Οι συνεχείς αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οι πληθωριστικές πιέσεις βάζουν φρένο στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε το ΔΝΤ,την έκθεσή του «Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική», που δημοσιεύει δύο φορές το χρόνο. Το Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για  την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 5,9% από 6,0% που ήταν η εκτίμηση του Ιουλίου, ενώ για το 2022,  διατήρησε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 4,9%.

«Αυτή η μέτρια συνολική αναθεώρηση, ωστόσο, υποδηλώνει μεγάλες υποβαθμίσεις για ορισμένες χώρες», ανέφερε το ΔΝΤ. «Οι προοπτικές για την ομάδα των αναπτυσσόμενων χωρών χαμηλού εισοδήματος έχουν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της επιδείνωσης της δυναμικής της πανδημίας. Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης δυσμενέστερες βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ομάδα των προηγμένων οικονομιών, εν μέρει λόγω διαταραχών στην τροφοδοσία».

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για το 2021 για τις ΗΠΑ κατά 6%, κυρίως λόγω περιορισμών στην προσφορά, αλλά αύξησε την εκτίμησή του για το 2022 στο 5,2%από 4,9%.

Τον ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή για την ευρωζώνη στο 5% για φέτος από 4,6%και διατήρησε την εκτίμησή του για το 2022 στο 4,3%.

Η Κίνα εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 8% φέτος και 5,6% την επόμενη χρονιά, εκτιμήσεις που αναθεωρήθηκαν κατά ο,1 μονάδες  από τον Ιούλιο. 

Οι προβλέψεις για την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τον Καναδά αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. 

Ο πληθωρισμός

«Να είναι πολύ,πολύ προσεκτικές» και να λάβουν μέτρα αυστηρής νομισματικής πολιτικής προειδοποίησε τις κεντρικές τράπεζες το Ταμείο , καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο πληθωριστικού κινδύνου. Η πρόβλεψη του Ταμείου είναι ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει απότομα μέχρι το τέλος του έτους, θα μετριαστεί στα μέσα του 2022 και στη συνέχεια θα επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας. Αλλά τονίζει  ότι «οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ανοδικοί» και συνέστησε τις κεντρικές τράπεζες να δράσουν εάν οι πληθωριστικές πιέσεις διαρκούν .

Ο πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,8% και θα μειωθεί στο 2,3% το 2022. Τα ποσοστά έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω σε σχέση με τις προβλέψεις του Ταμείου τον Απρίλιο κατά 1,2% και 0,6% αντίστοιχα.

H επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκόπιναθ, υποστηρίζει πώς είναι «είναι πολύ νωρίς να αναφερθούμε σε στασιμοπληθωρισμό» λόγω της δυναμικής της παγκόσμιας ανάπτυξης, παρά τις όποιες ελλείψεις στην προσφορά που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. «Γνωρίζαμε από την αρχή πως βγαίνοντας από αυτή τη βαθιά καταπίεση, η αναντιστοιχία προσφοράς-ζήτησης θα δημιουργούσε προβλήματα» είπε στους Financial Times. «Ελπίζαμε ότι θα είχαμε τελειώσει περίπου φέτος αυτή την εποχή. Αλλά εμφανίστηκαν κι άλλα σοκ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με καιρικά φαινόμενα, που ασφαλώς κάνουν την ανισορροπία να επιμένει περισσότερο.»εξηγεί.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Το Ταμείο υποστηρίζει ότι σε γενικές γραμμές οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν και να αγνοούν την άνοδο των τιμών που προέρχεται είτε από αύξηση της τιμής της ενέργειας είτε από προσωρινές δυσκολίες να φτάσουν τα προϊόντα στην αγορά. Αλλά θα πρέπει να δράσουν αν υπάρχουν σημάδια ότι οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι αναμένουν πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει.

Αυτό που οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσέξουν είναι οι επιπτώσεις του δεύτερου γύρου με αυτές τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας που τροφοδοτούν τους μισθούς και στη συνέχεια τροφοδοτούν τις βασικές τιμές. Εκεί πρέπει να είσαι πολύ, πολύ προσεκτικές », τονίζει η Γκόπιναθ.

Η έκθεση είναι σαφής πως «οι κεντρικές τράπεζες. θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να ενεργήσουν γρήγορα εάν η ανάκαμψη ενισχυθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο ή οι κίνδυνοι αύξησης των πληθωριστικών προσδοκιών γίνουν απτοί ». 

Αυτό σήμαινε να ξεπεράσουμε την καμπύλη των τιμών, ακόμη και αν η απασχόληση είναι ακόμα αδύναμη, συνέστησε το ΔΝΤ, καθώς αυτό είναι προτιμότερο από το να επιτρέπεται πληθωρισμός «Μια σπείρα αμφιβολίας θα μπορούσε να εμποδίσει τις ιδιωτικές επενδύσεις και να οδηγήσει σε πιο αργή ανάκαμψη της απασχόλησης που οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να αποφύγουν όταν πάνω πίσω μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική», προειδοποίησε το ΔΝΤ.

Εάν οι κεντρικές τράπεζες διαχειριστούν με επιτυχία τους πληθωριστικούς κινδύνους , το Ταμείο αναμένει οι αναπτυγμένες οικονομίες να ανακάμψουν πλήρως από την πανδημία, επιστρέφοντας στο σημείο που βρισκόταν πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή