
Τα λάθη που είδαν στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν οι φορολογούμενοι για να γλιτώσουν από φόρους που δεν οφείλουν να πληρώσουν. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2021. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορέσουν να κάνουν διορθώσεις όσοι είχαν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση ακινήτων Ε9 με βάση την οποία υπολογίστηκε ο φετινός ΕΝΦΙΑ.
Οι αλλαγές, καλό είναι να γίνουν μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες και συγκεκριμένα πριν τις 29 Οκτωβρίου που εκπνέει η προθεσμία πληρωμής των δυο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό γιατί με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό με νέο ποσό φόρου.
Νέος λογαριασμός ΕΝΦΙΑ εκδίδεται αυτόματα εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να κλείσει ραντεβού με την Εφορία του για να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Σημειώστε ότι οι διορθώσεις λαθών στα Ε9 δεν τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στις περιοχές όπου ανήκουν τα ακίνητα κάθε ιδιοκτήτη.
Ελέγξτε τα εκκαθαριστικά
Τα πιο συχνά λάθη που χρήζουν διορθώσεων με υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, θεωρούνται τα εξής:
1. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα: Προκειμένου να υπολογιστεί έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:
– Στη στήλη 10 του πίνακα 1, θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
– Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1.
Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».
Εάν δεν εμφανίζεται συμπληρωμένη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2021 και απαιτείται διορθωτική δήλωση Ε9.
2. Λάθη στα στοιχεία κτισμάτων σε αγροτεμάχια: Αν μέσα σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, αποκτά οικοπεδική αξία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται! Αυτό δεν ισχύει όμως αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη κλπ. Θα πρέπει όμως ο ιδιοκτήτης να έχει συμπληρώσει και μια από τις στήλες 17α ή 17β ή 17γ στην αρχική δήλωση που έχει εκκαθαριστεί, αλλιώς πρέπει να υποβάλει τροποποιητική.
3. Λάθη στα εμπράγματα δικαιώματα: Οι φορολογούμενοι αν δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, πληρώνουν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ και δεν επιμερίζεται όπως κανονικά θα γινόταν, με βάση την ηλικία. Και επιπλέον, αν ξέχασαν να αναγράψουν την ηλικία του επικαρπωτή, δεν υπολογίζεται η έκπτωση στον ψιλό κύριο του ακινήτου.
4. Λάθη στα ποσοστά συνιδιοκτησίας: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυτομάτως με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%, αντί πχ 50%-50% ή 60%-30%-10% κλπ. Έτσι πληρώνουν όλοι 100% ΕΝΦΙΑ και αυτό διορθώνεται με τροποποιητική δήλωση.
5. Λάθη στην καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, οπότε υπολογίζεται πολλαπλάσια αξία (που αντιστοιχεί σε κύριους χώρους ή σε διαμέρισμα 6ου ορόφου αντίστοιχα) για τον τελικό ΕΝΦΙΑ.


Latest News

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη