
Η αποψίλωση του Αμαζονίου στη Βραζιλία έχει αυξηθεί ραγδαία από τότε που ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Ζαΐχ Μπολσονάρου γεγονός που ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της κλιματικής αλλαγής, κατήγγειλε μια περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση.
Η ΜΚΟ AllRise με έδρα την Αυστρία προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορώντας τον ακροδεξιό πρόεδρο ότι «διευκολύνει και επιταχύνει» την καταστροφή του Αμαζονίου με τις πολιτικές του που ευνοούν την αποψίλωση των δασών, την επέκταση των παράνομων ορυχείων και την καταπάτηση γαιών.
«Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου τροφοδοτεί τη μαζική καταστροφή του Αμαζονίου έχοντας πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων», κατήγγειλε ο ιδρυτής της ΜΚΟ Γιοχάνες Βέσεμαν.
Η προσφυγή αυτή είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά καταγγελιών εις βάρος του Μπολσονάρου από το 2019 οπότε εξέλεγη στην προεδρία της Βραζιλίας, αν και είναι η πρώτη που συνδέει την καταστροφή του Αμαζονίου με την κλιματική αλλαγή και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξήγησε η AllRise.
Άλλες προσφυγές
Άλλες προσφυγές εναντίον του Βραζιλιάνου προέδρου αφορούν τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία covid-19 και τις πολιτικές του που επηρεάζουν τους αυτόχθονες.
Η Μοντ Σαρλίβ, ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρος που βοήθησε την AllRise να συντάξει την προσφυγή της, εκτίμησε ότι αυτή θα αποτελέσει τεστ για το αν το ΔΠΔ έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει «θανάτους που οφείλονται στην περιβαλλοντική καταστροφή».
Σύμφωνα με την προσφυγή, η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που προκλήθηκε από την αποψίλωση του Αμαζονίου την περίοδο που ήταν πρόεδρος ο Μπολσονάρου ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερους από 180.000 θανάτους παγκοσμίως ως το τέλος του αιώνα.
Αν το ΔΠΔ δεχθεί να εξετάσει την προσφυγή, αυτό ίσως αποτρέψει άλλους ηγέτες κρατών να υιοθετήσουν αντίστοιχα επιβλαβείς για το περιβάλλον πολιτικές, δήλωσε η Σαρλίβ.
Αν την απορρίψει, «τότε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο νόμος είναι ανεπαρκής». Αν η νομοθεσία δεν καλύπτει «μια ακραία κατάσταση όπως αυτή στη Βραζιλία, τότε πρέπει να αλλάξει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων