
Ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ακινήτων μέσα στο επόμενο έτος «βλέπουν» οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
«Το μοντέλο μας τώρα προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 16% έως το τέλος του 2022», έγραψε μια ομάδα οικονομολόγων της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Jan Hatzius σε πρόσφατη έκθεση. «Από όλες τις ελλείψεις που πλήττουν την αμερικανική οικονομία, η έλλειψη κατοικίας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο», είπε.
Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί προς το παρόν κατά 20% σε ετήσια βάση. Η άνοδος των τιμών προκλήθηκε από το περιορισμένο stock κατοικιών, τα χαμηλά επιτόκια και την αλλαγή κατοικίας των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι Millennials που αγοράζουν σπίτια για πρώτη φορά έχουν δημιουργήσει…αναστάτωση στη ζήτηση για σπίτια.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές -με μετρητά στα χέρια τους- προσπαθούν να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό αγοράζοντας ακίνητα , εκτοξεύοντας με τον τρόπο αυτό υψηλότερα τις τιμές.
«Η εικόνα της προσφοράς-ζήτησης που αποτέλεσε τη βάση για την έκκλησή μας για πολυετή αύξηση των τιμών των κατοικιών παραμένει ως έχει», έγραψε ο Jan Hatzius .
Πολλοί αναλυτές έχουν προβλέψει ότι δε θα υπάρξει μια κατάρρευση στην αγορά κατοικίας όπως το 2008, δεδομένου ότι η τρέχουσα αγορά είναι τόσο διαφορετική.
Αλλά οι αγοραστές κατοικιών μπορεί να αναμένουν μια εξισορρόπηση των τιμών, ειδικά εάν η Federal Reserve αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στο μέλλον.


Latest News
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND