
Σε νέα ιστορικά χαμηλά «βούλιαξε» η λίρα Τουρκίας μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τρία μέλη της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής (MPC) της κεντρικής τράπεζας, τοποθετώντας στη θέση τους δύο άτομα της επιλογής του.
Η λίρα υποχώρησε έως το 9,19 έναντι του δολαρίου, για να διαμορφωθεί στη συνέχεια στο 9,16 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση απομακρύνθηκαν από τα πόστα τους οι υποδιοικητές Σεμίχ Τουμέν και Ουγκούρ Ναμίκ Κουτσούκ και το μέλος της MPC Αμπντουλάχ Γιαβάς. Ο Ερντογάν διόρισε ως νέο αντιπρόεδρο τον Ταχά Τσακμάκ και ως μέλος της MPC τον Γιουσούφ Τουνά.
Ο Κουτσούκ ήταν το μόνο από τα οκτώ μέλη της MPC που είχε αντιταχθεί στη μείωση επιτοκίων-σοκ του προηγούμενου μήνα σύμφωνα με πηγές από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Γιαβάς είχε δεχθεί επικρίσεις από τουρκικά μέσα ενημέρωσης επειδή ζει στις ΗΠΑ.
Το όνομα του Τουμέν είχε ακουστεί ως πιθανός διάδοχος του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου.
Πριν από λίγες μόνο ημέρες διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο Ερντογάν χάνει την εμπιστοσύνη του απέναντι στον Καβτσιόγλου, λιγότερο από επτά μήνες αφότου τοποθετήθηκε στη θέση αυτή.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είχαν σπεύσει να διαψεύσουν να δημοσιεύματα αυτά.
Οι διεθνείς πηγές ανέφεραν ότι ο Ερντογάν ήταν απογοητευμένος επειδή η μείωση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας καθυστέρησε περισσότερο από όσο αυτός θα ήθελε.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 18% από 19% τον περασμένο μήνα παρά την αυξανόμενη πίεση στις τιμές εκπλήσσοντας αρνητικά τις αγορές και προκαλώντας νέο ξεπούλημα της λίρας, αλλά ο Ερντογάν θεωρείται ότι θα ήθελε να δει αυτή τη μείωση των επιτοκίων να έχει γίνει ακόμη πιο νωρίς.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό δυόμισι ετών, αγγίζοντας το 19,58% τον Σεπτέμβριο.

Οι αγορές εκλαμβάνουν τις κινήσεις αυτές ως παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, με αποτέλεσμα να δέχεται πιέσεις η λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος 20% έναντι του δολαρίου.
Ηδη ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει αντικαταστήσει χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση τρεις κεντρικούς διοικητές τραπεζών μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια.
Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει αυτοχαρακτηριστεί πολλές φορές εχθρός των υψηλών επιτοκίων και έχει από καιρό ζητήσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από τους κεντρικούς τραπεζίτες του παρά τον υψηλό πληθωρισμό.
Ο λόγος που έβαλε τον Καβτσιόγλου στη θέση αυτή πιστεύεται πως ήταν το ότι και ο τελευταίος είχε ταχθεί υπέρ πιο χαμηλών επιτοκίων.
Αξιοπιστία
Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας είναι στις 21 Οκτωβρίου.
Ο Ερντογάν έκανε σειρά αλλαγών στην επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια πλήττοντας τη λίρα αλλά και την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία της ίδιας της εθνικής νομισματικής πολιτικής της χώρας.
«Η απόλυση αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας μέσα στη νύχτα χωρίς μια πολύ καλή εξήγηση δεν συντελεί στο να χτίζεται η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας ή να ενισχύεται η εμπιστοσύνη της αγοράς» δήλωσε στο Reuters ξένος επενδυτής που μίλησε με το καθεστώς ανωνυμίας.
Ο Ερντογάν διόρισε στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη τον Καβτσιόγλου τον Μάρτιο, αφού προηγουμένως έδιωξε τον Νατσί Αγκμπαλ, διοικητή της κεντρικής τράπεζας που θεωρούνταν γεράκι πολιτικής, αφού είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 19%.
Ο Ερντογάν αύξησε την πίεση για χαλάρωση νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο όταν ανακοίνωσε δημόσια ότι μίλησε στον Καβτσιόγλου για την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων της λίρας Τουρκίας μετά τον Αύγουστο.


Latest News

Σφοδρό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών με καταιγισμό εντολών
Στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, ο γενικός δείκτης οδεύει πλέον με μεγάλη συναλλακτική ταχύτητα προς τα χαμηλά ενός μήνα

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στο ΧΑ, αναζητά φρένο στις 1.650 μονάδες
Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει σήμερα και τις 1.650 μονάδες,

Προσπαθούν να αναχαιτίσουν το sell off οι ευρωαγορές
Οι ευρωαγορές έρχονται από μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση, κατά την οποία οι περισσότεροι τίτλοι δέχτηκαν ένα σφοδρό κύμα πωλήσεων

Νέα βουτιά στις ασιατικές αγορές, τριγμοί στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 3,04%, ενώ ο Topix έχασε 5,09%

Χειρότερη εβδομάδα εδώ και μήνες για το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Βουτιά για πετρέλαιο Brent και αμερικανικό αργό WTI μετά τη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ όπου ανακοίνωσε γενική αύξηση δασμών

Με πτώση άνοιξαν οι ασιατικές αγορές μετά την ιστορική βουτιά στη Wall Street
Με έντονα πτωτικές τάσεις ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις τους τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τους κλυδωνισμούς στη Wall Street λόγω δασμών Τραμπ

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Βουτιά για ευρωαγορές - Ισχυρό το πλήγμα των δασμών στους περισσότερους κλάδους
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,67% και έκλεισε στις 522,59 μονάδες

Συνεχίζεται το ράλι στα αμερικανικά ομόλογα - Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων