Ο γερμανός μετεωρολόγος Ντόμινικ Γιούνγκ προειδοποιεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα wetter.net για τυφώνες και υδροσίφωνες στον νότο της Ιταλίας, την Ελλάδα και την Τουρκία. Κατά τόπους αναμένει βροχοπτώσεις από 150 μέχρι 250 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο: «Πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι αναμενόμενες πλημμύρες ενδέχεται να απειλήσουν ακόμα και ζωές».

Την ώρα που πολλοί στη Γερμανία απολαμβάνουν τις πρώτες κρύες μέρες του φθινοπώρου γνωρίζοντας ότι ο καιρός θα βελτιωθεί και ότι οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και πάλι, στον ευρωπαϊκό νότο επικρατούν αυτές τις μέρες ακραία καιρικά φαινόμενα. O γερμανός ειδικός προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες, αλλά και κατά τόπους τυφώνες, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλες υλικές ζημιές.

Καλοκαιρία στην κεντρική Ευρώπη, ακραία φαινόμενα στον νότο

Ο Ντόμινικ Γιούνγκ εκτιμά ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον ευρωπαϊκό νότο και την Τουρκία θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες: «Από την Ιταλία μέχρι την Ελλάδα και από την Κρήτη μέχρι την Τουρκία ένα βαρομετρικό χαμηλό προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενδέχεται να σημειωθούν τυφώνες και υδροσίφωνες». Εκτός αυτού αναμένει ισχυρές βροχοπτώσεις και προειδοποιεί κυρίως τους ταξιδιώτες, οι οποίοι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για το εξωτερικό ή βρίσκονται ήδη σε χώρες όπως η Ελλάδα να ενημερωθούν αναλυτικά για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον προορισμό ή τον τόπο παραμονής τους.

Ο μετεωρολόγος εξηγεί μάλιστα ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες στον ευρωπαϊκό νότο συνδέονται με την καλοκαιρία τον Οκτώβριο στην κεντρική Ευρώπη: «Στη περιοχή μας έχουμε σταθερά βαρομετρικά υψηλά και στον νότο της Ευρώπης και την περιοχή της Μεσογείου φθάνουν από τον Ατλαντικό τα βαρομετρικά χαμηλά

Περισσότεροι τυφώνες στην Ευρώπη

Τέλη Σεπτεμβρίου ένας τυφώνας χτύπησε τα παράλια της Τοσκάνης στην Ιταλία. Φθάνοντας ταχύτητες 140 χιλιομέτρων οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν πλημμύρες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Την ίδια περίοδο τυφώνας έπληξε, από τη μια στιγμή στην άλλη, την βορειοδυτική γερμανική πόλη του Κιέλου.

Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Ντόμινικ Γιούγκ προβλέπει βελτίωση του καιρού τις επόμενες μέρες κάνοντας λόγο για ένα «χρυσό φθινόπωρο» με ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Την νύχτα ωστόσο κατά τόπους οι θερμοκρασίες θα πέφτουν κάτω από το όριο των 5 βαθμών χωρίς να αποκλείεται ακόμα και παγετός.

Deutsche Welle

Στέφανος Γεωργακόπουλος (Merkur.de, wetter.net)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο – Συνομιλία σταθμάρχη με ρυθμιστή για την ηλεκτροδότηση
Επικαιρότητα |

Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο – Συνομιλία σταθμάρχη με ρυθμιστή για την ηλεκτροδότηση

Στο νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη καταγράφεται συζήτηση σχετικά με την ηλεκτροδότηση της γραμμής, απόφαση την οποία τελικά έλαβε ο σταθμάρχης

Ανασχηματισμός: Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης
Επικαιρότητα |

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό

Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής