Μια «χρυσή» ευκαιρία για την ανάπτυξη του «ασημένιου» τουρισμού μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Με 27,26 εκατ. ευρώ, θα σχεδιαστούν παρεμβάσεις σε πολιτιστικούς χώρους, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση ατόμων τρίτης ηλικίας, αλλά και ατόμων με αναπηρία. Κύριος στόχος η προσέλκυση επισκεπτών άνω των 65 ετών με …γεμάτο πορτοφόλι και περιηγητικές ανησυχίες. Παράλληλα, με άλλα 10,5 εκατ. ευρώ θα προωθηθεί η ένταξη της τέχνης στις υπηρεσίες υγείας και θα υποστηριχθεί η συνταγογράφηση επισκέψεων σε πολιτιστικούς χώρους για ψυχικές νόσους. Η αρχική φάση των δύο έργων εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.
Γενικότερα, στο πρώτο έργο ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε μουσεία, θέατρα, φεστιβάλ, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία κ.λπ. με στόχο την τροποποίηση της υπάρχουσας υποδομής για τη βελτίωση της πρόσβασης, την ανάπτυξη ειδικών συστημάτων ξενάγησης, την προώθηση θεματικών ξεναγήσεων και διαδρομών που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα συγκεκριμένου κοινού κλπ. Παράλληλα, θα υποστηριχθεί η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες ενώ θα εκπαιδευθεί και το προσωπικό των πολιτιστικών χώρων για την υποδοχή των ηλικιωμένων σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.
Συνολικά, για το συγκεκριμένο «πακέτο» έργων θα διατεθούν σε πολιτιστικά ιδρύματα – έπειτα από προσκλήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού – κεφάλαια ύψους 27,26 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) τα οποία εκτιμάται ότι θα συμπληρωθούν με πρόσθετα κρατικά κονδύλια, καθώς και με ιδιωτικά κεφάλαια, τόσο από ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς όσο και από τον ευρύτερο τουριστικό τομέα.
Από τις επενδύσεις αναμένονται σημαντικά οικονομικά οφέλη καθώς υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν τα έσοδα (από εισιτήρια κλπ.), θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά και ένα χρηματοοικονομικό «οικοσύστημα» γύρω από τους προσβάσιμους, για την τρίτη ηλικία και τα άτομα με αναπηρίες, πολιτιστικούς χώρους. Τις επενδύσεις θα «τρέξει» το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με το εθνικό σχέδιο για άτομα με αναπηρία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το δεύτερο έργο στοχεύει στην εισαγωγή της συνταγογράφησης του πολιτισμού για τα ψυχικά προβλήματα υγείας ή αλλιώς της «κοινωνικής συνταγογράφησης». Η παρακολούθηση ή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν αναγνωριστεί τόσο ως μέσο πρόληψης όσο και θεραπείας ψυχικών ασθενειών. Άτομα με κατάθλιψη, άνοια, αυτισμό , φυλακισμένοι, άτομα που παλεύουν με εθισμούς κ.ά. μπορούν να ωφεληθούν.
Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τους μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ των δομών κοινωνικής φροντίδας και υγείας και του πολιτιστικού τομέα, θα υποστηρίξει την ένταξη της τέχνης και των ανθρωπιστικών σπουδών στην κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, θα ενθαρρύνει τους διοργανωτές καλλιτεχνικών και πολιτιστικών οργανώσεων να εντάξουν την υγεία και ευημερία ως αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού τους. Επίσης, θα διασφαλίσει την πρόσβαση όλων στις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Με τα 10,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) θα αναπτυχθούν προγράμματα ερευνητικά, κατάρτισης, ευημερίας, εκπαίδευσης και παρέμβασης, από ιδρύματα πολιτισμού και υγείας ενώ θα υλοποιηθεί και εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού. Τα κεφάλαια θα διατεθούν, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού σε πολιτιστικά και υγειονομικά ιδρύματα και εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα καθώς θα περιοριστεί η χρήση ιατρικών υπηρεσιών, φαρμακευτικών προϊόντων ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των χαμένων ημερών εργασίας.
Ο «ασημένιος» τουρίστας ξοδεύει περισσότερο
Ο «ασημένιος» τουρισμός είναι, αναμφίβολα, ένα σημαντικό μέρος της τουριστικής βιομηχανίας. Όλες οι τελευταίες μελέτες για την τρίτη ηλικία, καταδεικνύουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι σήμερα πιο υγιείς, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, ταξιδεύουν συχνότερα και μένουν περισσότερο σε προορισμούς μακριά από τον τόπο διαμονής τους, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους στο παρελθόν. Μάλιστα, το ποσοστό των ταξιδιών στην Ευρώπη για άτομα 65+ ετών αναμένεται να αυξηθεί από 15% το 2010 σε 26% το 2030 και 32% το 2050, ενώ στην Ελλάδα περίπου το 25,2% του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με έρευνα της «διαΝΕΟσις» η Ελλάδα αποτελεί ήδη προορισμό για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, κυρίως των τουριστών μεταξύ 55 και 64 ετών _ αποτελούν το 22% του συνόλου των εισερχομένων τουριστών στη χώρα μας. Όμως στις ηλικίες άνω των 65 χρόνων, το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 7% και βαίνει μειούμενο. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι οι ηλικιωμένοι τουρίστες που προέρχονται από τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.
Latest News
Τα 10 «κλειδιά» για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myProperty και ποιες χειρόγραφα – Πότε πληρώνεται ο φόρος
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη