
Η τροφοδότηση του κινήματος «Δεν Πληρώνω», στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου, από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων συμμαχικών δυνάμεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε τεράστια ζημιά στη δυνατότητα του δημοσίου να εισπράττει τις οφειλές των πολιτών.
Τη μεγαλύτερη, όμως, ζημιά την υπέστη η ΔΕΗ, σε συνδυασμό, βέβαια, και με την απόφαση της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2011 να συμπεριληφθεί το ΕΕΤΗΔΕ (σημερινός ΕΝΦΙΑ) στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα προηγούμενα…
Η δημόσια επιχείρηση με πελατολόγιο την εποχή εκείνη πάνω από 80%, είδε τα έσοδά της να βουλιάζουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της να εκτοξεύονται στα ύψη. Κάτι η οικονομική ύφεση και κάτι η πολιτική υποκίνηση με το κίνημα «Δεν Πληρώνω» προκάλεσαν καίριο μπλακ άουτ στη ΔΕΗ, αλλά και τραύματα και στους υπόλοιπους παρόχους ενέργειας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ρεύματος έφτασαν σταδιακά μέχρι τα χρόνια της διακύβερνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα 3 δισ. ευρώ. έναντι μόλις 1 δισ. ευρώ στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, οι πρώτοι υπουργοί Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Πάνος Σκουρλέτης, έκλειναν το μάτι… στους οφειλέτες της ΔΕΗ να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο πρώτος ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα διακανονισμών που έφτανε ακόμη και τις 60 δόσεις και ο δεύτερος, άτυπα είχε δώσει εντολή να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους χρωστούν κάτω από 1.000 ευρώ.
Τα αποτελέσματα βέβαια, ήταν γνωστά στη συνέχεια: Η δημόσια εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οδηγούμενη, βέβαια, και από άλλες άστοχες πολιτικές της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σημερινά…
Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα ενεργειακής ακρίβειας, εξαιτίας της εκτόξευσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και άλλων γεωπολιτικών αιτιών.
Από την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση, κυρίως μέσω του εκπροσώπου της, εμφανίζεται δημοσίως να μοιράζει υποσχέσεις για τη λήψη μέτρων «δοσοποίησης», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον Γιάννη Οικονόμου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας. Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, από το ρεπορτάζ προκύπτει πως η κυβέρνηση δεν έχει κάτι έτοιμο. Δεν διαθέτει δηλαδή κάποιο σχέδιο άμεσα εφαρμόσιμο και, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου, αυτό έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ε.Ε. θα ικανοποιήσει σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά, όπως και με την περίπτωση του μέτρου της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος εμφανίζεται ανέτοιμη και χωρίς σχέδιο. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη η υπουργική απόφαση για την επιδότηση δεν έχει εκδοθεί.
Οι κίνδυνοι
Η σπουδή και η βιασύνη της κυβέρνησης να εμφανιστεί ότι είναι δίπλα στις ομάδες του πληθυσμού που θα δυσκολευτούν στην πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και μοιράζοντας υποσχέσεις για δόσεις και ρυθμίσεις οφειλών κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο: Το φούντωμα ξανά του κινήματος «Δεν Πληρώνω».
Και οι συνέπειες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι βαρύτατες. Γιατί, αν κοντά στον κόσμο που δεν έχει πραγματικά τη δυνατότητα να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς κολλήσουν και στρατηγικοί κακοπληρωτές, τότε ένα τσουνάμι χρεών θα συμπαρασύρει όλη την αγορά ενέργειας.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ίσως και το κλείσιμο παρόχων ενέργειας. Ίσως και την επανεμφάνιση δυσκολιών στην οικονομική ρευστότητα της ΔΕΗ, τη στιγμή που ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το ενδεχόμενο της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και την πραγματικότητα της έκρηξης του ενεργειακού κόστους που επωμίζονται. Δηλαδή, τις μεγαλύτερες δαπάνες για την αγορά ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος από τη χονδρεμπορική αγορά ή την προμήθεια φυσικού αερίου για όσες εταιρείες διαθέτουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Και τα περιθώρια ρευστότητάς τους στενεύουν.
Συνεπώς, η κυβέρνηση καλό είναι να μην τάζει όταν δεν μπορεί να δώσει και να μη στέλνει το λάθος σινιάλο «ηλεκτροδοτώντας» ξανά το κίνημα «Δεν Πληρώνω…»
Γιατί τότε αυτά που επέκρινε κάποτε θα τα λουστεί…


Latest News

Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας
Το γεγονός ότι τόσα στελέχη της ΝΔ μισθοδοτούνταν από την Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, χωρίς να το λένε δημοσίως, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης, ανεξαρτήτως τυπικής νομιμότητας

Το μίσος για τα Πανεπιστήμια
Γιατί η ακροδεξιά – σε όλες τις παραλλαγές της… – μισεί τα πανεπιστήμια όταν κάνουν τη δουλειά τους

Αναζητείται θετική έκπληξη
Ένα υπερατλαντικό ταξίδι για διακοπές στην Ελλάδα ενός Αμερικανού, που έκλεισε το πακέτο των διακοπών του τον χειμώνα, έχει ακριβύνει κατά 10% μόνο από την ισοτιμία

Εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τραμπ
Ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα είναι κάτι πέρα από την «τέχνη της συμφωνίας» (art of the deal) του Τραμπ

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας