Καλύτερη εικόνα και από την περίοδο της προ πανδημίας εποχής παρουσιάζει η εικόνα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών από τη Μονάδα Ανάλυσης Αγοράς & Επικοινωνίας του Ομίλου ΕΧΑΕ. Στο γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά η συνεχής προσπάθειά τους για λειτουργική βελτίωση και συγκράτηση των δαπανών, όπως και η αυξημένη ζήτηση φέτος σε συνάρτηση με τις χαμηλές επιδόσεις του περυσινού εξαμήνου, αλλά και η υπεραπόδoση συγκεκριμένων κλάδων όπως των πρώτων υλών λόγω του ράλι των τιμών των μετάλλων.
Aύξηση 82,2%
Αν εξαιρεθούν οι πέντε τράπεζες, οι τιτλοποιήσεις των οποίων επιβάρυναν την περίοδο με ζημιές 4,03 δισ. ευρώ, οι 116 εταιρείες της Κύριας Αγοράς του ΧΑ σημείωσαν αύξηση 82,2% της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA-κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) στο α’ εξάμηνο 2021 σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2020, αλλά και αντίστοιχη άνοδο κατά 19,4% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019.
Η αύξηση σε σχέση με το 2020 είναι σημαντικά υψηλότερη, δεδομένων των αποτελεσμάτων εταιρειών των κλάδων που επλήγησαν πέρυσι από την πανδημία, όπως τα διυλιστήρια, οι εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, τα βιομηχανικά προϊόντα καθώς και αυτές που το αντικείμενό τους αφορά την τουριστική βιομηχανία, ενώ η αύξηση σε σχέση με το 2019 είναι χαμηλότερης έντασης, λόγω της λειτουργίας της οικονομίας (τότε) σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά και της ζημιογόνου χρήσης της ΔΕΗ.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 17,86% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα προ φόρων κέρδη σημειώνουν άνοδο 4.033,98% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020 και 68,89% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Τα καθαρά μετά τους φόρους κέρδη επίσης εκτινάχθηκαν κατά 1.712,75% σε σχέση με το 2020 και εμφανίζουν άνοδο 72,81% σε σχέση με το προ πανδημίας α’ εξάμηνο του 2019.
Βασικοί δείκτες
Θετική μεταβολή λειτουργικών κερδών (EBITDA) σημείωσαν το σύνολο των Βασικών Δεικτών FTSE/XA και ΧΑ με μεγαλύτερη άνοδο να εμφανίζουν οι εταιρείες των Δεικτών FTSE/ΧΑ Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης (+111%), FTSE/ΧΑ Large Cap (89%) και ATHEX ESG (+86%). Θετική μεταβολή λειτουργικών κερδών (EBITDA) σημείωσαν επίσης και η πλειοψηφία των κλάδων, με τη μεγαλύτερη άνοδο να εμφανίζουν οι εταιρείες Ακίνητης Περιουσίας (+763%), Ταξίδια & Αναψυχή (+305%), Ενέργεια (+2665) και Πρώτες Υλες (+152%).
Η καθαρή θέση των εισηγμένων αυξήθηκε στα 30,89 δισ. ευρώ (από 29,36 δισ. ευρώ) όπως και το ενεργητικό τους στα 95 δισ. ευρώ (από 90 δισ. ευρώ). Ο συνολικός τους δανεισμός διαμορφώθηκε στα 31,87 δισ. ευρώ, έναντι 32 δισ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2020 και 30,96 δισ. ευρώ στο τέλος της περυσινής χρονιάς.
Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση κατά 54,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους («Ebitda margin»), που διαμορφώθηκε στο 15,7%. Ο καθαρός δανεισμός προς τα ιδία κεφάλαια το α’ εξάμηνο 2021 παραμένει χαμηλός στο 0,65, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης 5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.
Διαθέσιμα
Τα «διαθέσιμα» συνεχίζουν να βρίσκονται στα ιστορικά υψηλά των 12 δισ. ευρώ, ενώ η βέλτιστη λειτουργία απεικονίζεται στις αυξημένες ταμειακές ροές, στο ύψος των 2,7 δισ. ευρώ τόσο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (+44,6%) όσο και σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019 (+7,3%). Οι επενδύσεις στο α’ εξάμηνο 2021, έφθασαν στα επίπεδα των 1,8 δισ. ευρώ.
Συνολικά 29 εταιρείες παρουσιάζουν «καθαρό» ταμείο και 13 έχουν μηδενικό δανεισμό, δείγμα της βέλτιστης χρηματοοικονομικής διάρθρωσης και της «δυνατής» οικονομικής τους θέσης. Παράλληλα, 29 ζημιογόνες εταιρείες «γύρισαν» παρουσιάζοντας πλέον προ φόρων κέρδη.
Πρόκειται για τις Lamda Development, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Viohalko, Fourlis, ΣΙΔΜΑ, Ελαστρον, Ιατρικό Αθηνών, Αφοι Κορδέλλου, Alpha Trust Ανδρομέδα, Medicon, Centric Συμμετοχών, Ιντεργουντ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ, ΕΚΤΕΡ, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Mevaco, Φιερατέξ, Αττικές Εκδόσεις, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΓΕΚΑ, CNL Capital, Νίκας, Βαρβέρης-Moda Bango, Ιντερτέκ, UNIBIOS, CPI και ΓΕΚΕ.
Στο σύνολο της αγοράς, 69% των εταιρειών (106) ήταν κερδοφόρες, 36% (55 εταιρείες) ενίσχυσε την κερδοφορία του, έναντι 9% (14 εταιρείες) που μείωσαν την κερδοφορία τους και του 24% (συνολικά 37 εταιρείες) που αντέστρεψε τις ζημίες σε κέρδη.
Εντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ
Latest News
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street - Εν αναμονή του πληθωρισμού
Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,52% στις 42.518 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,11% στις 5.842 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,23% στις 19.044 μονάδες
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές - Αρνητικός ο FTSE 100
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την αγορά ομολόγων για να έχουν εικόνα για το κόστος δανεισμού
Υποχωρούν από το υψηλό τετραμήνου οι τιμές του πετρελαίου
Η αγορά πετρελαίου εστιάζει στις επιπτώσεις από τις κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε βασικούς αγοραστές Ινδία και Κίνα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Ανακούφιση στη Wall Street από τον πληθωρισμό χονδρικής
Παραμένει το σενάριο των μειώσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve μέσα στο 2025
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Το παράδοξο στον χρυσό και τα στοιχήματα μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ
Παρά το ισχυρό δολάριο ο χρυσός διατηρεί την ανοδική του τροχιά - Ο ρόλος των κερδοσκόπων και οι long θέσεις