Η Καινοτομία
Μια μέρα αφιερωμένη στις Επενδύσεις. Μια μέρα αφιερωμένη στη Καινοτομία. Πέραν της εμβληματικής επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη ας στρέψουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας σε δύο περιπτώσεις εταιρειών που γεννήθηκαν μέσα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Στράτος Στυλιανίδης με ανάρτηση του στο Linkedin προβάλει και αναδεικνύει την πρωτιά της εταιρείας Medoid AI, τεχνοβλαστό του ΑΠΘ, σε διαγωνισμός της Pfizer. H βράβευση της έγινε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, από τον Πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla.
Μεταφέρω εδώ ένα απόσπασμα από την ανάρτηση του αντιπρύτανη: «H MedoidAI αναπτύσσει προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, και παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων και ανάπτυξης προϊόντων λογισμικού ανάλυσης επιχειρηματικών δεδομένων. Θερμά συγχαρητήρια στον Αναπληρωτή Καθηγητή Grigorios Tsoumakas από το Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ, και τον Δρ. Anestis Fachantidis.
Στόχος μας είναι να επενδύσουμε στο ταλέντο των νέων ανθρώπων και να ενισχύσουμε την έρευνά τους αναπτύσσοντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, το οποίο θα μετατρέψει το Πανεπιστήμιό μας σε έναν φορέα ενίσχυσης των κινήτρων για τις νέες και τους νέους που επιθυμούν να δημιουργήσουν».
Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με μια εταιρεία από την Κρήτη – την BIOPIX-T- που ανακοίνωσε ότι ξεκινάει την εμπορική διάθεση των φορητών μοριακών διαγνωστικών συσκευών “PEBBLE” με το τεστ για τον Κορωνοϊό για τα σημεία φροντίδας! Η συσκευή αυτή βασίζεται σε έρευνα που διεξήχθη από στελέχη της BIOPIX-T στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) στην Κρήτη και ολοκληρώθηκε εντός της εταιρείας, η οποία στεγάζεται στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ), και η οποία έχει αναλάβει την εμπορική διάθεση της συσκευής και των συμβατών με αυτή διαγνωστικών τεστ, σε συνεργασία με ανά τον κόσμο τοπικούς διανομείς προϊόντων IVD. Για τη διαδικασία ανάπτυξης και πιστοποίησης των προϊόντων, η εταιρία έλαβε αρχική χρηματοδότηση από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ) και στη συνέχεια πλήρη γύρο χρηματοδότησης στον οποίο ηγήθηκε η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Metavallon VC, και συμμετείχαν το Eleven VC με έδρα τη Βουλγαρία και Έλληνες ιδιώτες επενδυτές από το χώρο της υγείας.
Η Προοπτική: Η BIOPIX-T χρησιμοποιεί για τη συσκευή της που απευθύνεται σε ιδιωτικά ιατρεία αλλά και μικρά διαγνωστικά κέντρα της Περιφέρειας αναλώσιμα υλικά μιας άλλης εταιρείας με παράλληλη διαδρομή. Πρόκειται για την EnzyQuest που έχει ως έδρα της στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Κέντρο Κρήτης. Η συσκευή σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες θα πωλείται σε τιμή κάτω των 1.000 ευρώ, μια τιμή που μπορεί να καταβληθεί με σχετική άνεση από τους ενδιαφερόμενους, ενώ πολύ σύντομα η τιμή της συσκευής θα είναι άμεσα εξαρτημένη από την ποσότητα των αναλωσίμων που θα χρησιμοποιεί ο πελάτης.
Στο σημείο αυτό μια άποψη που ακούγεται ολοένα και περισσότερο στην αγορά: Μήπως οι εξουσιοδοτημένοι φορείς της Πολιτείας θα έπρεπε να ασχοληθούν πέραν από πελάτες και ως επενδυτές με την περίπτωση εταιρειών όπως η BIOPIX-T και η EnzyQuest. Η «έξυπνη μεταποίηση» τέτοιες εταιρείες θέλει και απαιτεί! Το σχετικό πρόγραμμα υπάρχει ήδη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι Πραγματικές Επενδύσεις
Προχτές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε στο Κορωπί το νέο Data Center της Lamda Hellix ( μια εταιρεία του Ομίλου Digital Realty). Χτες, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει τα δύο Κέντρα της Pfizer – το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες οι επενδύσεις που ενισχύουν το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομία αλλά και τις ψηφιακές υποδομές δεν είναι …μακέτες. Κάθε άλλο! Πραγματικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, από μεγάλες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες που επιλέγουν την Ελλάδα με ξεκάθαρα κριτήρια και οι επενδύσεις τους φέρνουν νέες δραστηριότητες, νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα!
Τα δύο νέα Κέντρα: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση των εγκαινίων της εμβληματικής επένδυσης της Pfizer επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «(…)σήμερα εγκαινιάζουμε δύο πολύ σημαντικά κέντρα: Το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Pfizer. Θα απασχοληθούν, εντός του επόμενου έτους, παραπάνω από 700 εργαζόμενοι στα δύο αυτά Κέντρα. Εργαζόμενοι πολύ υψηλών προδιαγραφών σε πολλές ειδικότητες, όχι μόνο επιστήμονες δεδομένων, άνθρωποι που προέρχονται από το χώρο της πληροφορικής, αλλά και πολλές διαφορετικές ειδικότητες στο κομμάτι της επιχειρησιακής λειτουργίας που σχετίζονται με τη λογιστική, με τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, με τις προμήθειες. Και πιστεύω ότι ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέξατε να έρθετε εδώ στη Θεσσαλονίκη, πέρα από την προφανώς ξεχωριστή σχέση που ο Άλμπερτ έχει με τη γενέτειρά του, είναι ακριβώς το άξιο έμψυχο δυναμικό της πόλης και το οποίο αξιοποιείται με δύο διαφορετικούς τρόπους.
Ο πρώτος είναι τα Ελληνόπουλα, τα οποία έχουν φύγει στο εξωτερικό και τώρα επιστρέφουν πίσω στη χώρα τους, στην πόλη τους και είναι εντυπωσιακό ότι παραπάνω από 50 νέα παιδιά, 15% του ανθρώπινου δυναμικού που ήδη έχετε προσλάβει, είναι νέες και νέοι που επέλεξαν να επιστρέψουν από το εξωτερικό. Το Rebrain Greece γίνεται πραγματικότητα εδώ πέρα στη Pfizer. Είχα, μάλιστα, την ευκαιρία και πριν να συνομιλήσω με κάποιους από τους επιστήμονες οι οποίοι ξαναγύρισαν ύστερα από χρόνια στην Ελλάδα. Αναφέρω ενδεικτικά την Κρυσταλλία Σαραντοπούλου και τον Δημήτρη Σούδη. Επέστρεψαν από την Ολλανδία. Τον Ανέστη Γρηγοριάδη -τον είδαμε και πριν στο βίντεο- από την Αγγλία. Την Κέλλυ Βαρβάτου η οποία γύρισε από τη Σλοβακία. Και είμαι σίγουρος ότι στην επόμενη συνάντησή μας θα συναντήσουμε πολύ περισσότερους.
Ταυτόχρονα, όμως, η καρδιά του έμψυχου δυναμικού της Pfizer είναι οι απόφοιτοι των δημοσίων Πανεπιστημίων μας. Κυρίως του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και τα δύο κέντρα συνεργάζονται με τα ελληνικά μας Πανεπιστήμια, με τα ερευνητικά μας ινστιτούτα σε σταθερή βάση».
Οι Αναρτήσεις
Δύο αναρτήσεις στο Instagram δίνουν το στίγμα της επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη ανάρτηση είναι του Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού που επιλέγει να προβάλει την επιστροφή νέων επιστημόνων στη πατρίδα τους με αφορμή την εμβληματική επένδυση της Pfizer. «Οι Έλληνες επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
Το νέο κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. “Ο κ. Μπουρλά σημείωσε ότι ήδη υπάρχουν πάνω από 500 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι επιστήμονες με μεταπτυχιακούς τίτλους, με 15% εξ αυτών Έλληνες του εξωτερικού που επέλεξαν να γυρίσουν στη χώρα”.
“Οι συνθήκες εργασίας είναι αντάξιες με το εξωτερικό και το διεθνές περιβάλλον”, σημείωσε η Κρυσταλλία που επέστρεψε από την Ολλανδία για να εργαστεί στην Ελλάδα. “Ήμουν στην Ολλανδία 11 χρόνια και πριν 3 στη Σουηδία” ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης. “Η δουλειά που κάνουμε εδώ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Παράγουμε και γνώση και τεχνολογία καινούργια” πρόσθεσε.
Στην Ελλάδα επέστρεψε και η Καλλιόπη: “Τα τελευταία πέντε χρόνια ζούσα στο εξωτερικό: στην Τσεχία και τη Σλοβακία. Έχω έρθει εδώ τον Ιούλιο. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη. Είναι πραγματικό τεράστιο κίνητρο. Έχω εντυπωσιαστεί με τα standards που έχει η εταιρεία”, τόνισε. “Μετά από 9 χρόνια επέστρεψα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για μένα τρομερή ευκαιρία”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ανέστης στη συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Η δεύτερη ανάρτηση ανήκει στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη: «Σήμερα έζησα μία από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές μου στην πολιτική. Πριν από δυο χρόνια, τον πρώτο μόλις μήνα της θητείας μου συναντήθηκα με τους ανθρώπους της Pfizer και τους εξήγησα τί θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε. Τελικά μερικές μέρες μετά μας ανακοίνωσαν ότι επέλεξαν την Θεσσαλονίκη για την επένδυση τους, μεταξύ άλλων 12 πόλεων της ΕΕ. Σήμερα εγκαινίασε ο @kyriakos_ μαζί με τον @albertbourla τα γραφεία τους, που θα φθάσουν τους 725 καλά αμοιβομένους εργαζομένους σε ένα υπέροχο περιβάλλον. Πολλά νέα ελληνόπουλα που είχαν φύγει εκτός Ελλάδος επέστρεψαν ήδη και βρήκαν δουλειά εδώ. 650.000.000€ επίπτωση στην Οικονομία της Θεσσαλονίκης τα επόμενα 10 χρόνια σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Για κάτι τέτοιες μέρες αξίζει να είσαι στην πολιτική».
Ο Βέρος Σαλονικιός
Ο Albert Bourla, πρόεδρος και CEO της Pfizer σε μια ανάρτηση του στο Linkedin δεν ξεχνά να αναφέρει ότι ξεκίνησε την καριέρα του στη πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία το 1993 από την Ελλάδα. Ο ίδιος δηλώνει υπερήφανος για το γεγονός ότι μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων δυνατοτήτων σε Ελληνόπουλα με ταλέντο αλλά και στη νέα γενιά. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στα εγκαίνια των νέων Κέντρων της Pfizer «εξήρε την προσωπικότητα του Άλμπερτ Μπουρλά, «ενός βέρου Θεσσαλονικιό, ο οποίος διέπρεψε εκτός Ελλάδος, έγινε Διευθύνων Σύμβουλος σε μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο. Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του Covid – 19 φέρει την προσωπική του σφραγίδα. Θυμάμαι σε μία από τις πρώτες συνομιλίες μας, όταν ήταν τόσο πεπεισμένος για τη βεβαιότητα ότι το εμβόλιο θα δουλέψει, που είχε επενδύσει στην παραγωγή του πριν αυτό καλά-καλά λάβει όλες τις εγκρίσεις από τους Οργανισμούς Φαρμάκων, και, σήμερα, ο Άλμπερτ επιστρέφει στο σπίτι του και δίνει το δικό του ξεχωριστό στίγμα σε μία επένδυση σταθμό για την πόλη αλλά και για την Ελλάδα συνολικά».
Latest News
Στο θρανίο ο Θεοδωρικάκος, ο φιλότεχνος Μυτιληναίος, τα κρασιά της Premia, τι ετοιμάζουν οι Αντετοκούνμπο, ψηφίζει Ελλάδα η HUAWEI, τα Κούριερ του Αγροτικής Ανάπτυξης
Συντονιστείτε...
Έχει η Βουλή… γυρίσματα, τι θα κάνουν Πατούλης και Βαλάντης, «γαλλική» αποικία στη Βοιωτία, τα αγκάθια των κατασκευαστικών, το deal της ελιάς, τα ερωτήματα για ΟΛΘ, το made in Skaramagas… Victa
Πώς τα φέρνει η ζωή...
Tι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, το «δώρο» των ασφαλιστικών, νέα επένδυση από Metlen, το στόρι του Τιτάνα, κλείνει και ο Ηλέκτωρ, η ρελάνς Σαββίδη, προσεχώς… βαφτίσια
Και το όνομα αυτού…
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο