Στις προκλήσεις και την πρόοδο στην προετοιμασία των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ καθώς και την αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, κατά την χτεσινή πρώτη μέρα της συνάντησης στο Λουξεμβούργο.

Επίσης, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων στη Βαλτική Θάλασσα για το 2022.

Παρέμβαση Λιβανού για παράνομη αλιεία

Το εντεινόμενο πρόβλημα της Παράνομης, Λαθραίας και Άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας από τουρκικά αλιευτικά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο έθεσε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι η τουρκική ΠΛΑ Αλιεία, σε ευρωπαϊκά ύδατα, εξελίσσεται σε «πηγή αυξανόμενης ανησυχίας» και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές μας αξίες και ιδιαίτερα τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον σεβασμό της κυριαρχίας των Κρατών Μελών της ΕΕ, ενώ  υπονομεύει τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων, συνιστώντας αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους ευρωπαίους αλιείς.

Ο ΥπΑΑΤ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα, αλλά για ζήτημα εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ζήτησε ακόμη να ενταθούν οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την τουρκική πλευρά για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού για την αποτροπή της ΠΛΑ αλιείας. Τόνισε δε ότι, όταν η ΕΕ δρα σε πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας, τότε επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και ζήτησε την στήριξη όλων των κρατών μελών.

Την ελληνική θέση στήριξε η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών, που εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε ότι έχει θέσει επανειλημμένως το θέμα «ΠΛΑ αλιείας σε ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα» προς την τουρκική πλευρά και δεσμεύθηκε να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Υπουργός δήλωσε: «Έθεσα σήμερα στο συμβούλιο Υπουργών το μεγάλο ζήτημα της Τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, της παραβατικότητας με τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ζήτησα την άμεση εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και βεβαίως την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Με χαρά μεγάλη διαπίστωσα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων μας στηρίζει το ελληνικό αίτημα, αντιλαμβάνεται την ανάγκη για αλληλεγγύη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και διαπιστώνει ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα αποτελούν και τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα. Θα συνεχίσουμε ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση σε συνεργασία με τους εταίρους  μας, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρις ότου η Τουρκία να σταματήσει να καταπατά το δίκαιο και να αλιεύει παράνομα στα χωρικά ύδατα της Ελλάδος και της Ευρώπης στο Αιγαίο».

Τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ

Στο μεταξύ, το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και της προόδου στην προετοιμασία των εθνικών στρατηγικών σχεδίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Τα κράτη μέλη χαιρέτισαν τη συζήτηση καθώς τα σχέδια καλύπτουν και τους δύο πυλώνες της ΚΑΠ, βασίζονται σε στρατηγική προσέγγιση και δίνουν στις χώρες την ευκαιρία να εφαρμόσουν παρεμβάσεις σε κοινό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα σύμφωνα με τις συστάσεις της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης, οι υπουργοί παρείχαν επίσης πληροφορίες για άλλα θέματα που σχετίζονται με τον τομέα του χοιρινού κρέατος, την πρόσφατη συνάντηση της G20 και την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ποιότητας.

Στο τέλος της συζήτησης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, υπουργός Podgoršek, δήλωσε: «Οι υπουργοί ανέφεραν την πρόοδο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά την προετοιμασία των σχεδίων. Το έργο δεν είναι εύκολο, καθώς η προετοιμασία απαιτεί τη διαφανή κατάρτιση σχεδίων, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και των βασικών εταίρων. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι πρέπει να υποβάλουμε τα σχέδιά μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος του έτους. Μετά τη συζήτηση, μπορώ να πω ότι είμαι ακόμα αισιόδοξος ότι οι χώρες θα πετύχουν να φέρουν εις πέρας αυτό το σημαντικό έργο μέχρι το τέλος του έτους, διασφαλίζοντας ότι η νέα ΚΓΠ μπορεί να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί».

Ετικέτα στο μέλι σαφής και όχι παραπλανητική

Μία από τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας είναι η αναθεώρηση των κανόνων για την επισήμανση του μελιού. Επομένως, ζητήθηκε από τους υπουργούς να εξετάσουν, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης σχετικά με τα πρότυπα εμπορίας και τη βιωσιμότητα, τον καλύτερο τρόπο ενημέρωσης αυτών των κανόνων για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά την προέλευση του μελιού. Η πρόταση της σλοβενικής προεδρίας έλαβε ευρεία υποστήριξη από τα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα να συμφωνήσουν ότι η ένδειξη της χώρας προέλευσης του μελιού στην ετικέτα του προϊόντος πρέπει να είναι σαφής και όχι παραπλανητική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
AGRO |

Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ

«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς