
Η Κίνα δεν είναι ο μόνος ασιατικός γίγαντας που αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση – η Ινδία βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα μιας τεράστιας έλλειψης σε ηλεκτρική ενέργεια.
Οι περισσότεροι από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της χώρας έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αποθέματος άνθρακα σε μια εποχή που η οικονομία αυξάνεται και τροφοδοτεί τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία.
Μια πιθανή ενεργειακή κρίση θα είχε πιθανότατα άμεσο αντίκτυπο στη οικονομική ανάκαμψη της Ινδίας, μετά τα δεινά και τους χιλιάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό. Η ανάκαμψη αυτή καθοδηγείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα και όχι από τις υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Κουνάλ Κουντού, Ινδό οικονομολόγο στην Societe Generale.
Στο όριό τους τα αποθέματα άνθρακα
Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι από τις 6 Οκτωβρίου, το 80% των 135 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Ινδίας που λειτουργούν με άνθρακα, είχαν αποθέματα για λιγότερο από 8 ημέρες. Μάλιστα περισσότερες από τις μισές από αυτές, είχαν αποθέματα δύο ημερών ή και λιγότερων.
Συγκριτικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο μέσος όρος αποθεμάτων άνθρακα που είχαν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν περίπου για 18 ημέρες, σύμφωνα με τον Χετάλ Γκάντι, διευθυντή έρευνας στην εταιρεία αξιολόγησης CRISIL, θυγατρική της S&P Global.
«Βλέπουμε ότι τα επίπεδα των αποθεμάτων ανεβαίνουν ξανά στις 8 έως 10 ημέρες μέχρι τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Γκάντι στο CNBC. «Αλλά σαφώς, δεν θα ανέβουν πουθενά κοντά στις 18 ημέρες ακόμη και τον Μάρτιο. Θα χρειαστεί στενή παρακολούθηση για τους επόμενους έξι μήνες ».
Η κρατική εταιρεία Coal India, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της ινδικής παραγωγής άνθρακα, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αυξήσει τις προμήθειες σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να αντιμετωπίσει την έλλειψη άνθρακα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Ένας συνδυασμός παραγόντων που σχετίζονται με την προσφορά αλλά και με την μείωση των εισαγωγών άνθρακα, οδήγησαν στην τρέχουσα κρίση, δήλωσαν σχολιαστές στο CNBC.
Η Ινδία σημείωσε άνοδο στη ζήτηση ενέργειας μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου. Αυτό προέκυψε καθώς η οικονομία ανέκτησε δυναμική μετά από ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19.
Σύμφωνα με τον Γκάντι, η οικονομική ανάκαμψη ήταν πιο ξαφνική σε σχέση με αυτό που πολλοί ανέμεναν.
Οι εταιρείες παραγωγής θερμικής ενέργειας είχαν αποθέματα άνθρακα και δεν προέβλεψαν την άνοδο της ζήτησης ενέργειας φέτος.
Άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και η πυρηνική – μειώθηκαν επίσης.
Ο Γκάντι επισήμανε δε ότι η περίοδος των μουσώνων με την άνιση κατανομή των βροχοπτώσεων ήταν ένας από τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο για την έλλειψη ενέργειας. Λιγότερες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Κάποιοι άλλοι παράγοντες περιλάμβαναν την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου καθώς και το κλείσιμο για λόγους συντήρησης των πυρηνικών σταθμών. Όλα αυτά οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.
Τα θέματα υλικοτεχνικής υποστήριξης λόγω της εποχής των μουσώνων περιόρισαν επίσης την προσφορά άνθρακα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετά διαθέσιμα αποθέματα στην Coal India, δήλωσε στο CNBC ο Σαντιπ Κάλια, αναλυτής της Wood Mackenzie.
Γιατί εξαντλείται η προσφορά άνθρακα;
Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μεγάλο απόθεμα άνθρακα. Ωστόσο, ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των αυξανόμενων διεθνών και των εγχώριων τιμών άνθρακα οδήγησε σε απότομη μείωση των εισαγωγών τους τελευταίους μήνες.
Καθώς η προσφορά μειώθηκε, αυξήθηκε και η ζήτηση.
Οι εισαγωγές άνθρακα από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 45% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπου οι κλάδοι πλην της ενέργειας αναπτύχθηκαν περισσότερο με τον εγχώριο άνθρακα, είπε ο Κάλια. Βιομηχανικοί κλάδοι όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας, το τσιμέντο και το χαρτί συνήθως καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα για την παραγωγή θερμότητας.
Η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους παράκτιους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, που βασίζονται στον εισαγόμενο άνθρακα, πρόσθεσε μεγαλύτερη πίεση στους εγχώριους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα.
Δεδομένου ότι η ενέργεια επιδοτείται για τους περισσότερους αγρότες και πολλά νοικοκυριά στην Ινδία, το βάρος των υψηλότερων τιμών του άνθρακα θα πέσει κυρίως στους βιομηχανικούς καταναλωτές που αντιπροσωπεύουν μόνο το 25% έως 30% της κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με τον Γκάντι.


Latest News

Πόσα στοχεύει να συγκεντρώσει η σουηδική Asker από την IPO στην Στοκχόλμη
Η Asker φιλοδοξεί να συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια κορώνες σε νέα ίδια κεφάλαια

Γιατί θα ακριβύνουν τα μπέργκερ στις ΗΠΑ
Τα χάμπουργκερ θα γίνουν ακριβότερα εξαιτίας του Τραμπ

Πότε αντιμετωπίζουν αυξημένη λογοδοσία οι CEOs - Τι έδειξε μελέτη
Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι είναι πιο πιθανό να απολυθούν για υπολειτουργία της εταιρείας εάν κάποια μέλη του ΔΣ έχουν μια συγκεκριμένη ιδιότητα

Πόσο θα κοστίσουν οι αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη ;
Οι αμυντικές δαπάνες στο 3,5% του ΑΕΠ θα κοστίσουν στην ΕΕ σχεδόν 390 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Economist: Τα ενοίκια εκτοξεύονται, ο αριθμός των κατοικιών μειώνεται
Οι ενοικιαστές στις εύπορες χώρες είναι οργισμένοι με τα υψηλά ενοίκια - Τι αναφέρει ανάλυση του Economist

Φρανσουά Βιλερουά: Αυτογκόλ ο αμερικανικός εμπορικός πόλεμος
Ο μεγάλος χαμένος της πολιτικής Τραμπ θα είναι οι ΗΠΑ, εξηγεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

Η Audi θα περικόψει έως 7.500 θέσεις εργασίας μέχρι το 2029
Συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων στην Audi για σταδιακή περικοπή θέσεων εργασίας αλλά και προστασία θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2033

Το κοβάλτιο της κινεζικής Lygend παρακάμπτει τους δασμούς Trump μέσω... Ινδονησίας
Το καθεστώς των δασμών που επιβάλουν οι ΗΠΑ ωθεί όλο και περισσότερους αγοραστές να στραφούν για κοβάλτιο στην Ινδονησία

Ο Τραμπ ακυρώνει διάταγμα με την κατώτατη αμοιβή ανά ώρα
Οι ομοσπονδιακοί εργολάβοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, απασχολούν περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ.

Οριακή ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Η εικόνα των λιανικών πωλήσεων αυξάνει την αβεβαιότητα για την οικονομία