Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) κινήθηκε κατά σελίδων που φιλοξενούσαν πειρατικό περιεχόμενο, όπως ενημέρωσε. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τον περασμένο Μάιο, ο ΟΣΔΕΛ έχοντας εντοπίσει ιστότοπους με πειρατικό περιεχόμενο, υπέβαλε αίτημα προς την Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του ΟΠΙ ζητώντας τη διακοπή της πρόσβασης.
Ποια σάιτ κλείνουν
Με πρόσφατες αποφάσεις της η Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα του ΟΣΔΕΛ και διέταξε τους παρόχους να προχωρήσουν στη διακοπή της πρόσβασης στους παρακάτω ιστότοπους που διακινούσαν παράνομα προστατευόμενο περιεχόμενο: libgen.rs, library.lol, gen.lib.rus.ec, libgen.st, libgen.lc, libgen.gs, 1lib.org, booksc.org, z-lib.org, bookos-z1.org, book4you.org, singlelogin.org, kupdf.net, trellas.info, gr1lib.org, it1lib.org, de1lib.org, bg1lib.org, ru1lib.org, tr1lib.org, cn1lib.org.
Για το libgen
Τo libgen είναι ένας πειρατικός ιστότοπος ο οποίος διαθέτει και διακινεί παράνομα εκατομμύρια εκπαιδευτικά κι επιστημονικά βιβλία και άρθρα. Οι υπόλοιποι ιστότοποι, που αναφέρονται παραπάνω και οι οποίοι εντοπίστηκαν πρόσφατα, διακινούν εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία κάθε είδους, μεταξύ αυτών και πολλά βιβλία λογοτεχνίας.
Σημειωτέον ότι και στο παρελθόν είχε διαταχθεί η διακοπή της πρόσβασης στον libgen, όμως πολύ σύντομα, κατά τη συνήθη πρακτική των διαχειριστών αυτού του είδους των ιστότοπων, επαναλειτούργησε σε άλλες ηλεκτρονικές διευθύνσεις.
Με τη νέα ρύθμιση όμως του άρθ. 48 του ν. 4821/2021 προβλέπεται όχι μόνο η διακοπή της πρόσβασης στη συγκεκριμένη διαδικτυακή διεύθυνση εντοπισμού ή πρωτοκόλλου (URL ή IP address) των ιστοσελίδων που διακινούν παράνομα περιεχόμενο, αλλά δίνεται και η δυνατότητα, εφόσον οι ιστοσελίδες αυτές αλλάξουν διαδικτυακή διεύθυνση, να υποβληθεί νέα αίτηση με συμπληρωματικά στοιχεία.
Γιατί καταφεύγουν σε τέτοια σάιτ τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας
Το γεγονός ότι τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καταφεύγουν σε ιστότοπους με πειρατικό περιεχόμενο, παρά τη διανομή των δωρεάν συγγραμμάτων που εξασφαλίζει το κράτος, καταδεικνύει την ανάγκη της ακαδημαϊκής κοινότητας για πρόσβαση σε συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό.
Πλέον όμως είναι εύκολη η πρόσβαση των χρηστών στις νόμιμες πλατφόρμες των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών, ενώ παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, μέσω των προγραμμάτων αδειοδότησης των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, να παρέχουν κι αυτές νόμιμη πρόσβαση στους φοιτητές και στο διδακτικό κι ερευνητικό προσωπικό.
Ως εκ τούτου η καταφυγή σε παράνομο περιεχόμενο είναι αδικαιολόγητη και υπονομεύει το οικοσύστημα του βιβλίου, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών, αλλά κι όλων των επαγγελματιών του βιβλίου. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τα υπόλοιπα είδη βιβλίων που διακινούνται παράνομα στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους προσφέρονται νόμιμα σε έντυπη ή/και σε ηλεκτρονική μορφή και μέσω του διαδικτύου.
Η συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας βιβλίων στο διαδίκτυο αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΣΔΕΛ, όπως σημειώνει ο Οργανισμός. Με την ενεργή συμβολή των συγγραφέων και των εκδοτών τους οποίους εκπροσωπεί, σκοπεύει να εντατικοποιήσει το πρόγραμμα Anti-piracy και να υλοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τη σημασία του σεβασμού και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Η τελετή απονομής και οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
Στο «Emilia Pérez» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τσαρλς Ντίκενς – Σπάνια αντικείμενα
Μια έκθεση με σπάνια αντικείμενα που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο Λονδίνο
Πέθανε ο ηθοποιός των «Star Wars» Άνγκους ΜακΊνες
Ο ηθοποιός Άνγκους ΜακΊνες πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε με μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook η οικογένειά του.
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Να επιστρέψουν τα Ελγίνεια»
Μιλώντας στη βρετανική Telegraph ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητεί να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Οι «δίδυμες» πόλεις Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια
Για πρώτη φορά, ένα διασυνοριακό ζευγάρι πόλεων γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με αέρα από κεντροευρωπαϊκό μπαρόκ και σοσιαλιστική ουτοπία.
Οι 10 σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις εντός του 2024
Οι ανακαλύψεις αλλάζουν την Ιστορία, αποκαλύπτουν άγνωστα κεφάλαιά της και θέτουν νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.