
Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και του κινδύνου έντασης της ενεργειακής φτώχειας επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο «Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Καταναλωτές», που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνεται συζήτηση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο αποτελεί μηχανισμό συντονισμού όχι μόνο της οικονομικής – δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών – μελών της ΕΕ, αλλά και της εργασιακής, κοινωνικής πολιτικής και του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες καλής ποιότητας στην ενέργεια, αλλά και υποστήριξη για την πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες σε όσους την έχουν ανάγκη.
«Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί άμεσο κίνδυνο αύξησης της ενεργειακής φτώχειας σε όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και υλοποιεί δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες χώρες – μέλη. Αυτό όμως δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου η απάντηση να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Η ΕΕ έχει άλλωστε την ευθύνη για τη χάραξη του συνόλου σχεδόν της ενεργειακής πολιτικής των χωρών – μελών», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνονται επίσης τα θέματα:
– Υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις προβλέψεις του νέου εργασιακού νόμου 4808/2021 για την διαμόρφωση νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία ενώ σημείωσε ότι με τον ίδιο νόμο κυρώθηκε η 187 Διεθνής Σύμβαση Εργασίας («Για το πλαίσιο προώθησης της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία»). Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Στρατηγικό Πλαίσιο για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία 2021-2027.
– Πράσινη Βίβλος σχετικά με τη γήρανση. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος (επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται, υψηλότερο αφορολόγητο για κάθε παιδί στην οικογένεια κ.ά.) Σημείωσε ακόμη ότι με το δημογραφικό συνδέεται και η μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων, η οποία αποφασίστηκε προκειμένου να υπάρχει εγγύηση για τις συντάξεις της νέας γενιάς. Όπως είπε, το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε καλύτερες αποδοχές αλλά και σε αύξηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης που αποτελούν την βέλτιστη μέθοδο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συναντήθηκε με την ομόλογό του υπουργό Εργασίας της Γαλλίας Elisabeth Borne που αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου από 1ης Ιανουαρίου 2022. Συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εργασίας της Σλοβενίας Cigler Kralj που ασκεί την Προεδρία για το τρέχον εξάμηνο, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την Οδηγία για τον κατώτατο μισθό.
Ο κ. Χατζηδάκης είχε σύντομες συζητήσεις με τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit και τον γενικό διευθυντή Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Συμπερίληψης (Employment, Social Affairs and Inclusion) Joos Korte.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου