![ΕΛΕΤΑΕΝ – Περισσότερη αιολική ενέργεια η απάντηση στις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/aiolika.jpg)
Οι επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα παράγουν, μαζί με τα φωτοβολταϊκά, το πιο φθηνό ηλεκτρισμό. Όσο περισσότερα αιολικά πάρκα έχουμε τόσο ελαφρύτερο είναι το βάρος του κόστους ρεύματος για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία.
Αυτό είναι το βασικό μήνυμα των τοποθετήσεων των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής ένωσης αιολικής ενέργειας WindEurope και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ στο συνέδριο που οργανώνει το ειδησεογραφικό site energypress.gr
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope κ. Τζάιλς Ντίκσον (Giles Dickson).
Giles Dickson, WindEurope: Oι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ενεργειακό κόστος αναδεικνύουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Ντίκσον τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ενεργειακό κόστος αναδεικνύουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εκτόξευση των τιμών ηλεκτρισμού οφείλεται στις πολύ αυξημένες τιμές των ορυκτών καυσίμων και ιδίως του φυσικού αερίου. Αντίθετα, τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό και δεν είναι εκτεθειμένα στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
Εκτός όμως από την ταχύτερη ανάπτυξη των Α.Π.Ε. απαιτείται βραχυπρόθεσμα η προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές, μέσω μείωσης της φορολογίας του ηλεκτρισμού και κινητοποίησης άλλων δημόσιων πόρων, όπως ήδη κάνουν πολλά κράτη. Σήμερα πολλές Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έχουν επιβάλει στον ηλεκτρισμό πολύ υψηλότερη φορολογία ανά μονάδα τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το φυσικό αέριο. Χρειάζεται εξομάλυνση αυτού αν θέλουμε κίνητρα για τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και των μεταφορών.
Απαιτείται επίσης ταχεία ενσωμάτωση των προβλέψεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας Clean Energy Package για τις απελευθερωμένες αγορές ενέργειας και την ενσωμάτωση σε αυτές της ευέλικτης διαχείρισης ζήτησης.
Πάνω από όλα απαιτείται στρατηγική στόχευση για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Σε αυτό η Ελλάδα έχει να συνεισφέρει σημαντικά με την πλήρη ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού της και ειδικά του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού της. Για αυτό χρειαζόμαστε σαφές πλαίσιο, δεσμευτικούς στόχους και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διεθνών διασυνδέσεων.
Όσον αφορά τις αδειοδοτικές διαδικασίες, ο κ. Ντίκσον αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που επιβάλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την απλοποίησή τους. Η WindEurope, μαζί με την ΕΛΕΤΑΕΝ, προσδοκούν στη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση για την αποτελεσματική εφαρμογή της 2η φάσης απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας και για την θέσπιση πιο σαφών και καθαρών κανόνων για το χωροταξικό σχεδιασμό και την σχέση της αιολικής ενέργειας με τη βιοποικιλότητα, χωρίς εκτεταμένους οριζόντιους αποκλεισμούς.
Παναγιώτης Λαδακάκος: Περισσότερα αιολικά πάρκα είναι η απάντηση στις υψηλές τιμές ενέργειας
Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος επεσήμανε τα οικονομικά οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στον καταναλωτή.
Τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στη Ελλάδα, εξοικονομούν τις εκπομπές CO2 που εκπέμπουν 3,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα κάθε έτος. Με τις σημερινές τιμές άνθρακα, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Η δε παραγωγή τους αντιστοιχεί στην κατανάλωση 2,3 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Αυτά τα οφέλη θα μεγιστοποιηθούν με περισσότερες Α.Π.Ε. Αν δεν είχαμε τα αιολικά πάρκα, η ενεργειακή κρίση θα ήταν ακόμα περισσότερο δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2-3 φθηνότερο σε σχέση με το λιγνίτη. Η κυριαρχία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα σε προβλέψιμες τιμές.
Ο κ. Λαδακάκος τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση ΕΙΝΑΙ η απάντηση στις υψηλές τιμές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε την κοινωνική προστασία, και να ενισχύσουμε το μήνυμα προς τους επενδυτές ότι πρέπει να επιταχύνουν προς τις Α.Π.Ε.
Παναγιώτης Παπασταματίου: Εκτός από το να παράγουν φθηνή ενέργεια, τα αιολικά πάρκα είναι μια φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου αναφέρθηκε στο πολύ υψηλό ποσοστό αποδοχής που απολαμβάνουν οι Α.Π.Ε. όπως αυτό αναδείχθηκε από πανελλαδική δημοσκόπηση του παρουσιάστηκε στο συνέδριο και η οποία είχε διενεργηθεί πριν την εκτόξευση των τιμών των ορυκτών καυσίμων.
Συγκεκριμένα 98% είναι το ποσοστό των πολιτών στη χώρα μας που αναγνωρίζει ως μέγιστο πρόβλημα την κλιματική αλλαγή και μάλιστα την συνδέει άμεσα με την αύξηση των φυσικών καταστροφών (92%). Πιστεύει ταυτόχρονα ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής πρέπει να επενδύσουμε στην ηλιακή (78,4%) και στην αιολική ενέργεια (60%). Ίσως μάλιστα εν μέσω της τρέχουσας συγκυρίας υψηλών τιμών ηλεκτρισμού, αυτή η υποστήριξη στις Α.Π.Ε. να έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη.
Οι Α.Π.Ε. και ειδικά η αιολική ενέργεια είναι μια φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα. Δεν ρυπαίνει, δεν είναι θορυβώδης και δεν προκαλεί υποήχους που θίγουν την υγεία ή την αναπαραγωγική ικανότητα των θηλαστικών. Δεν θίγει την μελισσοκομία και την κτηνοτροφία. Είναι γενικά συμβατή με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός. Δημιουργεί τοπική ανάπτυξη και απασχόληση πολύ περισσότερη από ό,τι οι σταθμοί φυσικού αερίου. Τα υλικά των ανεμογεννητριών ανακυκλώνονται σε ποσοστό 90%, ένα νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί. Η αιολική ενέργεια έχει πολύ θετικό περιβαλλοντικό και ενεργειακό ισοζύγιο, αποτελεί ένα από τα καλύτερα όπλα ενάντια στην κλιματική κρίση και συμβάλει έτσι στην προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών.
Στον αντίποδα, οι επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας είναι χωρικά και χρονικά περιορισμένες και κυρίως είναι απολύτως προβλέψιμες και καθορισμένες εκ των προτέρων. Με ένα αιολικό πάρκο, εκτός από το ότι θα έχεις σταθερό κόστος ενέργειας, ξέρεις ακριβώς τι θα έχεις να αντιμετωπίσεις για τις επόμενες δεκαετίες.
Το κλειδί για την μεγιστοποίηση του οφέλους και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων είναι η ορθή χωροθέτηση, η τήρηση των νόμων και οι σαφείς κανόνες που πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης