Έντονη μεταβλητότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμων επιφύλαξε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, η οποία τελικά δεν κατάφερε να διακόψει το αρνητικό σερί, καθώς πλέον αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών στα στοιχεία του πληθωρισμού που αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Αρνητικό ήταν και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε για την επίδραση του ενεργειακού κόστους στην πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,34% στις 34.378 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,24% στις 4.350 μονάδες και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,14% στις 14.465 μονάδες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτίας, όπως ανέφερε, των προκλήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και την επίμονη εξάπλωση του Covid. «Βλέπουμε μεγάλες διαταραχές στην προσφορά σε όλο τον κόσμο, οι οποίες τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις. Αυτές οι πιέσεις είναι αρκετά υψηλές και η ανάληψη χρηματοοικονομικού κινδύνου αυξάνεται επίσης, γεγονός που θέτει έναν επιπλέον κίνδυνο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε η οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath.

Επίσης, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι κεντρικές τράπεζες όπως η Federal Reserve θα πρέπει να είναι έτοιμες να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι αυξημένος.

Στο μεταξύ, η JPMorgan και άλλες μεγάλες τράπεζες πρόκειται να ξεκινήσουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Η αύξηση των κερδών αναμένεται να είναι της τάξεως περίπου του 30% σε ετήσια βάση αυτό το τρίμηνο μετά από επέκταση 96,3% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Refinitiv.

Έλεγξαν αλλά δεν ανέτρεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές

Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν τις απώλειές τους σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αν και δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να επηρεάζονται αφενός από την άνοδο του κινδύνου παγκοσμίως αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις που διαρκώς εντείνονται λόγω ενεργειακού κόστους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,1%, από -1,2% ενδοσυνεδριακά. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,23% στις 7.130 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,34% στις 15.146 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 0,34% στις 6.548 μονάδες.

Όλα τα βλέμματα στην αγορά έχουν εστιάσει στην πορεία του πετρελαίου, η οποία επηρεάζει όχι μόνο άμεσα τους καταναλωτές, αλλά και έμμεσα μέσω της αύξησης του κόστους παραγωγής, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι πιέσεις αυτές σαφώς θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική, σε μια περίοδο μάλιστα που οι οικονομίες χρειάζονται στήριξη.

Στα μάκρο της ημέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία προστέθηκαν 207 χιλ. νέες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας τα κόστη μισθοδοσίας των Βρετανών εργοδοτών καθώς πλησιάζει το τέλος των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης.

Επίσης, σε χαμηλό δεκαετίας, από το 2011, βρέθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία. Ο ZEW τον Οκτώβριο έφτασε στις 22,3 μονάδες, χαμηλότερα των προσδοκιών για διαμόρφωσή του στις 24 μονάδες. Ο δείκτης ZEW Τρεχουσών Συνθηκών ανήλθε στις 21,6 μονάδες τον Οκτώβριο.

ΧΑ: Γύρισμα και… κέρδη στις 890 μονάδες

Το μήνυμα της παραμονής στα τρέχοντα επίπεδα εωσότου εξομαλυνθεί το διεθνές κλίμα έδωσε για ακόμη μία φορά το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς όχι μόνο κατάφερε να διαφυλάξει την κοντινή στήριξη των 880 μονάδων, αλλά να κλείσει με κέρδη και στις 890 μονάδες, συντηρώντας εν ισχύ το θετικό σενάριο της ανακατάληψης των 900 μονάδων. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 890,61 μονάδες, έχοντας ισχυρό σωματοφύλακα τη μετοχή της Coca Cola, η οποία καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε ανοίξει την δική της ομπρέλα προστασίας με τη βαρύτητά της.

Πέραν όμως της Coca Cola, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αποδειχθεί σε ρυθμιστή της αγοράς, την παράσταση στο τέλος έκλεψε η μετοχή του Ελλάκτωρ, η οποία σημείωσε άλμα 16,5%, με τον όγκο της μάλιστα να φτάνει και τα 2,5 εκατ. τεμάχια. Οι αναλυτές συνδέουν τη συμπεριφορά αυτή με την εκποίηση τεμαχίων κυριότητας ΑΤΤΙΚΑΤ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι και η συμβολή του +1,37% της Eurobank ήταν αμελητέα, όπως και το +1,01% του Μυτιληναίου, δύο τίτλοι που στήριξαν τον γενικό δείκτη και καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Πάντως, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι μέχρι τις 15:00 η αγορά κινήθηκε σε αρνητικά εδάφη, με τους αναλυτές να αποδίδουν περισσότερο αυτήν την εικόνα στην έλλειψη των αγοραστικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις διορθωτικές κινήσεις που ευλόγως εκδηλώνονται μετά από ένα καλό πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η αναδίπλωση της αγοράς εν μέρει αντιστράφηκε (θα ήταν καλύτερη η ανάκτηση των 895 μονάδων τεχνικά), καθώς αναιρείται προς το παρόν το σενάριο των χαμηλότερων επιπέδων, δεδομένου και του ότι το κλίμα τόσο διεθνώς όσο και εγχωρίους επηρεάζεται από την κυοφορούμενη ενεργειακή κρίση.

Έτσι, το στοίχημα της αγοράς είναι να παραμείνει στα τρέχοντα και δη λίγο υψηλότερα επίπεδα, εξακολουθώντας οι τίτλοι να κάνουν το δικό τους rotation καθημερινά (ανοδικά και πτωτικά), βελτιώνοντας την πολύτιμη για την ώρα ρευστότητα, αλλά διατηρώντας και ένα μαξιλάρι ασφαλείας από κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Οι αναταράξεις, άλλωστε όσο παραμένουν οι πηγές που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, δεν αναμένεται να σταματήσουν άμεσα και το ΧΑΑ χρειάζεται στηρίγματα για να ανταπεξέλθει στις πιέσεις αυτές.

Τώρα σε επίπεδο τίτλων, πέραν των παραπάνω, θετικά λειτούργησαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και Σαράντης, όπως και το θετικό γύρισμα λίγο πριν τη λήξη της Εθνικής. Επίσης, από απώλειες άνω του 2% ενδοσυνεδριακά η Βιοχάλκο έκλεισε στο -0,99% περιορίζοντας τις πιέσεις της. Αρνητικές επίσης ήταν και οι Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Πειραιώς, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street