
Project Syndicate
Υπάρχει απώτερος σκοπός στις πρόσφατες ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης εναντίον των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας και το ξεκαθάρισμα του χρηματοπιστωτικού τομέα ταιριάζει στην οικονομική της στρατηγική; Η Κίνα επιδιώκει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια να εξισορροπήσει την ανάπτυξή της από εξαγωγές και επενδύσεις παγίων σε μεγαλύτερη εγχώρια κατανάλωση – προσπάθειες που έχουν αποκτήσει νέα δυναμική λόγω των συγκρούσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Υπάρχουν όμως σοβαρά εμπόδια σε αυτή τη στρατηγική.
Υπάρχουν φόβοι ότι η νέα καταστολή θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική. Πιθανότατα, θα αποτρέψουν την καινοτομία και την ανάληψη κινδύνων από τον ιδιωτικό τομέα, επιβάλλοντας παράλληλα υπερβολικά συντηρητικές προτιμήσεις. Τέτοια αποτελέσματα δεν συνάδουν με την ανάγκη της Κίνας να στραφεί στην παραγωγή υψηλής εξειδίκευσης και υψηλής αξίας. Επιπλέον, οι ενέργειες που γίνονται σήμερα δεν μπορούν απλώς να αντιστραφούν αύριο. Μόλις χαθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές ή την κυβέρνηση, δεν αποκαθίσταται εύκολα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου εκατομμύρια Κινέζοι έχουν τις αποταμιεύσεις τους συνδεδεμένες σε μισοτελειωμένα σπίτια και σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου που πωλούνται από εταιρείες επενδύσεων με αδύναμη ρύθμιση. Αν και οι κινεζικές Αρχές έχουν ιστορικό κατανομής οικονομικών ζημιών χωρίς να προκαλούν πανικό, δεν πρέπει να υποθέσουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τον ιδιωτικό τομέα θα κάνει πολύ πιο δύσκολο για τις κινεζικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές – ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της χώρας.
Δείτε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να αποθηκευτούν στην Κίνα. Οι κινεζικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών όπως το Ant και το ByteDance μπορεί να δυσκολεύονται πολύ να πουλήσουν προϊόντα σε όλον τον κόσμο όταν οι δυνητικοί πελάτες (και οι κυβερνήσεις τους) φοβούνται ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να μειώσει τη μόχλευση των ξένων ρυθμιστικών Αρχών. Αλλά η αντίληψη ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις υπόκεινται στα δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης είναι αυτή που τους επέτρεψε να επεκτείνουν την πρόσβασή τους σε επιχειρηματικά κεφάλαια. Με το κεφάλαιο άφθονο και φθηνό στην Κίνα, αυτό μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία τώρα. Αλλά οι συνθήκες θα αλλάξουν. Παρόλο που η καταστολή των επιχειρήσεων της Κίνας είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τη δημόσια διάθεση σε όλον τον κόσμο, κινδυνεύει να πάει πολύ πιο μακριά.
Ο Rajan Raghuram είναι πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας (Reserve Bank of India). Είναι καθηγητής Οικονομικών στο University of Chicago Booth School of Business


Latest News

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές