
Μόλις μια μέρα αφότου η Microsoft ανακοίνωσε την κατάργηση του LinkedIn στην Κίνα, η Apple αφαίρεσε δύο δημοφιλείς εφαρμογές Κορανίου και Βίβλου από το App Store της χώρας.
Μία, εξ αυτών η εφαρμογή Quran Majeed, είχε σχεδόν ένα εκατομμύριο χρήστες στην Κίνα και έχει περίπου 35 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Σύμφωνα με δήλωση του δημιουργού της εφαρμογής, PDMS, η οποία δημοσιεύτηκε αρχικά στο BBC , η εφαρμογή αφαιρέθηκε από την Apple «επειδή περιλαμβάνει παράνομο περιεχόμενο».
Το BBC αργότερα το αναθεώρησε για να πει, επικαλούμενο το PDMS, ότι η εφαρμογή «περιλαμβάνει περιεχόμενο που απαιτεί πρόσθετη τεκμηρίωση από τις κινεζικές αρχές».
Η Βιβλική εφαρμογή της Olive Tree καταργήθηκε επίσης αυτήν την εβδομάδα με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι αποσύρθηκε από την Apple. Η Apple δεν ακόμα σχολιάσει επισήμως τις πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνιση των δύο εφαρμογών.
Η κινεζική αγορά αποτελεί σημαντικό μέρος των πωλήσεων της Apple και η εταιρεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους κατασκευαστές της χώρας για την παραγωγή των προϊόντων της.
Κάποιοι λένε ότι η σχέση αυτή δυσκολεύει τον τεχνολογικό κολοσσό να απορρίψει τα αιτήματα της κυβέρνησης.
«Πρέπει να κάνουν το σωστό και στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αντίδραση έχει η κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε στο BBC ο Μπέντζαμιν Ισμαήλ, διευθυντής έργου της Apple Censorship, ο οποίος εντόπισε για πρώτη φορά τις απομακρύνσεις .
Ως πολιτική, η Apple συμμορφώνεται με την κινεζική λογοκρισία. Η εταιρεία καταργεί τακτικά εφαρμογές για να ακολουθεί τους τοπικούς νόμους και να ρυθμίζει θέματα εκτός ορίων, όπως η πλατεία Τιενανμέν και η ανεξαρτησία για το Θιβέτ και την Ταϊβάν.
Ενώ το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα αναγνωρίζει το Ισλάμ ως επίσημη θρησκεία, η κινεζική κυβέρνηση δέχθηκε πυρά για μεγάλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του τουρκικού μουσουλμανικού πληθυσμού. Τον Φεβρουάριο, αφαίρεσε την εφαρμογή πολιτικής συζήτησης Clubhouse, όπου μέλη της μειονότητας Ουιγούρων της Κίνας και της πλειοψηφίας των Χαν συζητούσαν συχνά θέματα όπως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η δημοκρατία.
Παρά αυτές τις αντιπαραθέσεις, φαίνεται ότι η Apple θα συνεχίσει να ακολουθεί τα αιτήματα της κινεζικής κυβέρνησης. Η Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της αναφέρει: «Απαιτείται να συμμορφωθούμε με τους τοπικούς νόμους και μερικές φορές υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα για τα οποία μπορεί να διαφωνήσουμε με τις κυβερνήσεις».


Latest News

Στο... διάστημα ταξιδεύουν τα data centers
Η τοποθέτηση data centers στο διάστημα ή στο φεγγάρι θα λύσει πολλά προβλήματα

Γιατί κινδυνεύει η Silicon Valley από έναν εμπορικό πόλεμο
Τα συμφέροντα της Silicon Valley έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κίνημα που έβαλε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Η xAI του Μασκ προσλαμβάνει ειδικούς να χαλιναγωγήσουν το αθυρόστομο chatbot
Το Grok εκστομίζει ακατάλληλη φρασεολογία και ρατσιστικά σχόλια

Η επόμενη μέρα των ΜμΕ με όρους AI: Από τη συμμόρφωση στην ανταγωνιστικότητα
H τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Tech Forward: The Future of Greek Business» στο Φόρουμ των Δελφών
![Data Centers: Η ΑΙ εκτοξεύει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/datt-600x400.jpeg)
Η ΑΙ εκτοξεύει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας - Τα data centers οδηγούν τη ζήτηση [γράφημα]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΟΕ, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030

Πόσο λάθος είναι η χρήση εταιρικού email για online αγορές και social media
Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky το 7% των παραβιάσεων λογαριασμών Netflix, Roblox και Discord έγινε μέσω εταιρικών email

Επεκτείνεται η εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα AI
Περίπου 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν μέσα από πιστοποιημένο πρόγραμμα της Google, διάρκειας 21 ωρών, με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Παπαστεργίου: «Διακριτό πλέον το αποτέλεσμα από την επένδυση στην ψηφιοποίηση»
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X, επισήμανε τα βήματα ψηφιοποίησης που έχει κάνει η Ελλάδα

ΟΤ Delphi Economic Forum Χ-Yanis Ben Amor: Το μέλλον της ΑΙ στην Ελλάδα – Οι κίνδυνοι και οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας
Μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum Χ, ο Yanis Ben Amor, αναφέρθηκε στο πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με σωστό τρόπο την ΑΙ

Έρχεται το «Kid Wallet» για τους γονείς - Τι επισήμανε ο Παπαστεργίου
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το λανσάρισμα του επίσημου εργαλείου των γονέων