Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. «Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου μετά την περίοδο των 18 μηνών της πανδημίας το ελατήριο το οικονομικό είχε συσπειρωθεί προς τα κάτω και τώρα εκτινάσσεται προς τα πάνω. Αυτό προκαλεί παγκόσμια μια έκρηξη της ζήτησης, η οποία δεν μπορεί να συνοδευθεί με την αντίστοιχη προσφορά ούτε από πρώτες ύλες ούτε από ενέργεια. Αυτό το παγκόσμιο συστημικό φαινόμενο, το οποίο εμείς θεωρούμε ότι δεν θα είναι μόνιμο, θα μας επηρεάσει μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, δήλωσε στην άνοιξη», εξήγησε ο κ. Σχοινάς.
Μιλώντας στην ΕΡΤ για τους τρόπους αντίδρασης της ΕΕ ανέφερε: «Στο Κολλέγιο των Επιτρόπων πήραμε χθες κάποιες πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις για να βρουν λύσεις κοινές. Μέσα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, είναι να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι πιο άμεσα εκτεθειμένες στην ενεργειακή κρίση». Είπε επίσης ότι «την επόμενη εβδομάδα, στην Σύνοδο Κορυφής, οι πρωθυπουργοί θα ενσκήψουν όλοι μαζί σε αυτή την προβληματική.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, με τα εμβόλια στην Ευρώπη αναπτύχθηκε ένα σύνδρομο αλληλεγγύης. «Όλες οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι στα θέματα αιχμής δεν μπορεί ο καθένας να αυτοσχεδιάζει. Θα γίνει το ίδιο και στην ενέργεια». Ενημέρωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα, στην Σύνοδο Κορυφής, β θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων, μεσομακροπρόθεσμα κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως αγορά φυσικού αερίου, αύξηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου και γιατί όχι, συνολική διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές μας».
«Πέρα από το βραχυπρόθεσμο, πρέπει να αποφασίσουμε αν μας βολεύει η κάθε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται ατομικά τις προμήθειες από προμηθευτές τρίτων χωρών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ατομικές διαπραγματεύσεις για να μας ζορίσουν. Πρέπει η Ευρώπη να πονηρευτεί λίγο, ως συνέπεια, αυτών των κρίσεων και να πάμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα από εκεί που είμαστε».
Ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι «ποτέ η Ευρώπη δεν έχει έναν ουρανό ανέφελο. Πάντοτε προκύπτει μια κρίση αναπάντεχη. Τώρα που βγαίνουμε από την πανδημική κρίση, έχουμε αυτά τα εμπόδια στην αγορά ενέργειας, τα οποία δεν είναι ανυπέρβλητα. Είναι μια κρίση συστημική. Και οι ανταγωνιστές μας από το ίδιο θέμα υποφέρουν. Εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα. Έχουμε την μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε ρυθμιστικά. Η ενέργεια σιγά σιγά γίνεται ένας τομέας κοινοτικής δράσης. Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων πιστεύω ότι θα βοηθήσει».
Για το μεταναστευτικό
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την άποψη ότι «ζούμε ουσιαστικά σε μια καλύτερη εποχή από άποψη μεταναστευτικών ροών από την εφιαλτική περίοδο 2015-16 όταν η κατάρρευση της Συρίας και η έλλειψη οποιουδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου στην Ευρώπη δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Τώρα είμαστε πολύ διαφορετικά. Έχουμε ενισχυμένη Frontex, έχουμε κέντρα οργανωμένα σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε την πολιτική βούληση να αντιδρούμε μαζί κάθε φορά όταν αυτοί οι αυταρχικοί ηγέτες προσπαθούν να εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο για να επιτεθούν στην Ευρώπη».
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε κορυφαία πολιτική στιγμή στην πολιτική μετανάστευσης τον Έβρο, την Καθαρά Δευτέρα 2020. «Αποδείξαμε και ως Ελλάδα και ως Ευρώπη ότι μπορούμε να κρατήσουμε τα εξωτερικά σύνορα.
Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι χρειάζεται μια μεγάλη συμφωνία για το μεταναστευτικό. «Χρειάζεται ένα πλαίσιο θεσμικό μόνιμο, παραγωγικό. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό μέσα στην ΕΕ αν δεν βρούμε τρόπους έξω από αυτήν. Και αυτό περνάει από συμφωνίες και διευθετήσεις με τους άμεσους γείτονες μας, και με την Τουρκία, το Μαρόκο και τις χώρες της γειτονία. Εκεί η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα όσα έχει στη φαρέτρα της, χρήματα, βίζες, εμπορικές προτιμήσεις, υποτροφίες erasmus. Όλα όσα μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να βοηθήσει τους γείτονες της στη συνδιαχείριση του μεταναστευτικού είναι απολύτως παραδεκτά και πρέπει να το κάνει».
Για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας
Με αφορμή την υπογραφή νέας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας –Γαλλίας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι μια πανίσχυρη Ένωση, αλλά δεν είναι μια αμυντική ένωση.
«Παρά την εν γενεί αδυναμία της, η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι φέτος οφείλεται στην συντονισμένη αντίδραση της Ευρώπης και στο μείγμα καρότου και μαστιγίου που αναπτύξαμε η οποία έθεσε τους κανόνες του παιχνιδιού στους γείτονες. Αν είναι αρκετό; Όχι. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της άμυνας, αυτόνομη, που δεν θα της κρατάει κανείς την ομπρέλα για να πάει να κρυφτεί, αλλά θα φτιάξει τη δική της ομπρέλα». Και όπως τόνισε «η ελληνογαλλική συμφωνία είναι ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».
Για τα επεισόδια με ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα
Σχολιάζοντας τα θλιβερά περιστατικά με ακροδεξιούς και την επανεμφάνιση φασιστικών ομάδων στην Ελλάδα ο κ. Σχοινάς είπε ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έχει εκτονωθεί γιατί το χειρότερο σημείο γι’ αυτά τα φαινόμενα στην ΕΕ ήταν η οικονομική κρίση. Από την στιγμή που η Ευρώπη κατάφερε να βγει συμμετρικά από την οικονομική κρίση και να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, η ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη μαράζωσε. Δείτε και τα εκλογικά ποσοστά στην Ελλάδα. Η καλύτερη άμυνα στους ακραίους είναι η καλή πολιτική. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε το παιχνίδι».
Απαντώντας για τη Θεσσαλονίκη και τα επεισόδια στην Σταυρούπολη σχολίασε: «Φυσικά και με ανησυχεί η κατάσταση στην Σταυρούπολη. Πιστεύω όμως ότι αυτά δεν είναι γενικευμένα και συστημικά. Η κοινωνία πρέπει να επαγρυπνεί. Δεν υπάρχει χώρος στην Ελλάδα για ναζισμό».
Για τους εμβολιασμούς
Αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως δεν υπάρχουν άλλες μαγικές λύσεις πλην των εμβολίων. «Το μόνο μήνυμα που μπορούμε να δώσουμε στους Έλληνες είναι να εμβολιαστούν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει κόσμος που δυσπιστεί σε μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις της ανθρωπότητας που είναι το εμβόλιο».
Latest News
Βουλή: Κατατέθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ»
Τι περιλαμβάνει και πού αποσκοπεί η οδηγία σύμφωνα με τη συνοδευτική Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης
Δημόσια νοσοκομεία: Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργοθεραπευτές οι ασθενείς
«Γκάφα» του υπουργείου Υγείας μεταθέτει τους εργοθεραπευτές στις ψυχιατρικές μονάδες, αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς άλλων παθήσεων
Τέσσερα νέα ντοκυμαντέρ διηγούνται την ιστορία των θρυλικών Beatles
Ο Σαμ Μέντες ετοιμάζεται να μας βάλει στον κόσμο των Beatles, με τέσσερα ντοκιμαντέρ – το καθένα από την οπτική γωνία κάθε «Σκαθαριού».
Η δολοφονία του Τζον Κέννεντυ και τα 12 μυστήρια που παραμένουν
Έχουν περάσει 61 χρόνια από τότε που ο John F. Kennedy έπεφτε νεκρός στο Ντάλας του Τέξας - Πολλοί πιστεύουν ότι κρύβεται μια συνωμοσία πίσω από την υπόθεση
Πώς επιχειρεί τώρα η Νέα Δημοκρατία να ξορκίσει την εσωστρέφεια
Επαφές με τη βάση ανά την Ελλάδα, έμφαση στον προγραμματικό λόγο, στενότεροι δίαυλοι Μαξίμου – κυβέρνησης και βουλευτών στη Νέα Δημοκρατία
Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για ΠτΔ
Ο Κώστας Καραμανλής διεμήνυσε ότι «η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα»
Σε Αθήνα και Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε θα μεταβεί στην Αθήνα, ενώ μια μέρα νωρίτερα θα ταξιδέψει στην Άγκυρα. Με ποιους θα πραγματοποιήσει συναντήσεις
Ελαφρύνσεις στα δημοτικά τέλη για ευάλωτους πολίτες, σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων
Παράλληλα, η δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε μικρές αυξήσεις στα τέλη για την κατάληψη δημόσιου χώρου και για τη διαφήμιση
Αποκαθίσταται η πολυκατοικία στους Αμπελοκήπους μετά την έκρηξη βόμβας - Η δωρεά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Με ιδιωτική δωρεά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η αποκατάσταση του κτιρίου που βρίσκεται στους Αμπελοκήπους - Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη 41 νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ
Ο ΟΑΣΘ θα δρομολογεί από την 1η Ιανουαρίου, σε καθημερινή βάση, 151 καινούρια λεωφορεία, αριθμός που αποτελεί το 50% του στόλου του