
Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά λαμβάνουν αυτές τις μέρες την πρώτη λυπητερή… της ενεργειακής κρίσης που έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο των διεθνών τιμών ενέργειας.
Πρόκειται για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που αφορούν στην εκκαθάριση της τετραμηνιαίας κατανάλωσης Ιουνίου – Οκτωβρίου. Οι προμηθευτές έχουν ενεργοποιήσει τις ρήτρες αναπροσαρμογής εξαιτίας της ανόδου των τιμών χονδρεμπορικής με αποτέλεσμα να περνούν αυξήσεις προς τους οικιακούς καταναλωτές. Ταυτόχρονα, όμως έχει χορηγηθεί και η επιδότηση για τον μήνα Σεπτέμβριο που είναι στα 9 ευρώ.
Σύμφωνα με λογαριασμούς οικιακών καταναλωτών που διαθέτει ο Ο.Τ. οι αυξήσεις που φτάνουν είναι της τάξης του 13%. Και είναι «ψαλιδισμένες» εξαιτίας της επιδότησης της πολιτείας αλλά και των έξτρα εκπτώσεων που κάνουν οι προμηθευτές. Χωρίς την ενίσχυση και τις εκπτώσεις οι αυξήσεις κυμαίνονται ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος από 26% έως 32%.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής
Ειδικότερα και σύμφωνα με λογαριασμό της ΔΕΗ που έχει επεξεργαστεί ο Ο.Τ. ένα νοικοκυριό με τετραμηνιαία κατανάλωση 1.676 kWh πρόκειται να πληρώσει τώρα 285 ευρώ, όταν πριν πλήρωνε 252,12 ευρώ. Η αύξηση είναι της τάξης του 13% ή 32,88 ευρώ στο τετράμηνο (8,22 ευρώ το μήνα). Στο ποσό του τρέχοντος λογαριασμού συμπεριλαμβάνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής ύψους 81,51 ευρώ αλλά και η επιδότηση και οι εκπτώσεις της πολιτείας συνολικού ύψους 30,98 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ψαλιδίζεται η επίπτωση της ρήτρας, δηλαδή της αύξησης του λογαριασμού ρεύματος.
Για να γίνει πιο αντιληπτό το παράδειγμα το προαναφερόμενο νοικοκυριό αν είχε μόνο τη ρήτρα αναπροσαρμογής και χωρίς τις εκπτώσεις και την επιδότηση της πολιτείας θα πλήρωνε συνολικό ποσό 333,63 ευρώ. Η δαπάνη αυτή σε σχέση με το ποσό που πλήρωνε πριν την επιβολή της ρήτρας (και χωρίς τις εκπτώσεις και επιδοτήσεις) είναι υψηλότερη κατά 32% ή 81,51 ευρώ στο τετράμηνο (ήτοι 20,37 ευρώ τον μήνα).
Χαμηλότερες καταναλώσεις
Σε χαμηλότερες καταναλώσεις κάτω των 1.200 ευρώ τον μήνα η αύξηση είναι μέχρι και 13% χάρη στην επιδότηση της πολιτείας και τις εκπτώσεις της ΔΕΗ, ενώ χωρίς αυτές και μόνο με την επιβολή της ρήτρας μπορεί να ανέλθουν και στο 26%.
Πάντως, οι εκτιμήσεις θέλουν οι αυξήσεις που θα καταγραφούν για την εκκαθάριση του τετραμήνου Οκτωβρίου – Ιανουαρίου ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερες. Κι αυτό επειδή οι διεθνείς τιμές ενέργειας τρέχουν με απίστευτη ανοδική ταχύτητα.
Για το λόγο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της επιδότησης στα 18 ευρώ αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου