
Την αξιοποίηση της πρότασης της Ευρ. Επιτροπής προς τα κράτη – μέλη για τη λήψη μέτρων προκειμένου οι καταναλωτές ενέργειας να αποπληρώνουν με διακανονισμούς τις οφειλές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου επιδιώκει η κυβέρνηση.
Και σχεδιάζει, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Ο.Τ., την επαναφορά της πρότασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στα ευρωπαϊκά όργανα που προβλέπει τη σύσταση προσωρινού ενιαίου μηχανισμού για τη διάθεση πόρων 5 με 8 δις. ευρώ στα κράτη – μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Τα έσοδα αυτά θα προέλθουν από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων και θα αποταμιευτούν σε έναν «κουμπαρά» ο οποίος θα ανοίξει για την ανακούφιση των πολιτών από την καταιγίδα των αυξήσεων των τιμών ενέργειας.
Ο υπουργός πρότεινε ουσιαστικά στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος και την αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τη δημιουργία ενός Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης που θα αντλεί έσοδα από τις δημοπρασίες του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS). Η πρόταση αυτή, όμως, αν και κοστολογημένη δεν περπάτησε…
Η αναφορά Μητσοτάκη
Σύμφωνα με πηγές του Ο.Τ. η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διευκόλυνση των πολιτών στην αποπληρωμή των δαπανών θέρμανσης δεν έγινε τυχαία. Τη δήλωση την έκανε κατά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και επιδίωξε εμμέσως πλην σαφώς να επαναφέρει την πρόταση Σκρέκα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες του Ο.Τ., το σχέδιο που διεκδικεί η κυβέρνηση είναι η διοχέτευση ρευστότητας στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προκειμένου με τη σειρά τους να ετοιμάσουν ρυθμίσεις πληρωμής των λογαριασμών. Η ρευστότητα αυτή μπορεί να διατεθεί από τον μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά, ενώ η εργαλειοθήκη των μέτρων που παρουσίασε η Κομισιόν προχθές δίνει τη δυνατότητα στη λήψη μέτρων για διακανονισμούς οφειλών.
Η εικόνα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία είναι πως αν συνεχιστεί με ένταση το μεγάλο κύμα των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος τα νοικοκυριά δεν αποκλείεται να επανέλθει η απειλή των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος. Για το λόγο αυτό φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση της επαναφοράς της πρότασης – Σκρέκα.
Άλλες πηγές αναφέρουν στον Ο.Τ. πως δεν αποκλείεται αυτήν την κίνηση να τη δούμε και κατά τη διάρκεια της συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα.


Latest News

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς

Η Gazprom ξαναφέρνει κοντά ΗΠΑ, Ρωσία - Κυοφορείται (;) συνεργασία στην ενέργεια
Ρώσοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν με ενδιαφέρον την συνεργασία των ΗΠΑ με την Gazprom

«Πελάτες μου...!» - Το μήνυμα Τραμπ στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι τσάροι της ενέργειας κατέστησαν σαφές ότι θέλουν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολη τη γεώτρηση σε ομοσπονδιακή γη και ύδατα

Από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη - Στο... Χιούστον το ενεργειακό στοίχημα της Αθήνας
Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακός και εμπορικός κόμβος, όπως αναδείχθηκε στην Κρήτη και στο CERAWeek

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση