Τα Κέντρα Δεδομένων
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα κέντρα δεδομένων, τα data centers, είναι οι αυτοκινητόδρομοι, τα αεροδρόμια, τα δίκτυα ύδρευσης, της ψηφιακής οικονομίας». Η ατάκα του πρωθυπουργού δεν πέρασε απαρατήρητη στη διάρκεια της εκδήλωσης έναρξης κατασκευής του νέου Data Center της Lamda Hellix στο Κορωπί.
Στην ίδια εκδήλωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το παράδειγμα της ανάπτυξης της Μασσαλίας – ένα παλιό, ιστορικό λιμάνι στη Δυτική Μεσόγειο όπου κατάφερε και με την συμβολή μεγάλων επενδύσεων να γίνει ένα hub διεθνών προδιαγραφών. Η ουσία φαίνεται από τα δεδομένα: «Επενδύσεις για 12 κέντρα δεδομένων στη Μασσαλία, 169 πάροχοι υπηρεσιών cloud computing, αλλά κυρίως 21 υποβρύχια καλώδια τα οποία καταλήγουν τελικά στη Μασσαλία και βοηθούν και αυτά στην ανάπτυξη αυτού του πολύ δυναμικού οικοσυστήματος».
Τα Φλαμίνγκο
Έχει φλαμίνγκο το Υπερταμείο; Όχι, αλλά έχουν οι αλυκές! Μάλιστα, οι αλυκές της θυγατρικής εταιρείας Ελληνικές Αλυκές, όπως μάθαμε διαβάζοντας μια ανάρτηση του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποδηματικών Πτηνών, έχουν ένα ειδικό ρόλο καθώς «στα ρηχά νερά» των αλυκών «κάνουν στάση και βρίσκουν τροφή διάφορα πτηνά, όπως τα γνωστά σε όλους μας φλαμίνγκο (phoenicopterus ruber) που μετακινούνται στην Μεσόγειο».
Τα Αποδημητικά: Η 9η Οκτωβρίου, λοιπόν, για όλους εμάς που δεν το γνωρίζαμε ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών και η ευασθητοποιημένη στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος διοίκηση του Υπερταμείου επέλεξε να ανεβάσει μια σχετική ανάρτηση – την βρήκα στο Linkedin από όπου και την μεταφέρω εδώ- που να συνδέει την Παγκόσμια Ημέρα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των συμμετοχών της.
Στην ανάρτηση διαβάζω: « Τα αποδημητικά πτηνά κάνουν ένα από τα μεγαλύτερα ταξίδια στη φύση για λόγους που ποικίλουν ανά είδος αλλά κυρίως αποσκοπούν στην εύρεση τροφής και στην εξασφάλιση βέλτιστων περιβαλλοντικών συνθηκών επιβίωσης και αναπαραγωγής. Οι διαδρομές τους περνούν από διάφορους βιότοπους στους οποίους βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο για ξεκούραση και τροφή. Τέτοια σημεία είναι και οι αλυκές (…)
Στο Υπερταμείο Hellenic Corporation of Assets and Participations S.A. (HCAP/ ΕΕΣΥΠ) αναγνωρίζουμε την ύψιστη σημασία που έχει για τον άνθρωπο η διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας και ενθαρρύνουμε δράσεις για την προστασία και άνθισή της.
Τα Έργα
Μέσα στο 2022 κρίνονται όλα για την Αττική Οδό – δηλαδή και για την διαδικασία του νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης αλλά και για τις επεκτάσεις της. Ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης ήταν μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή αθηναϊκού σταθμού ήταν κάτι παραπάνω από σαφής και κυρίως σαφής προς πάσα κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και για το Τραμ που ξεκινά τον προσεχή Νοέμβριο το ταξίδι του στον Πειραιά αλλά και για το γεγονός της «άφιξης» του μετρό στο Λιμάνι του Πειραιά τον Ιούλιο του 2022. Τον ίδιο μήνα, θα έχουν παραδοθεί στο κοινό και οι σταθμοί στα Μανιάτικα και το Δημοτικό Θέατρο.
Τέλος, ως κλασική εργολαβία θα προχωρήσουν τα έργα στη Λεωφόρο Κύμης, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την σοβαρή αποσυμφόρηση του Κόμβου της Μεταμόρφωσης.
Η Ανάρτηση: Ο Γιώργος Καραγιάννης σε ανάρτηση του στο fb γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής: –
- «για την ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, ένα έργο που ανέλαβε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και σήμερα το χαρακτηρίζουμε “έργο εθνικής σημασίας”.Ένα έργο που θα αποσυμφορήσει σημαντικά την ευρύτερη περιοχή, αφού εκτός από την ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, θα γίνουν ουσιώδεις παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή τριών νέων κόμβων, του Σκαραμαγκά, του Σχιστού και των Ναυπηγείων, καθώς και η αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου.
- Για το γεγονός ότι για πρώτη φορά «τρέχουν» από το Υπουργείο «20 έργα Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα, καθώς και οι προτάσεις καινοτομίας, ένα νέο μοντέλο σύλληψης και ωρίμανσης νέων έργων υποδομών, ώστε να δοθούν σημαντικά κίνητρα στους ιδιώτες».
Μασσαλία – Αθήνα
Η Μασσαλία συναντά την Αθήνα μέσα από την επένδυση της Lamda Helix για το νέο Data Center στο Κορωπί – μια επένδυση της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ που είναι μόνον η αρχή καθώς η μέτοχος της, η Digital Realty έχει πολλά και σπουδαία σχέδια.
Όπως διαβάζω σε ανάρτηση στο primeminister.gr: «Η Digital Realty υποστηρίζει επιχειρήσεις παγκοσμίου κλάσης και παρόχους υπηρεσιών προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών data center, colocation και λύσεων διασύνδεσης. Είναι ο μεγαλύτερος και πλέον διασυνδεδεμένος carrier neutral πάροχος υπηρεσιών multi tenant data centers στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Digital Realty έχει ήδη πραγματοποιήσει και προγραμματίζει πολύ σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, με σκοπό να καταστήσει την Ελλάδα, μέσω της Lamda Hellix, το δίδυμο των επενδύσεών της στην Μασσαλία, έτσι ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες της σε τοπικό επίπεδο καθώς και τους διεθνείς πελάτες της που δεν έχουν ακόμη παρουσία στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα προσβλέπει μέσω της δημιουργίας Data Gravity στην χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό διεθνών υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών και διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διαθεσιμότητα, η ταχύτητα και η ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα, μέσω της Ελλάδας, οι χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η εξαγορά της Lamda Hellix, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας τεχνολογίας και πληροφορικής στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές Ελληνικής εταιρείας ανεξαρτήτως κλάδου της οικονομίας. Το Athens 3 εντός του data center campus στο Κορωπί, θα είναι το μεγαλύτερο data center στην χώρα. Θα είναι χωρητικότητας 6.8MW, δηλαδή μεγαλύτερο από τη χωρητικότητα ολων μαζί, των εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα, ενώ θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές. Η επένδυση αυτή είναι άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.
Ταυτόχρονα καταθέτει τα σχέδια για την έγκριση όρων δόμησης για το Athens 4, εντός του data center campus, το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον data center ίσης χωρητικότητας (6.8MW) με το Athens 3 με το ύψος της επένδυσης να είναι ίδιο με το Athens3.
Η εταιρεία μελετά το σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον data centers, τόσο στην Αττική όσο και στην Βόρεια αλλά και τη Νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς ερευνητικής εταιρείας IDG η προστιθέμενη αξία που παράγεται από κάθε ευρώ επενδύσεων σε multitenant data centers, ξεπερνά τα 8 ευρώ. Κατά συνέπεια, η προστιθέμενη αξία από τις νέες επενδύσεις μόνο στο Athens 3 και Athens 4, θα ξεπεράσουν σημαντικά το 1δις ευρώ».
Η Ασφάλεια: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι η Αθήνα (ή αν προτιμάτε, η Αττική) μπορεί να γίνει η Μασσαλία της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και με δυνατότητες να φέρει κοντά της ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Οι μεγάλες επενδύσεις στις διασυνδέσεις που προσφέρουν οι έξυπνες υποδομές όπως τα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών αλλά και τα δίκτυα οπτικών ινών στη ξηρά απογειώνουν τις προσδοκίες του ψηφιακού μετασχηματισμού και διαμορφώνουν νέες υψηλότερες απαιτήσεις ασφάλειας σε στεριά και θάλασσα.
Οι Μονταδόροι
Στη γλώσσα της παραγωγικής Ελλάδας επανέρχεται μετά από χρόνια και χρόνια (δεκαετίες) ο όρος «μονταδόροι».
Δεν πρόκειται για κάτι εξωτικό αλλά για την ονομασία μιας ειδικότητας τεχνιτών που χρειάζονται και στις πιο σύγχρονες παραγωγικές μονάδες της χώρας και σε απλά ελληνικά τους αποκαλούσαμε κάποτε, συναρμολογητές. Διαβάζω στο τελευταίο special report του ΣΕΒ για τα «Δυναμικά Επαγγέλματα» ότι οι μονταδόροι μαζί με άλλες ειδικότητες τεχνιτών έχουν μεγάλη ζήτηση και η εργασία τους εξασφαλίζει ολοένα και περισσότερο αναβαθμισμένο επίπεδο αμοιβών. Οι μονταδόροι είναι χρήσιμοι στην «μηχανολογία, συντήρηση και επιθεώρηση βιομηχανικού εξοπλισμού, μελέτη τεχνικών πηγών, συναρμολόγηση μηχανών».
Το 2023
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας ενδιαφέρουσας συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαντωνίου την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών είπε ότι η ώσμωση ανάμεσα στα φιλελεύθερα και τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, την συνισταμένη της οποίας έχει σχεδιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί και στη κάλπη το 2023 αλλά με νέους όρους – με τους όρους της πράξης.
Πιστός στην θέση «μην μιλάς, δείξε» είπε πως το συμπαγές σύνολο πεπραγμένων της κυβέρνησης θα κριθεί και θα κριθεί θετικά στη κάλπη του ΄23. Σε ερώτηση, πάντως, σχετικά με την υποψηφιότητα του είπε: «Γι΄αυτό ρωτήστε με το ΄23».
Η ΔΕΗ
To fund CVC Capital – ένας από τους «εθνικούς επενδυτές» της περιόδου- προετοιμάζεται για την συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για «δυνατή» συμμετοχή.
Η Ψηφιοποίηση
565 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι ένα ποσό για επένδυση που μπορεί να περάσει στα …ψιλά. Κάθε άλλο. Η επένδυση με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας αφορά την ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διαφόρους τομείς (δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κα) και ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα.
Η εμβληματική και μεγάλη αυτή επένδυση, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στο Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0, θα «οδηγήσει σε δραστική βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη από τις κρατικές υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα θα απελευθερώσει δημόσιους πόρους λόγω της μείωσης του κόστους πρόσβασης του δημοσίου στα αρχεία του. Καλύτερο, ταχύτερο και πιο παραγωγικό κράτος είναι ο στόχος της επένδυσης αυτής».
Η επένδυση παίρνει σειρά και θα την δούμε σύντομα στις λίστες των εγκεκριμένων έργων του Ταμείου.
Εκ Βαρσοβίας
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας να αυξήσει τα επιτόκια της (μετά από εκείνη της Νορβηγίας, αλλά και όχι μόνο) χτυπά καμπανάκια στην Ελλάδα. Ο φόβος των πληθωριστικών πιέσεων κι όσων αυτές συνεπάγονται, είναι εδώ. Η Αθήνα, προς το παρόν, συγκρατεί τη δέσμευση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν έρθει η ώρα, θα εξετάσει πως θα στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα. Μετά το τέλος του έκτακτου QE, λόγω πανδημίας.
Μια Συμβουλή: Η σύσταση που μας είχε κάνει κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, σε ανύποπτο χρόνο, ήταν: «Αν δείτε τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη σταθερά πάνω από 4% στα τέλη Νοεμβρίου, να είστε σε εγρήγορση…»
Οι Αντιπαραθέσεις
Οι αντιπαραθέσεις που φθάνουν και μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων συνεχίζονται για τα μέλη της οικογένειας Δομαζάκη. Τα βάσανα της Creta Farms συνεχίζονται…
Το Ακίνητο
Ευκαιρίες και μάλιστα καλές, στο κομμάτι του real estate, βγαίνουν και στην Λευκωσία αυτόν τον καιρό. Προχθές, η Τράπεζα Κύπρου πούλησε οικόπεδο – φιλέτο (άρτιο, οικοδομήσιμο, πάνω από 3.500 τ.μ), σε προνομιακή περιοχή στο νησί, έναντι 3 εκατομμύρια ευρώ. Κι ετοιμάζονται κι άλλα.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»