Διεθνής ομάδα ερευνητών μέτρησε τη διάρκεια ζωής των ελεύθερων νετρονίων με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο Physical Review Letters, το μέσο νετρόνιο ζει 14,629 λεπτά της ώρας με αβεβαιότητα 0,005 λεπτών.
Διάσπαση
Τα νετρόνια είναι υποατομικά σωματίδια με ουδέτερο ηλεκτρικό φορτίο και μάζα λίγο μεγαλύτερη από τη μάζα των πρωτονίων.
Τα περισσότερα νετρόνια στο Σύμπαν βρίσκονται μέσα στους πυρήνες ατόμων, και κάτω από αυτές τις συνθήκες ζουν για πάντα, ή τουλάχιστον για δισεκατομμύρια χρόνια. Όταν όμως ένα νετρόνιο βρεθεί ελεύθερο, διασπάται σε ένα πρωτόνιο, ένα ηλεκτρόνιο και ένα αντινετρίνο.
Το πότε θα συμβεί αυτό είναι θέμα τύχης, όμως το μέσο νετρόνιο διασπάται σε περίπου 15 λεπτά της ώρας. Και αυτό το «περίπου» είναι που ενοχλεί τους φυσικούς, οι οποίοι χρειάζονται ακριβείς μετρήσεις για τα μοντέλα τους.
Το πρόβλημα είναι ότι οι δύο μέθοδοι που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τη μέτρηση της διάρκειας ζωής του νετρονίου– η «μέθοδος της φιάλης» και η «μέθοδος της δέσμης»-δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα, αφού με τη δεύτερη μέθοδο τα νετρόνια εμφανίζονται να ζουν σχεδόν ζουν σχεδόν 10 δευτερόλεπτα περισσότερο από ό,τι με την πρώτη τεχνική.
Το νέο αποτέλεσμα είναι δύο τάξεις μεγέθους πιο ακριβές από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και με τις δύο μεθόδους, επισημαίνουν οι ερευνητές. Η μελέτη δεν εξηγεί γιατί οι δύο τεχνικές αποκλίνουν, φέρνουν όμως τους επιστήμονες πιο κοντά στην απάντηση.
Μετρώντας νετρόνια
Η νέα μέτρηση προέρχεται από το διεθνές πείραμα UCNτ με έδρα το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νιου Μέξικο. Ως «φιάλη» χρησιμοποιήθηκε ένα δοχείο σε μέγεθος μπανιέρας, μέσα στο οποίο παγιδεύονται πρωτόνια με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων. Οι ερευνητές εισαγάγουν τα νετρόνια στο δοχείο, περιμένουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τελικά συλλέγουν και μετρούν πόσα νετρόνια έχουν απομείνει.
Στη διάρκεια των δύο ετών που διήρκεσε η προσπάθεια, οι ερευνητές μέτρησαν 40 εκατομμύρια νετρόνια.
Η μέθοδος της δέσμης είναι εντελώς διαφορετική, αφού μετρά τα νετρόνια με έμμεσο τρόπο –μια δέσμη πρωτονίων διασπάται σε πρωτόνια, και οι ερευνητές μετρούν τα πρωτόνια αντί τα νετρόνια.
Κανείς δεν γνωρίζει αν η ασυμφωνία σημαίνει ότι η μία από τις δύο μεθόδους είναι προβληματική, ή αν υπάρχουν άλλοι λόγοι που δεν έχουν γίνει κατανοητοί.
Το πρόβλημα θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί με νέες μετρήσεις με τη μέθοδο της δέσμης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα προσφέρουν δεκαπλάσια ακρίβεια σε σχέση με σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θεωρία για το πώς τα πρώτα άτομα στο Σύμπαν σχηματίστηκαν από μια καυτή «σούπα» νετρονίων και άλλων υποατομικών σωματιδίων, λένε οι ερευνητές.
Latest News
Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών η Microsoft για το cloud
Η πρόεδρος της FTC Lina Khan συνεχίζει να προκαλεί τις Big Tech τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας Μπάιντεν στις ΗΠΑ
Ισχυρή ζήτηση για διακομιστές ΑΙ «βλέπει» η Foxconn - Τι εκτιμά ο CEO για τους δασμούς Τραμπ
Η Foxconn ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τις επενδύσεις της σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και το Βιετνάμ
Όλη η Ελλάδα... online - Πώς εξελίσσεται η χρήση του διαδικτύου [γραφήματα]
Τα αποτελέσματα της έρευνας της Focus Bari για τη χρήση του διαδικτύου στην ελληνική επικράτεια - Ποια ηλικία αύξησε κατακόρυφα την καθημερινή χρήση
Τι είναι τελικά αυτά τα cookies που πρέπει να αποδεχόμαστε;
O μέσος χρήστης θα συναντήσει περίπου 1.020 banners αποδοχής cookies τον χρόνο
X: Ποιοι κλείνουν και ποιοι ανοίγουν λογαριασμούς μετά τον διορισμό του Μασκ
Ο Guardian κλείνει τους λογαριασμούς στο «τοξικό» X , ωστόσο κάποιες εταιρείες είναι έτοιμες να προβάλλουν και πάλι διαφημίσεις στην πλατφόρμα του Μασκ
Μειώνονται κατά 40% οι συνδρομές σε Facebook και Instragram
Η Meta θα προσφέρει επίσης στους χρήστες της ΕΕ πρόσβαση σε Facebook και Instagram δωρεάν, εάν συμφωνούν να εμφανίζονται διαφημίσεις
«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece
«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου
Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο
Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»
Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη
Ευθυμίου (Εθνική): Απαραίτητη η AI για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος
Οι επισημάνσεις της Τούλας Ευθυμίου, Chief Money Laundering Officer of Financial Crime Compliance της Εθνικής Τράπεζας