Το επίπεδο των 895 μονάδων έμελλε να είναι κρίσιμο για τη συνέχεια, ή όχι, της ανοδικής προσπάθειας που παρατηρήθηκε από τις αρχές Οκτωβρίου.
Το εν λόγω επίπεδο συνιστά το άνω όριο του πτωτικού μοτίβου που ταλανίζει τον Γενικό Δείκτη για τουλάχιστον 20 συνεδριάσεις, και το οποίο οφείλεται εν μέρει στη γενικότερη κινδυνολογία των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ και τη συν αυτώ ανάγκη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να παρέμβει δραστικά.
Η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε με τον καλύτερο (ή τον χειρότερο) τρόπο τη σημαντικότητα της εν λόγω αντίστασης, καθώς ο Δείκτης όχι μόνο δεν προσπέλασε αυτήν, αλλά κι έκλεισε στα χαμηλά ημέρας μετά από μια πορεία μόνιμα σε αρνητικό έδαφος.
Με δεδομένο ότι ακόμα βρίσκεται εντός ατασικού μεσοπρόθεσμου σχηματισμού, η πιθανότητα ο Δείκτης να κυλήσει έως τις 835 μονάδες που συνιστούν τη σημαντική στήριξη, είναι μεγάλη.
Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός ότι η βραχύβια ανοδική κίνηση του ΧΑΑ έφερε κέρδη 4,3% από τα χαμηλά της, την ίδια ώρα που στο εξεταζόμενο διάστημα ο S&P 500 έφερε μόλις 3,5%. Η εικόνα του συνόλου του ταμπλό ήταν κακή, καθώς από όλες τις δεικτοβαρείς μετοχές, μόνο δύο διεσώθησαν με θετικό πρόσημο (Alpha και Sarantis), ενώ και στο σύνολο μόλις 28 έναντι 84 πτωτικών.
Μοναδικό αντισταθμιστικό ήταν οι χαμηλοί τζίροι των 35 εκατομμυρίων, με τα 4,65 εξ αυτών, μάλιστα, να αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Τα μάτια μας είναι στραμμένα στις αγορές των ΗΠΑ, και ενδεικτικά στον βασικότερο χρηματιστηριακό δείκτη, τον S&P500. Αυτός παραμένει σε αρνητικό έδαφος, και η σοβαρή αδυναμία που επέδειξε στις κρίσιμες αντιστάσεις, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και ενδεχόμενο συνέχισης της διόρθωσης, που θα επηρεάσει σαφώς και την εγχώρια αγορά.