![Πλακιωτάκης – Οι θαλάσσιες μεταφορές καταλύτης για τη παγκόσμια ανάκαμψη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/DSC_1350.width-1600.jpg)
Τον πολύ σημαντικό ρόλο των θαλασσίων μεταφορών στην παγκόσμια προσπάθεια για ανάκαμψη, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στην ομιλία του στην Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις Βιώσιμες Μεταφορές, την εξάλειψη της φτώχειας και την οικονομική ανάκαμψη.
Ο κ. Πλακιωτάκης, ανέδειξε την ανθεκτικότητα των ναυτιλιακών μεταφορών και την καθοριστική συμβολή τους στη διατήρηση της λειτουργικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρουσίασε επίσης τις προτεραιότητες της χώρας μας ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, επισημαίνοντας παράλληλα τη συμβολή του ναυτιλιακού κλάδου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ειδικότερα, ο κ. Πλακιωτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη υποστήριξης του έργου του IMO για την υλοποίηση της στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, με την προοπτική εξέτασης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων προς τη σταδιακή απεξάρτηση της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα.
Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα υλοποίησης πολιτικών για την υποστήριξη της νησιωτικότητας, υπό το πρίσμα της διασυνδεσιμότητας των νησιωτικών περιοχών και την ενίσχυση της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, ενώ επισήμανε την ανάγκη άμεση τροφοδότησης του ναυτιλιακού κλάδου με εκπαιδευμένα στελέχη, τα προσόντα των οποίων θα συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές τάσεις και την ψηφιοποίηση της ναυτιλίας, προτείνοντας την ανάληψη παγκόσμιων συντονισμένων δράσεων για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε πως η ναυτιλία και οι μεταφορές εν γένει θα πρέπει να προωθούν και να υπηρετούν τους τρεις πυλώνες της βιωσιμότητας, τον περιβαλλοντικό, τον οικονομικό και τον κοινωνικό, μέσω της αποτελεσματικότητας του παγκόσμιου μεταφορικού δικτύου, της ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και της αυξημένης ανθεκτικότητας του κλάδου.
Κατά τις εργασίες της Διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν 20 Υπουργοί Μεταφορών από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προοπτικές βιώσιμων μεταφορών που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη και ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δασμοί: Πώς αλλάζουν τις θαλάσσιες διαδρομές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/nautilia-768x430-1-600x336.jpg)
Οι δασμοί αλλάζουν τις θαλάσσιες διαδρομές
«Οι κυρώσεις και οι εμπορικές ρυθμίσεις, είτε επιβάλλονται είτε αναβάλλονται, έχουν άμεση επίδραση στους ναύλους» τονίζει ο οίκος Xclusiv
![Ελληνική ναυτιλία: Μοχλός ανάπτυξης με συνεισφορά 14 δισ. στο ΑΕΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_naut_ploio_tanker2-600x352.png)
Μοχλός ανάπτυξης με συνεισφορά 14 δισ. στο ΑΕΠ η ελληνική ναυτιλία
Μελέτη της McKinsey για την ελληνική ναυτιλία επισημαίνει την καταλυτική συμβολή του κλάδου στο διεθνές εμπόριο, ενώ παράλληλα αναλύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες
![Royal Caribbean Group: Γιατί ποντάρει σε πολυτελείς ποτάμιες κρουαζιέρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/RCI_IC_Aerial_Side_Night_CGI12_RET_LR-1-600x200.jpg)
Γιατί η Royal Caribbean ποντάρει σε πολυτελείς ποτάμιες κρουαζιέρες
Η premium θυγατρική της Royal Caribbean Group σχεδιάζει να δρομολογήσει 10 κρουαζιερόπλοια σε ποταμούς από το 2027
![Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Επανεξελέγη πρόεδρος η Μελίνα Τραυλού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/enosi-ellinon-efopliston-600x338.jpg)
Επανεξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών η Μελίνα Τραυλού
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την επόμενη τριετία
![Τέλης Μυστακίδης: Έκλεισε και η οικονομική συναλλαγή για την Aegean Baltic Bank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/telis-mistakidis-600x404.png)
Στον Τέλη Μυστακίδη κι επίσημα η ABBank – Έκλεισε και η οικονομική συναλλαγή
Ο Τέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 48% των μετοχών της ABBank, ενώ στο πλαίσιο της συναλλαγής η τράπεζα αποτιμήθηκε 1,1 φορές τη λογιστική της αξία
![Μελίνα Τραυλού: Η ελληνική ναυτιλία παγκόσμιο παράδειγμα αριστείας, πρωτοπορίας και ανθεκτικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/travlou-3-600x393.jpg)
Τραυλού: «Η Ελλάδα ναυπηγεί 589 πλοία – Υπερέχουμε σε επενδύσεις και τεχνολογία»
Η Μελίνα Τραυλού πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών σημείωσε στην ετήσια Γ.Σ. για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην πράσινη μετάβαση
![Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/travlou-600x400.jpeg)
Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και οι αρχαιρεσίες ολοκληρώθηκαν - Πρόεδρος για δεύτερη θητεία, αναμένεται να εκλεγεί, η Μελίνα Τραυλού
![Capital Clean Energy Carriers: Αύξηση εσόδων 64% στο τέταρτο τρίμηνο του 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AMORE-MIO-CAPITAL-600x270.jpg)
Αύξηση εσόδων 64% για την Capital Clean Energy Carriers – Μέρισμα 0,15 δολ/ μετοχή
Η Capital Clean Energy Carriers ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2024
![Ναυτιλία: Κερδισμένοι και χαμένοι από τον πόλεμο δασμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_LNG22-1024x600-1-600x352.png)
Ναυτιλία: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τους πολέμους των δασμών
Κατά τον προηγούμενο «εμπορικό πόλεμο» καταγράφηκε μια πτώση της ζήτησης στα εμπορευματοκιβώτια, σύμφωνα με την DNB Markets
![Costamare: Έσπασε το φράγμα των 2 δισ. δολ. σε έσοδα το 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Costamare-slide-2-7f29710c-600x273.jpeg)
Έσπασε το φράγμα των 2 δισ. δολ. σε έσοδα το 2024 η Costamare
H Costamare συνεχίζει τη στρατηγική ανανέωσης του ιδιόκτητου στόλου και την αύξηση του μέσου μεγέθους του