗΠΑ έχουν οδηγήσει το πρόσφατο sell off στις αγορές ομολόγων