Θα παραμείνουν έξι μήνες στο διάστημα, ρεκόρ για την Κίνα: τρεις αστροναύτες, ανάμεσά τους μια γυναίκα, έφθασαν σήμερα στον υπό ανέγερση κινεζικό διαστημικό σταθμό για να συνεχίσουν το έργο της κατασκευής του, αλλά όχι μόνο.
Το σκάφος τους, το Σεντζού-13, απογειώθηκε στις 00:23 (τοπική ώρα· στις 19:23 χθες Παρασκευή ώρα Ελλάδας) με πύραυλο Μεγάλη Πορεία 2F, από το κέντρο Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι (βορειοδυτικά), κατέγραψαν οι κάμερες της κρατικής τηλεόρασης CCTV, που αναμετέδωσε απευθείας την εκτόξευση.
Η κινεζική υπηρεσία επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων χαρακτήρισε επιτυχή την εκτόξευση και διαβεβαίωσε ότι τα μέλη του πληρώματος είναι «καλά» στην υγεία τους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Τέσσερις ώρες αργότερα, το Σεντζού-13 προσδενόταν στον διαστημικό σταθμό.
Οι τρεις αστροναύτες θα διαμείνουν στο Τιανχέ («Ουράνια αρμονία»), το μοναδικό τμήμα του διαστημικού σταθμού που είναι επιχειρησιακό, αφού τέθηκε σε χαμηλή τροχιά στα τέλη Απριλίου, σε ύψος 350-390 χιλιομέτρων. Η αποστολή τους θα διαρκέσει έξι μήνες, το πιο μεγάλο χρονικό διάστημα που έχουν παραμείνει κινέζοι αστροναύτες σε χαμηλή τροχιά. Θα συνεχίσουν την κατασκευή του σταθμού, θα επαληθεύσουν την καλή λειτουργία εξοπλισμού, ενώ θα κάνουν επίσης επιστημονικά πειράματα, θα συγκεντρώσουν για παράδειγμα πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα προσαρμόζεται στην πιο μακρά παραμονή στον διαστημικό σταθμό. Θα κάνουν εξάλλου δύο ως τρεις εξόδους στο διάστημα.
Θα διπλασιάσουν το ρεκόρ που κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο τα μέλη της προηγούμενης κινεζικής αποστολής, τα οποία, αφού έφθασαν στον σταθμό με το Σεντζού-12, παρέμειναν στο Τιανχέ για τρεις μήνες.
#Shenzhou13 successfully arrived at China’s #Tiangong space station, docking with the radial port of the Tianhe core module at 6:56 a.m. on Saturday morning.
This marked the start of an unprecedented six-month stay in orbit for the crew of three Chinese astronauts.#神舟十三号 pic.twitter.com/WZS4nd1KQx— Shenzhen Channel (@sz_mediagroup) October 16, 2021
«Ο λόγος αυτής της παρατεταμένης διαμονής είναι να αποκτηθεί εμπειρία σε ό,τι αφορά τις αποστολές μακράς διάρκειας», εξήγησε ο Έρικ Σίντχαους, καθηγητής ειδικευμένος στις διαστημικές επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο Αεροναυτικής Έμπρι-Ριντλ, στις ΗΠΑ. «Η κυριότερη δυσκολία για τους αστροναύτες θα είναι να διατηρήσουν τη μυική μάζα τους και να μειώσουν την οστική τους απώλεια» σε περιβάλλον με έλλειψη βαρύτητας, που εξασθενεί τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το νέο πλήρωμα αποτελείται από δύο άνδρες, τον Τζάι Τζιγκάνγκ, 55 ετών, τον πρώτο Κινέζο που έκανε ποτέ έξοδο στο διάστημα, το 2008, και τον Γε Γκουανγκφού, 41 ετών, πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας για τον οποίο αυτή είναι η πρώτη του διαστημική αποστολή. Το τρίτο μέλος του πληρώματος είναι η Ουάνγκ Γιαπίνγκ, 41 ετών, η οποία συμμετέχει εκ νέου σε διαστημική αποστολή έπειτα από την πρώτη της, το 2013. Είναι η δεύτερη Κινέζα που κατακτά το διάστημα.
Πασίγνωστη στην Κίνα, ιδίως αφού παρέδωσε στην προηγούμενη αποστολή της μάθημα φυσικής απευθείας σε 60 εκατομμύρια μαθητές μέσω βιντεοσύνδεσης, θα επαναλάβει την εμπειρία και στην τρέχουσα αποστολή της. Θα γίνει επίσης η πρώτη Κινέζα που θα κάνει έξοδο στο διάστημα.
«Η Κίνα δεν θα ανακαλύψει ξανά τον τροχό» με την αποστολή Σεντζού-13, σημειώνει ο Τσεν Λαν, αναλυτής του εξειδικευμένου ιστότοπου GoTaikonauts.com, ο οποίος παρακολουθεί συστηματικά το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα. Δεν θα πρόκειται «για μεγάλη πρόκληση για την Κίνα, καθώς οι τεχνολογίες της είναι αρκετά ώριμες», ωστόσο «κάθε διαστημική αποστολή είναι στην πραγματικότητα πρόκληση…»
Πρόκειται για την πέμπτη από τις συνολικά ένδεκα αποστολές –επανδρωμένες και μη– που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής του κινεζικού διαστημικού σταθμού, ο οποίος προβλέπεται να είναι εντελώς έτοιμος στα τέλη του 2022.
Ο σταθμός, που έχει βαπτιστεί Τιανγκόνγκ («Ουράνιο Παλάτι»), θα είναι παρόμοιος σε μέγεθος με τον σοβιετικό διαστημικό σταθμό Μιρ (1986-2001). Η διάρκεια ζωής του θα είναι τουλάχιστον 10 χρόνια.
Τα δύο επόμενα τμήματα του σταθμού, τα Μενγκτιάν και Ουεντιάν –πρόκειται για επιστημονικά εργαστήρια–, θα σταλούν στο διάστημα την επόμενη χρονιά για να ενωθούν με το Τιανχέ. Θα επιτρέψουν να γίνουν πειράματα στα πεδία της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής και της αστρονομίας.
Το εγχείρημα της Κίνας να κατασκευάσει διαστημικό σταθμό πυροδοτήθηκε εν πολλοίς από την αμερικανική άρνηση να μεταβούν Κινέζοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), που προέκυψε με τη συνεργασία των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Καναδά, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.
Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας διαβεβαίωσε από την πλευρά της προχθές Πέμπτη ότι θα είναι ευπρόσδεκτοι ξένοι αστροναύτες στον Τιανγκόνγκ.
Η Κίνα επενδύει εδώ και αρκετές δεκαετίες δισεκατομμύρια ευρώ για να φτάσει τις άλλες διαστημικές δυνάμεις. Έγινε τον Μάιο η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, που προσεδάφισε στον Άρη μικρό ρομπότ. Η Κίνα είχε επίσης προσεδαφίσει το 2019 διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, παγκόσμια πρώτη.
Την περασμένη χρονιά, συγκέντρωσε δείγματα της Σελήνης και ολοκλήρωσε το Μπεϊντού, το κινεζικό σύστημα εντοπισμού θέσης και δορυφορικής πλοήγησης, ανταγωνιστικό του αμερικανικού GPS. Έθεσε την Πέμπτη σε τροχιά γύρω από τη Γη τον πρώτο της δορυφόρο παρατήρησης του Ήλιου.
Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το Πεκίνο σκοπεύει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη (περί το 2030) και να κατασκευάσει σεληνιακή βάση σε συνεργασία με τη Ρωσία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Αντίστροφη μέτρηση για το TikTok στις ΗΠΑ - Ο «τελικός» στο Ανώτατο Δικαστήριο
TikTok και ByteDance αμφισβητούν τον νόμο που υποχρεώνει την πώληση της πλατφόρμας έως τις 19 Ιανουαρίου ή το «λουκέτο»
Τα μεγαλύτερα έσοδα από το 1994 κατέγραψε το 2024 η TSMC
Οι μετοχές της TSMC που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν έχουν αυξηθεί κατά 88% τους τελευταίους 12 μήνες
Οι ΗΠΑ ξεκινούν έρευνα για την τεχνολογία «έξυπνης κλήσης» χωρίς οδηγό της Tesla
Οι αρχές θεωρούν ότι τα αυτοκίνητα της Tesla εξοπλισμένα με αυτό το λογισμικό έχουν προβλήματα αναγώρισης αντικειμένων και σταθμευμένων οχημάτων
Μια ακόμη από τις Big Tech, η Microsoft προσφέρει ενα εκατ. δολ. για την ορκωμοσία Τράμπ
Microsoft, Google, Meta και Amazon έχουν δώσει ή πρόκειται να συμβάλλουν. με ένα εκατ. δολ η κάθε μια, στο ταμείο για την ορκωμοσία Τράμπ