Με σχεδόν 30 ανθρώπους να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, η πανδημία στην τέταρτη «κυματική» μορφή της μόνο ανίκητη δεν φαντάζει. Ακόμη κι αν τα τελευταία 24ωρα εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης ως προς την εξάπλωση των κρουσμάτων.

Την Τρίτη ξεπέρασαν τα κρούσματα τις 3.000 αλλά την Τετάρτη καταγράφτηκαν πολύ λιγότερα, δηλαδή 2.338. Δυστυχώς αντίστοιχη μείωση δεν έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό στον αριθμό των νεκρών από τον ιό, ανεξαρτήτως αν η πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη μάχη της ζωής στην εντατική είναι ανεβολίαστοι.

Κάθε μήνα

Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και αφήσαμε πίσω μας το θλιβερό ορόσημο των 15.000 θανάτων, την Τετάρτη αγγίξαμε τις 15.241 θανάτους. Με αυτόν τον ρυθμό, των 600, 700 ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε μήνα από τη νόσο, αποκαλύπτεται ότι ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Δέλτα είναι τεράστιος και δεν διαφαίνεται σταθερή αχτίδα φωτός στο τούνελ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, ότι, καθώς η φετινή χρονιά σιγά σιγά εκπνέει, με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν αφομοιώσει στον οργανισμό τους κάποιο από τα εμβόλια κατά της πανδημίας, κράτη, εταιρείες, θέσμοι, επιστήμονες, προσπαθούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό απώλειας ζωής που προκαλεί ο ιός, χτυπώντας με κάθε μέσο την ικανότητά του να παράγει μολυσματικά αντίγραφα του εαυτού του.

Οπλα

Η Ρωσία δοκιμάζει ρινικό σπρέι κατά του ιού, η τρίτη δόση έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται με συγκεκριμένους τύπους εμβολίων σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα για τους ανθρώπους που είναι 50 χρονών και πάνω.

Η εταιρεία Merck, Sharp & Dohme (MSD) ανακοίνωσε ότι ξεκινά την παραγωγή φαρμάκου κατά του κοροναϊού ως το τέλος του 2021 που θα εχει δραστική ουσία την μολνουπιραβίρη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα, για να θεραπεύσει ήπια ή μέτρια συμπτώματα κοροναϊού σε ενηλίκους που διατρέχουν τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή και να νοσηλευτούν. Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητά του, το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50%. Συμφωνίες και παραγωγή του φαρμάκου για τον κοροναϊό προωθεί η MSD

Η παραγωγή αυτού τού πολλά υποσχόμενου φαρμάκου προχωρεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης  αλλά και της πιθανής αδειοδότησής του από τους διεθνείς ρυθμιστικούς οργανισμούς. Ηδη την Τρίτη η MSD σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics υπέβαλε αίτηση έγκρισης από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης.

Πυρετός

Παράλληλα με την αίτηση αδειοδότησης, η αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε τις συμφωνίες προμήθειας του φαρμάκου με κυβερνήσεις διαφόρων κρατών.

Πίσω από αυτό το βουβό κλίμα στο οποίο υφέρπει ο ιός, χωρίς εξάρσεις κρουσμάτων, και χωρίς μεγάλη πίεση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, εξαιρουμένης της Βόρειας Ελλάδας, ορισμένα δεδομένα μπορεί να ερμηνευτούν ως εκδείκτες του πυρετού που αναβαίνει.

Ηδη χθες από το σύνολο των ανθρώπων που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, οι 292 ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, και οι 44, ποσοστό 13,1%, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Μία μέρα μετά, την Τετάρτη, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που δίνουν μάχη ζωής στη ΜΕΘ, παρουσίασε μικρή αύξηση και πήγε στο 13,4%. Με άλλα λόγια, η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει μια αξιοσημείωση αδυναμία να επιμολύνει ανθρώπους που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, όμως όταν αυτό το πετυχαίνει, το αποτέλεσμα μπορεί να σταθεί μοιραίο. Από τους 343 ανθρώπους που είναι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ το τελευταίο 24ωρο, οι 297 είναι  ανεμβολίαστοι και οι 46 πλήρως εμβολιασμένοι. Αριθμός καθόλου αμελητέος.

Είναι μαζί μας

Την ώρα που περισσότεροι από 6 εκατομμύρια κάτοικοι αυτής της χώρας έχουν πιστοποιητικό ελευθέρας παντού, μέρα νύχτα, έξω μέσα, ο ιός κυκλοφορεί και χρησιμοποιεί τους ανοσοποιημένους οργανισμούς για να μεταπηδά με ιδιαίτερη ευκολία σε κάθε γωνιά του σπιτιού, του γραφείου, του μαγαζιού, οπουδήποτε. Οι εμβολιασμένοι ξενιστές, μπορεί να μην αρρωσταίνουν, ούτε η μετάλλαξη τους το ζητεί, αλλά την εξυπηρετούν στην μεταφορά της.

Κι εδώ ξεκινά το κακό. Ο μεγάλος αριθμός θανάτων καθημερινά καταδεικνύει ότι συγκριτικά με πέρυσι, κατά την πρώτη γνωριμία της ανθρωπότητας με τον ιό, η μάχη για το ύψιστο αγαθό της ζωής, διαρκεί στις ΜΕΘ πολύ λιγότερο.

16.000 νεκροί;

Υπάρχουν φόβοι ότι στις αρχές του άλλου μήνα μποεί να αγγίξουμε τις 16.000 νεκρούς την ώρα που μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια, ο ιός της γρίππης ολοκλήρωνε τον ετήσιο κύκλο της προκαλώντας περισσότερους από 100 θανάτους.

Ολα δείχνουν ότι υπάρχει μια στάση αναμονής, αδιόρατων διεργασιών, τουλάχιστον στην Ελλάδα, γιατί σε άλλα κράτη το κύμα προσπαθεί να γίνει τσουνάμι. Αν πιστέψουμε τα λύματα, που δεν αποκλίνουν πολύ από την αλήθεια, διακρίνονται οριακές ή σταθεροποιητικές μεταβολές στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων την εβδομάδα 4-10 Οκτωβρίου, με οριακές αυξήσεις να παρατηρούνται σε Ιωάννινα(+14%) και Θεσσαλονίκη(+25%). Επιπλέον, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφτηκαν σεΞάνθη(-6%), Λάρισα(-5%), ΠεριφέρειαΑττικής(+1%) και Βόλο(+10%). Η νέα παλιά καθημερινότητα

Καθώς ο χειμώνας έρχεται βαρύς, ένας στους τέσσερις ασθενείς με κοροναϊό στην Ελλάδα είναι ανήλικος. Την εβδομάδα 4-10 Οκτωβρίου, το σύνολο των ασθενών με κοροναϊό ηλικίας 4-18 ετών, ήταν 4.135, αποτελώντας το 27% (-3,57% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού.

Κάθε μέρα, σε κάτι περισσότερο από 500 σπίτια, ένας ανήλικος ζει προσβεβλημένος από τον ιό. Και κάθε μήνα, πολύ περισσότεροι από 500 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα