Οι πέντε θάνατοι ανθρώπων ηλικίας κάτω των 30 ετών σε συνδυασμό με τις επικίνδυνες διακυμάνσεις του αριθμού των διασωληνωμένων και την έλευση του εποχικού ιού της γρίπης, αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα που έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απηύθυνε δραματική έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν καθώς πλέον καθίσταται σαφές ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που δεν έχει κάνει το εμβόλιο είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών.
Οι 115
Μάλιστα οι τρεις τελευταίοι θάνατοι νέων ανθρώπων συνέβησαν σε διάστημα μίας εβδομάδας και όπως έγινε γνωστό, κανείς τους δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Είναι γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας ο ιός προκάλεσε τον θάνατο 115 ανθρώπων ηλικίας 18 – 35 ετών, όμως από τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα έγινε το κυρίαρχο στέλεχος του ιού, ο κίνδυνος για τους νέους έγινε πολύ μεγαλύτερος.
Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει καθώς διαφαίνεται ότι η τωρινή παραλλαγή έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα από τις προηγούμενες και το κομμάτι του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο, ιδιαίτερα μεγάλο. Πλέον τα θύματα δεν ανήκουν μόνο στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων, με τα λεγόμενα υποκείμενα νοσήματα, αλλά και στην κατηγορία των νέων και υγειών ανθρώπων, που δεν έχουν θωρακιστεί με κάποιο εμβόλιο, είναι όμως και άνθρωποι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ανησυχία για τη γρίπη
Θυμίζουμε πως από τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, ποσοστό άνω του 13% στις αρχές της εβδομάδας ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ασθενείς. Ο αριθμός των διασωληνωμένων σταμάτησε να μικραίνει, το Σάββατο σκαρφάλωσε στους 360 και πλέον η ανησυχία είναι διάχυτη για το τι θα γίνει αν φέτος φτάσει η γρίπη.
Εδώ η κατάσταση γίνεται πολύπλοκη γιατί πολλά είναι τα ερωτήματα που οι επιστήμονες διεθνώς δεν μπορούν να απαντήσουν. Η συνδυαστική δράση του ιού της γρίπης και του κοροναϊού μπορεί να αποβεί ολέθρια και να εκτινάξει τους θανάτους. Οι ειδικοί ξέρουν, ότι σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν παλιότερα, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να προσβληθεί και από δύο ιούς ταυτόχρονα. Δεν ισχύει δηλαδή η πεποίθηση πως όταν ο οργανισμός μποσπαθεί να εξουδετερώσει έναν ιό απελευθερώνοντας ουσίες σαν την ιντερφερόνη, είναι θωρακισμένος από δεύτερη επίθεση.
Σε τέλμα
Με δεδομένο επομένως ότι ο ρυθμός εμβολιασμού κατά του κοροναϊού έχει βαλτώσει, οι επιστήμονες κάνουν έκκληση και για εμβολιασμό κατά της γρίπης, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο. Την ίδια ώρα, και καθώς πλέον το φθινόπωρο έδωσε όπως φαίνεται πρόωρα τη θέση του στον χειμώνα, με την εστίαση, τη διασκέδαση, την ψυχαγωγία να γίνεται σε ολοένα και περισσότερους κλειστούς χώρους, οι επιστήμονες εξετάζουν μέτρα αντίδρασης στην περίπτωση που η κατάσταση αρχίσει να ξεφεύγει, ένα σενάριο δηλαδή που δεν μοιάζει καθόλου απόιθανο.
Διαφορετικά μέτρα
Πληροφορίες λένε ότι καθώς κανείς δεν θέλει να εισηγείται μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο καταστημάτων σε περιοχές βεβαρυμμένες από το ιικό φορτίο, εξετάζονται λύσεις ήπιου κόστους και μέγιστου αποτελέσματος όπως η χρήση μάσκας παντού ή η χρήση διπλής μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα τον τελευταίο καιρό, προκαλεί προβληματισμό στους ειδικούς οι οποίοι βλέπουν αύξηση των νοσηλειών λόγω κοροναϊού στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία οι εισαγωγές ασθενών ξεπερνούν τα εξιτήρια.
Σε χειρότερη κατάσταση
Την Παρασκευή στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έγιναν τρεις διασωληνώσεις και 34 εισαγωγές ασθενών, αριθμός που είναι μεγάλος σύμφωνα με τους επιστήμονες. Παράλληλα, στη Λάρισα, που εξακολουθεί να είναι στο «κόκκινο», οι υγειονομικές αρχές απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό, καθώς έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες.
Ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Βασίλης Πίνακας μίλησε για «ανησυχητική αύξηση νέων μολύνσεων». «Στα προηγούμενα κύματα οι ασθενείς ήταν περιπατητικοί, τώρα οι περισσότεροι ασθενείς κλινήρεις», δήλωσε ο πρόεδρος των Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννης Γουλάς.
Προειδοποίηση για το διπλό κακό
Για το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης και κορωνοϊού μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι αν κάποιος νοσήσει και από τους δύο ιούς οι πιθανότητες για «κακή έκβαση» διπλασιάζονται.
«Η επιδημιολογική πίεση από τον κοροωνοϊό παραμένει σημαντική και αν σε αυτή προστεθεί και η γρίπη, προφανώς και η νοσηρότητα θα αυξηθεί. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να νοσήσει και από τα δύο νοσήματα και σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα να έχει ο ασθενής κακή έκβαση, σχεδόν διπλασιάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί και για τον ιό της γρίπης και για τον κοροναϊό ώστε να αποφευχθεί η συνύπαρξη των δύο επιδημιών.
«Πέρυσι το αποφύγαμε αυτό γιατί ο κόσμος εμβολιάστηκε για την γρίπη και είχαμε την καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Αν προσθέσουμε και την προφύλαξη που υπήρχε με τις μάσκες, καταφέραμε να εξαφανίσουμε σχεδόν τη γρίπη», κατέληξε.
Περισσότερα κοινά κρυολογήματα και γρίπη φέτος
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος τόνισε πως φέτος θα έχουμε περισσότερα κρυολογήματα και γρίπη.
Μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε ότι φέτος θα υπάρχουν περισσότερα κοινά κρυολογήματα και γρίπη γιατί πολλοί έβγαλαν τις μάσκες.
«Πέρυσι εμβολιάστηκαν 4 εκατομμύρια με το αντιγριπικό. Να δώσουμε και φέτος το καλό παράδειγμα» είπε, εξηγώντας ότι έπεσε η μέση ανοσία του πληθυσμού, γιατί δεν υπήρχε γρίπη πέρυσι.
Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός η μόνη λύση
Ειδική αναφορά στον ιό της γρίπης είχε κάνει και η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως δήλωσε, η γρίπη «χτυπά την πόρτα» και της χώρας μας σταδιακά για φέτος, οπότε υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των ειδικών που βλέπουν τον εμβολιασμό ως τη μόνη λύση.
Ερχεται εποχικό ξέσπασμα της γρίπης
Επανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- βλέπουν για τον φετινό χειμώνα, και οι Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορωνοϊού σε δημόσιους χώρους.
Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία».
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία
Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία
Νέα εξαγγελία Μαρινάκη για παρέμβαση στα ασφάλιστρα υγείας – Νομοθετική πρόταση φέρνει το ΠΑΣΟΚ
Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και ο ρόλος funds και ιδιωτικών νοσοκομείων που αποκάλυψε ο ΟΤ, πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα του ΕΟΠΥΥ - Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι
Με ειδικό κωδικό στο κινητό τηλέφωνο η έκδοση και εκτέλεση γνωματεύσεων στο νέο σύστημα από τον ΕΟΠΥΥ
Τι απαντούν οι ασφαλιστικές για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Μετά τις αποκαλύψεις ΟΤ [πίνακας]
Η λύση απαιτεί τη συμμετοχή της Πολιτείας, της Εποπτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που διαμορφώνουν το κόστος σημειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες
Αυξήσεις φωτιά έως 20% στα ασφάλιστρα – Τι είδε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ιδιωτική υγεία
Φωτιά στα νοσοκομειακά ασφάλιστρα – Η πρώτη έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη γιγάντωση του CVC και την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής
Συναγερμός για τα ανθεκτικά μικρόβια - Εφιαλτικό σενάριο για 40 εκατ. νεκρούς στα επόμενα 25 χρόνια
Μέχρι το 2050, τα ποσοστά θνησιμότητας από μικρόβια που έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά, αναμένεται να διπλασιαστούν
Πόσο μας ωφελεί ένας μήνας «στεγνός« από αλκοόλ; - Οι ειδικοί απαντούν
Εδώ και χρόνια το «Dry January» αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς προκλήσεις κατά την περίοδο του Ιανουαρίου. Έχει όμως τόσα οφέλη μια αποχή διάρκειας μόλις 31 ημερών;